Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe lift en kinderland in Serre Chevalier: 10-persoons Pontillas gondel

54603 - Nieuwe lift en kinderland in Serre Chevalier: 10-persoons Pontillas gondel (11)

Een nieuwe lift in Serre Chevalier maakt het voor wintersporters straks niet alleen makkelijker om van het ene naar het andere punt te komen, maar betekent ook een flinke stap op het gebied van duurzaamheid. De komende jaren worden de drie, energieslurpende, Pontillas en Fréjus liften vervangen door de gloednieuwe ecologische 10-persoons Pontillas gondel. Om in de toekomst minder van kunstsneeuw afhankelijk te zijn, komt bij het bergstation van de nieuwe lift een gloednieuw kinderland te liggen. Alles over de duurzame plannen, het kinderland en de nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier lees je in dit artikel.

Serre Chevalier verduurzaamt met nieuwe Pontillas lift

Het klimaat verandert en om zo lang mogelijk van wintersport te kunnen blijven genieten, zetten skigebieden grote stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo ook Serre Chevalier. Het skigebied heeft de laatste jaren allerlei milieuvriendelijke doelstellingen gesteld, waaronder het plan 'Tous Engagés'. Hieronder valt onder andere het vernieuwen liften met een veel te hoog energieverbruik. Met de nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier komt een deel van dat plan tot uitvoering. De komende jaren vervangt het skigebied de oude Pontillas en Fréjus liften (gondels en stoeltjes) door een nieuwe, energiezuinige, high performance 10-persoons gondel. Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwe lift in Serre Chevalier in 2024 in gebruik genomen.

Betere connectie tussen Villeneuve, Chantemerle en Monêtier

Naast dat de nieuwe Pontillas gondel een stuk duurzamer is, zorgt deze ook voor een betere connectie tussen Villeneuve, Chantemerle en Monêtier. Bovendien gaat de capaciteit flink omhoog en kunnen er straks 2800 personen per uur mee omhoog. Het dalstation komt op 1388 meter hoogte te liggen, op de plaats waar de oude liften nu ook vertrekken. Hier wordt een ruimte gecreëerd voor opslag, een informatiebalie en kassa's voor de skipassen. 450 m2 daarvan is gereserveerd voor commerciële doeleinden.

Feiten & cijfers nieuwe 10-persoons Pontillas gondel

Dalstation: 1388 m. Lengte: 3751 m.
Bergstation: 2255 m. Hoogteverschil: 867 m.
Snelheid: 7 m/sec. Capaciteit: 2800 pers./uur
Duur rit: 9:50 minuten Locatie: Serre Chavalier

Nieuw kinderland op hoogte

Het bergstation van de nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier komt op 2255 meter hoogte te liggen, met hier vlak naast de tweede vernieuwing: een gloednieuw kinderland. In het kader van klimaatverandering en duurzaamheid is er gekozen voor een kinderland op hoogte, omdat dit minder van kunstsneeuw afhankelijk is. Sneeuwkanonnen hoeven op die manier minder ingezet te worden, wat weer energie bespaart. Bij dit kinderland worden ook drie nieuwe lopende banden gerealiseerd. De kosten voor de nieuwe Pontillas gondel en het kinderland komen tussen de 15 en 20 miljoen euro te liggen.

Energiezuinig

Serre Chevalier heeft al flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Het skigebied heeft namelijk als doel het eerste zelfvoorzienende skigebied van de Alpen te worden. Op dit moment kan Serre Chevalier iets meer dan 20% van de energie zelf opwekken middels lokale stroombronnen (waterkracht, zonne-energie en windenergie). Het doel is dat dit percentage eind 2023 op 30% ligt. Ook is de productie van kunstsneeuw de afgelopen jaren flink gereduceerd.

Wintersport in Serre Chevalier

Serre Chevalier ligt in het zuiden van Frankrijk en telt zo'n 250 km aan pistes. Groot voordeel van dit skigebied is dat het er nooit echt druk is, zelfs niet in de schoolvakanties. Veel wintersporters slaan af bij bekende skibestemmingen als L'Alpe d'Huez of Les Deux Alpes en maar weinig stoppen hier. De pistes van Serre Chevalier bieden voor ieder wat wils en ook in het ongerepte terrein daarbuiten valt veel te beleven. Het meerendeel van de pistes, zo'n 80%, ligt boven de 2000 meter. Dat maakt dit skigebied ook nog eens ontzettend sneeuwzeker.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.