24 februari 2016 door Yvonne in 'Skigebieden onder de loep''

Een van de meest besproken skigebieden van seizoen 2015/2016 is natuurlijk Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. De nieuwe verbinding tussen Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang en Fieberbrunn werd (eindelijk?) geopend en dit zorgde voor een immens skigebied met ruim 270 pistekilometers. Natuurlijk vonden wij de nieuwe verbinding een goed excuus om naar Saalbach af te reizen en een paar dagen te genieten van het heerlijke Saalbach.

Saalbach: altijd wat te doen

In het Skicircus zijn meerdere dorpen te vinden, waarvan de vier grootsten dezelfde namen hebben als het skigebied: Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn. Met name Saalbach en Hinterglemm zijn populaire dorpen, waarbij Hinterglemm nog wel eens wordt gezien als een Nederlandse enclave (met bijpassende après-ski) en Saalbach is wat mondainer. Wij verbleven in Saalbach, in een hotel aan de autovrije dorpsstraat. Het dorp is typisch Oostenrijks, met een kerkje en gezellige traditionele gebouwen. De dorpsstraat is vrij groot, er zijn veel winkels, après-ski barren en restaurants. Er is altijd wat te doen en te beleven in Saalbach. Hoe later op de dag hoe gezelliger het ook op straat wordt. De meeste Nederlanders gaan naar Hinterglemm, maar Saalbach is net zo populair onder de internationale après-skiërs. Het skigebied is vanuit drie liften in het dorp te bereiken. Elke skilift gaat ook echt naar een andere plek in het skigebied. Aan de ene kant biedt dit voordelen, maar soms betekent dit een stukje lopen naar een andere skilift, wat zeker voor de skiërs niet altijd even prettig is.

Heerlijk brede en rustige Bernkogelabfart om 9 uur 's ochtends.

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Waar te beginnen? Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is zo immens groot en veelzijdig dat het haast teveel is om op te noemen. Dit is tegelijkertijd ook het nadeel van het gebied. Het is haast te groot, waardoor je in een week zeker niet alles te zien krijgt. Over het algemeen zijn alle pistes in het gebied vrij lang en erg breed. Het hele skigebied is makkelijk te bereiken en de liften en pistes zijn logisch met elkaar verbonden. Een aantal tips wanneer Saalbach je uitvalsbasis is:

  • Ben je een beginnende skiër? De Turmlift is voor jou geschikt. Op deze brede en korte piste onder de lift kan je goed op oefenen. Je blijft in de buurt van het dorp maar andere pistes zijn ook makkelijk te bereiken.
  • De Bernkogelbahn biedt vanuit Saalbach een verbinding met Hinterglemm en Fieberbrunn en wordt door velen op deze manier gebruikt. In de loop van de dag wordt de piste onder de Bernkogelbahn drukker en vrij buckelig door de zon. Maar, voor 10 uur 's ochtends was dit zeker onze favoriete piste! Heerlijk lang, súper breed en rustig. Kortom, echt een aanrader!
  • De Schattberg X-press is de rustigste skilift van Saalbach. De pistes aan deze kant zijn iets pittiger, maar zeker de moeite waard! Overigens is de 7km lange Jausernabfahrt een must.
  • Vanaf de top van de Kohlmaiskopf kan je snel en makkelijk via meerdere korte pistes en liften helemaal tot aan Leogang komen. Een heerlijke tocht om een middag(je) voor uit te trekken.

Uitzicht over Hinterglemm vanaf de Goaßstall

Skicirus? Après-skicircus!

Het skigebied en (met name) de dorpen Hinterglemm en Saalbach staan natuurlijk niet voor niets bekend om de après-ski. Aangezien wij in Saalbach zaten hebben we daar de après-ski verkend. Zowel tijdens de lunch als aan het eind van de middag is Bauer's Schi-Alm (onderaan de Turmlift) erg gezellig. Binnen en buiten, tijdens de lunch of voor een borrel een must in Saalbach. Nog geen zin om de piste af te gaan? Blijf dan bovenaan de Turmlift om bij de Hinterhagalm een dansje en een drankje te doen. Aangezien de taxi's in het gebied niet duur zijn, gingen we met z'n vijfen in een busje op dinsdagavond naar Hinterglemm (+/- €25,- retour), om daar de boel te verkennen. En over deze avond kan ik veel schrijven, maar het beste is toch echt om het zelf te ervaren! Must-go's in Hinterglemm zijn het Après ski paleis, Tanzhimmel, Goaßstall en London Pub.

Rust, Oostenrijkse Gemütlichkeit en berghutten

Après-ski is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar gelukkig is het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zo groot en verspreid dat dit voor de rustzoekers en liefhebbers van Oostenrijkse Gemütlichkeit en knusse berghutten geen enkel probleem is. Een aantal van onze tips:

  • Onderweg naar Fieberbrunn of juist andersom? Onderaan de nieuwe Tirol S skilift ligt de net zo nieuwe Pulvermacher Scherm. Moderne faciliteiteiten en heerlijke traditionele Oostenrijkse gerechten.
  • In de buurt van Hinterglemm? Onderaan de Sunliner 4er ligt de Sonnalm. De kleedjes en schapenvachtjes liggen al klaar, de enige keus die je hoeft te maken is of je eerst een hapje gaat eten aan een tafel of meteen met een drankje gaat genieten van de zon in een ligstoel.
  • Ken je dat? Dat je een tip hebt die je eigenlijk niet wil delen? Bij deze tip hadden wij hetzelfde gevoel, maar toch deel ik 'm met jullie! Piste nummer 68 is één van de mooiste pistes die wij zijn tegengekomen, met name vanwege de lengte en de rust. Onderaan is de piste wat minder van kwaliteit en je moet met de bus terug, maar wij vonden het zeker de moeite waard. Op ongeveer 2/3 van de piste ski je praktisch in de Hecherhütte, een gemütliche berghut met het allervriendelijkste personeel. Het terras biedt een prachtig panorama uitzicht en mocht je het koud hebben, dan moet je zeker een glaasje huisgestookte Hecherfeuer proberen. Proost!

Genieten in de zon bij de Sonnalm

Uitzicht over Saalbach vanaf de Bernkogel piste

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen