2 september 2014 door Yvonne in 'Familie/kinderen''

De zomervakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen! Gelukkig begint het wintersportseizoen bijna en kun je de kinderen alvast blij maken met foto’s van kinderpistes, sneeuwpoppen en iglo’s. Deze weblogweek staat in het teken van wintersport met de familie. Vandaag bespreek ik 3 belangrijke onderwerpen rondom wintersport met kinderen. Het kiezen van de bestemming, de helmplicht en de juiste skileeftijd. Benieuwd naar leuke bestemmingen? Houd het weblog deze week goed in de gaten en vindt een skidorp dat bij de hele familie past!

Op zoek naar een leuke wintersport bestemming

De belangrijkste vraag is natuurlijk: waar gaan jullie naartoe? Niet elk gebied is geschikt voor kinderen, zeker niet als ze nog erg jong zijn. Voordat je gaat zoeken naar een geschikte bestemming raad ik aan om na te denken over jullie wensen en behoeften. Willen jullie kinderopvang, kinderpistes, een kinderclub, een snowboardschool of juist zelf met de kinderen de pistes op? Denk in het laatste geval na over de verhouding blauwe, rode en zwarte pistes. Een aantal bestemmingen hebben een keurmerk gekregen, zoals het “Families Welkom” keurmerk in Zwitserland en sommige accommodaties richten zich speciaal op kinderen door middel van kinderopvang en leuke activiteiten.

Klik hier voor onze themapagina 'Familievriendelijke bestemmingen' >>

Skihelm verplicht voor kinderen?

De veiligheid van je kinderen staat natuurlijk op de eerste plaats. Over het algemeen kan er op de kinderpistes niet zoveel gebeuren, maar dit neemt niet weg dat een skihelm onmisbaar is. In Italië, Kroatië, Slowakije en Oostenrijk (behalve Tirol en Vorarlberg) geldt een skihelmplicht tot en met 14 of 15 jaar. In Zwitserland, Frankrijk en Tsjechië is geen skihelmplicht maar het kan zijn dat de skischool een skihelm wel verplicht. Informeer hier van te voren naar in verband met het huren of kopen van een skihelm. Skihelmen zijn tegenwoordig te koop met de leukste printjes en accessoires. Via de website van Egg Helmets kun je je helm naar eigen wens vormgeven.

Wanneer beginnen met skiles?

Vanaf welke leeftijd is je kind oud genoeg voor skiles? Dit is een vraag die vele ouders stellen en waar de meningen over zijn verdeeld. Sommige skischolen hebben als voorwaarde dat het kind geen luiers meer draagt. In Frankrijk en Zwitserland mag een kind al vanaf 2,5 op de latjes staan. Sportpedagoog Petra van der Kooi raadt aan om kinderen te laten wachten tot ze een jaar of 5 zijn in verband met het gebrek aan coördinatie, fijne motoriek en kracht. Natuurlijk kun je je kind van 3 jaar ook wel eens op de skietjes zetten. Verstandig is om dit niet meer dan een half uurtje te doen en af te wisselen met andere activiteiten. Informeer dan ook goed bij de skischool of opvang hoe het dagprogramma er uit ziet. Een uitgebreid advies? Lees hier de blog van Lisa >

Tips voor bestemmingen

Om je op weg te helpen met het kiezen van een geschikte bestemming komt er woensdag en donderdag een blog online met in totaal 8 leuke, familievriendelijke bestemmingen. Tot die tijd vertelt Miranda je over het meenemen van je baby tijdens de wintersport, en Leon over het het leren skiën in het kinderland.

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.