23 september 2014 door Marlous in 'Skigebieden onder de loep''

Freeride

Skiën of snowboarden, het is heerlijk. Vooral als er net een verse witte poederlaag is gevallen. Met de zon op je gezicht van de perfect geprepareerde pistes… Het is een ultiem genot. Maar als je eenmaal het skiën of snowboarden goed onder de knie hebt, dan wil je meer uitdaging… En die uitdaging kun je vinden buiten de pistes, oftewel tijdens het freeriden! Want dat verse poederlaagje is nét even iets lekkerder wanneer jij een first track zet in de nog onaangetaste witte deken. Hier een paar bestemmingen op een rijtje die je een waar freerideparadijs kunt noemen.

Sneeuwhappen in L’Alpe d’Huez

Ondanks de vele zonuren is het skigebied L'Alpe d'Huez altijd sneeuwzeker. In L'Alpe d'Huez zijn tal van off-pistemogelijkheden. De pistes reiken hier maar liefst tot 3330 meter. Een perfecte start van je freeride-avontuur is op de top van de Pic Blanc. Vanaf hier zijn er veel verschillende mogelijkheden om te freeriden. Voor nog meer uitdaging kun je gemakkelijk naar het nabijgelegen bekende off-pistegebied La Grave. Echte waaghalzen moeten hier dus geweest zijn! Nog niet toe aan het echte freeriden, maar wel het gevoel beleven? Dan is er de zwarte piste Roche Melon. Deze piste wordt niet geprepareerd en leidt tussen de bomen door naar de blauwe piste Vaujaniate in Vaujany, en geeft je de ultieme freeride-ervaring!

Snowboarders

Off-pistebeleving in Courmayeur

Een ideale bestemming om te gaan freeriden is het Italiaanse Courmayeur. Een goede start is vanaf de top van Cresta d’Arp. Vanaf dit punt heb je de keuze om naar drie verschillende richtingen off-piste te skiën. Het is ook mogelijk om met de gondel naar de Toula Gletsjer te gaan. Je wordt op een hoogte van 3450 meter gebracht waarna je een buitengewone freeride-afdaling van wel 2 kilometer kunt maken. Deze eindigt in het dorpje La Palud. Een andere uitdaging is het heli-skiën. Met de helikopter word je ergens gedropt, en vanaf daar begint het off-piste avontuur in Courmayeur!

Een appartement in Courmayeur al voor €517,- >>

Andermatt: een freeride-avontuur

Freeriders kunnen in het Zwitserse Andermatt hun hart ophalen. Voor de gevorderde off-pisteskiërs zijn er prachtige steile afdalingen te maken middenin de natuur. Maar ook minder ervaren freeriders kunnen hun eerste meters buiten de piste maken op de wat minder moeilijke afdalingen. Liever wat begeleiding tijdens het freeriden? Dan kun je meedoen met de speciaal georganiseerde skitours. De piste laat je voor wat het is en je ontdekt de prachtige natuur en verse sneeuw. Er zijn dus genoeg off-pistemogelijkheden! Daarmee is Andermatt één van de beste bestemmingen wanneer het op freeriden aankomt.

Op zoek naar een leuke accommodatie? Doe een algemene aanvraag >>

Belangrijke tips

Kun je niet wachten tot je eindelijk in die verse sneeuw staat? Voordat je gaat freeriden, moet je je van een aantal zaken bewust zijn. Ga nooit alleen op pad maar altijd minimaal met z’n drieën. Verder moet je nooit de waarschuwingen van het skigebied negeren. Bij extreem veel sneeuwval is het verstandig om je keuze om te gaan freeriden te heroverwegen. Zorg altijd dat je goed bent voorbereid en weet wat je moet doen, in geval van ongevallen. Belangrijk is ook om altijd een lawinepieper, schep en sonde bij je te dragen als je gaat freeriden. Ga je voor het eerst buiten de piste op pad, of ken je het gebied niet? Huur dan een gids, hij of zij kan je de beste plekken laten zien en je off-pistekennis bijbrengen. Maar het allerbelangrijkste is: geniet ervan!

Klik hier voor meer freeride bestemmingen >>

Wintersport en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen