Skip to navigation Skip to main content

FIS Worldcup Sölden: beste omstandigheden sinds jaren

7619 - FIS Worldcup Sölden: beste omstandigheden sinds jaren (1)

Natuurlijk, het kan wel eens lekker koud zijn in oktober. Maar het échte wintersportgevoel ontstaat pas wanneer de eerste Wereldbekerwedstrijd alpineskiën van het seizoen plaatsvindt. En dat is zaterdag en zondag het geval in Sölden. De Oostenrijkers spreken al van de beste omstandigheden in tien jaar. Of zoals de organisatoren het zeggen: ‘Die Vorfreude ist spürbar’. Eerder deze week gaf de FIS al groen licht voor de wedstrijden. De skifederatie vindt dat de piste in een puike conditie verkeert.

Maandenlange voorbereiding

De voorbereidingen voor de reuzenslalomwedstrijden in Sölden beginnen al in het voorjaar met de aanleg van zogenaamde sneeuwdepots. Deze sneeuw wordt de hele zomer bewaard onder een wit fleecedeken. Hierdoor krijgt de zon nauwelijks vat op de sneeuw, een techniek die tegenwoordig ook wordt toegepast om het smelten van gletsjerijs tegen te gaan. Halverwege vorige maand is de fleecedeken verwijderd en werd de sneeuw verdeeld over de piste op de Rettenbachgletjser. Zo’n tien dagen voor de wedstrijd worden als volgende stap de twintig sneeuwmachines aangezet, maar uiteraard alleen bij lage temperaturen. Deze produceren zo’n 12.000 kubieke meter sneeuw die vervolgens ook weer over de piste wordt verdeeld. Het totale sneeuwdek moet minimaal dertig centimeter dik zijn om de reuzenslalompoortjes goed vast te kunnen zetten.

Perfecte sneeuwcondities

Er zijn in Sölden jaren geweest met zowel te weinig als te veel sneeuw. Te weinig sneeuw is alleen te compenseren met kunstsneeuw en dat kan tot problemen leiden wanneer de minimale dikte niet wordt gehaald. Maar het tegenovergestelde kan ook. Zo viel er in 2014 twee dagen van tevoren maar liefst een meter nieuwe sneeuw. Dat lijkt ideaal, maar dat is het beslist niet. De piste wordt namelijk een paar dagen van tevoren ingespoten met water om de snelheid van de wedstrijdskiërs te verhogen. Dat gebeurt onder hoge druk met behulp van 14 meter lange sproeibalken. Zo ontstaat een compacte ijslaag die niet alleen zorgt voor een snelle piste maar ook voor gelijke omstandigheden voor alle wedstrijdskiërs. Dan is het wel te begrijpen waarom een nieuwe laag sneeuw totaal niet gewenst is, hoe gek dit ook op het eerste gezicht lijkt. Ook het weer ziet er voor dit weekend goed uit met temperaturen rond- of iets onder het vriespunt. Wel kan het donderdag en vrijdag nog licht sneeuwen.

En de mannelijke favorieten zijn:

Bij de mannen is de Oostenrijkse Nederlander Marcel Hirscher uiteraard topfavoriet. Hij kan concurrentie verwachten van de Fransman Alexis Pinturault, de Duitser Felix Neureuther en de Amerikaan Ted Ligety. Axel Lund Svindal doet niet mee. De Noor kwam vorig jaar in Kitzbühel zwaar ten val (kruisband, meniscus) en neemt nog een paar weken rust.

De Wereldbekerwedstrijd in Sölden wordt altijd drukbezocht

Wie is de vrouwelijke favoriet?

Bij de vrouwen is er geen uitgesproken favoriet, nu Lindsey Vonn (Verenigde Staten) heeft laten weten de presentatie van haar nieuwe boek belangrijker te vinden dan de seizoensopening. De Duitse Viktoria Rebensburg doet niet mee vanwege een blessure. Waarschijnlijk gaan Eva Maria Brem (Oostenrijk), Tina Weirahter (Liechtenstein), Lara Gut (Zwitserland) en Tessa Worley (Frankrijk) strijden om de podiumplaatsen.

De wedstrijdskiërs hebben er zin in!

De wereldbekerwedstrijden in Sölden worden zaterdag en zondag uitgezonden op Eurosport en de Duitse publieke zender ZDF (1e manche 10 uur, 2e manche 13 uur).

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.