7 november 2016 door Thijs in 'Materiaal'' | 0 Reactie(s)

Moet je nieuwe ski’s waxen?

Nieuwe ski’s en snowboards zijn voorzien van een laag ‘fabriekswax’ en hiermee kun je in principe direct de piste op. Technisch gezien kun je hier prima mee skiën, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Om het maximale uit je materiaal te halen is het verstandig je ski’s voor gebruik wel extra te behandelen. Het kan zijn dat de ski’s al lange tijd in de winkel staan en dat de al aangebrachte wax is uitgewerkt. Ook kan het belag zijn uitgedroogd, waardoor een servicebeurt noodzakelijk is voor je gaat skiën.

#1. Check het belag

Check als eerste het belag van je nieuwe ski’s. De ski is nog nooit gebruikt, maar kan al geruime tijd in de winkel staan en droog zijn geworden. Dit is het geval wanneer het belag wit is uitgeslagen. Normaal gesproken zie je dit na intensief gebruik vooral aan de buitenzijdes van de ski’s. In de winkel kunnen er ook stickers op het belag van de ski’s zijn geplakt, wat effect heeft op de wax. Inpakplastic kan ook invloed hebben op de staat van het belag. Check het belag voor gebruik grondig en bepaal of er onderhoud nodig is. En vergeet niet: een laagje verse wax kan nooit kwaad, maar verhoogd alleen maar het glij- en draaivermogen van je ski.

#2. Check de wax

De wax waarvan de ski’s zijn voorzien in de fabriek is goed voor slechts een paar skidagen. Dit is afhankelijk van het aantal uren dat je skiet en de sneeuwomstandigheden. Fabriekswax is geschikt voor alle temperaturen, maar beter kun je de ski’s nog een extra laag wax geven dat past bij de huidige omstandigheden. Warm weer vraag om een heel ander type wax, dan wanneer de temperatuur onder het vriespunt ligt. Je kunt je ski's ook meenemen naar de wintersport en ter plekke even laten waxen. Zij weten daar vaak precies welke wax op dat moment de beste is gezien de weers- en sneeuwomstandigheden.

Conclusie

Met een paar nieuwe ski's kun je prima (even) de piste op en dit heeft geen negatieve gevolgen voor je materiaal. Toch is het altijd beter om ze nog even te laten waxen. Zeker wanneer je duurdere ski's hebt (deze hebben vaak een ander belag), is het zelfs heel goed om de ski's een aantal keren achter elkaar te waxen. De wax komt dan goed in de poriën van het belag. Je ski's zullen je dankbaar zijn en jij glijdt en draait een stuk soepeler. Je materiaal presteert beter en gaat langer mee, wanneer je het goed verzorgd en regelmatig behandeld. Kun je niet wachten om direct de sneeuw in te gaan met je nieuwe ski’s? Ga vooral, maar check zo nu en dan je belag en voorzie de ski’s van nieuwe wax. Bovendien wil je niet dat je vrienden beter glijden dan jij toch?

Ski onderhoud: 12 tips om je materiaal in topconditie te houden >

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen