Skip to navigation Skip to main content

Flachau: niet voor niets zo populair

6139 - Flachau: niet voor niets zo populair (1)

Flachau is zo’n wintersportbestemming waar jaarlijks veel Nederlanders terugkeren. Wat maakt dit dorp en het bijbehorende skigebied zo aantrekkelijk? Wij bezochten Flachau tijdens de Snowplaza Ski Safari en het werd ons al snel duidelijk waarom met name families zich hier prima thuis voelen. Zowel het dorp als het skigebied zijn knus en gezellig, maar alles behalve klein. Geen ‘skifabriek’, maar een persoonlijke en eigen sfeer. Nee, Flachau is niet voor niets zo populair.

Het dorp bestaat uit verschillende delen

Het langgerekte dorp bestaat eigenlijk uit drie delen waar vandaan de liften naar het skigebied vertrekken. Hierdoor mis je een beetje de gezelligheid van een echt centrum, maar de afzonderlijke delen hebben eigenlijk allemaal wel ‘iets’. Er zijn veel appartementen in Flachau en dat verklaart ook waarom wij Nederlanders er zo dol op zijn. Het Flachauer Gutshof is een erg leuk vakantiepark vlakbij de liften. De huisjes zijn modern en comfortabel. Wij logeren er vlakbij, direct tegenover de achterjet. Met deze moderne gondellift sta je binnen no time middenin het skigebied.

Fkachau is een uitgestrekt dorp met meerdere 'kernen'

Mooie brede pistes tussen de bomen

Het skigebied van Flachau ligt op een overzichtelijke berg en kent vele mooie brede afdalingen. Een groot gedeelte hiervan ligt tussen de bomen, waardoor je ook op dagen met slechter weer prima zicht hebt. Behalve de steile Hermann Maier Worldcuppiste, wordt het nergens echt moeilijk. Gemiddelde skiërs kunnen al snel het hele skigebied door. Ook de kids hebben hier lekker veel ruimte. Er zijn maar liefst 7 verschillende skischolen die allemaal hun eigen plek hebben voor beginners. Freestylers kunnen uitwijken naar het Absolut Park Flachauwinkl in de Salzburger Sportwelt in Flachauwinkl.

Moderne en snelle liften brengen je snel naar de top

Tochten richting Sankt Johann en Alpendorf

Aan de andere kant van de berg leiden steilere pistes richting Wagrain. Hier kun je ook de gondellift G-Link nemen die je aansluiting geeft op het skigebied van Sankt Johann en Alpendorf. Liefhebbers van langere tochten komen door deze verbinding goed aan hun trekken. Vanuit Flachau kun je ook kiezen voor de pistes van Flachauwinkel, deze zijn nu nog bereikbaar via de skibus, maar vanaf het skiseizoen 2017/2018 komt er een nieuwe liftverbinding tussen de Lisa Alm en Flachauwinkl. Langlaufen is hier, mede door de aanwezigheid van de Tauernloipe, ook uitstekend mogelijk.

Knusse berghutten

Maar het meest onder de indruk waren wij misschien nog wel van de prettige sfeer die er in het dorp en het skigebied hangt. Lekker relaxed en gezellig! Langs de pistes liggen enorm veel bergrestaurants waar je pauze kunt houden en iets kunt eten of drinken. De meeste van deze hutten zijn bovendien met bediening. Geen grote onpersoonlijke buffetrestaurants, maar knusse en kleinschalige berghutten met gezellige terrassen. Als je hier een week bent, kun je elke pauze ergens anders doorbrengen.

De keuze aan gezellige en zonnige terrassen is groot

En dan natuurlijk: de après-ski…

Hoewel Flachau een fijne bestemming is voor families, is de après-ski hier alles behalve kinderachtig. In de enorme Hofstadl onderaan de piste is het iedere middag een gezellige boel. Datzelfde geldt voor de Dampfkessel bij het dalstation van de Spacejet 1 en de Fliegenpilz bij de achterjet. Maar après-ski is hier echt après-ski; rond een uurtje of acht wordt het echt wel rustiger.

De nadelen

Zoals je kunt lezen zijn wij enthousiast over Flachau; wat een leuk dorp en gebied! Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. Het gebied is niet hoog, de pistes reiken nauwelijks de 2000 meter. Hierdoor zijn de sneeuwcondities aan het begin en einde van het seizoen niet altijd optimaal. En de regio Ski amadé biedt inderdaad een indrukwekkende 760 km aan pistes, maar deze zijn niet allemaal verbonden en soms behoorlijk van elkaar verwijderd. Of je zit 10 tot 20 minuten in een lift over het dal. Maar ja, dat is het dan ook wel. We snappen de populariteit van dit dorp en de mensen die hier jaar na jaar terugkeren.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.