Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe lift in Serfaus: 10-persoons Komperdellbahn

54492 - Nieuwe lift in Serfaus: 10-persoons Komperdellbahn (11)

Na een lange periode van plannen en organiseren is het startschot voor de nieuwe lift in Serfaus eindelijk gegeven. Eigenlijk zou de oude Komperdellbahn in 2021 al vervangen worden, maar vanwege de pandemie moest alles een jaar naar voren worden geschoven. Wat was iedereen blij toen er in februari 2022 eindelijk groen licht kwam! In twee fases wordt de nieuwe lift in Serfaus gerealiseerd en als alles volgens plan verloopt, kun je er vanaf skiseizoen 2023/2024 gebruik van maken. Alles over de nieuwe Komperdellbahn lees je in dit artikel.

Nieuwe lift in Serfaus: Komperdellbahn

De 6-persoons Komperdellbahn in Serfaus stamt uit 1988 en is na ruim 34 jaar trouwe dienst nodig aan vervanging toe. Dat gaat nu eindelijk gebeuren. De oude gondel wordt de komende twee jaar vervangen door een moderne 10-persoons variant met tussenstation. Een flinke investering van meer dan 50 miljoen euro. In de toekomst kunnen meer personen per uur omhoog worden vervoerd, wat voor een snellere doorstroom in het skigebied moet gaan zorgen en een ontlasting van het Gampengebied. De rit omhoog is bovendien een stuk comfortabeler. Eigenlijk zou er in 2021 al met de bouw worden gestart, maar helaas moest alles vanwege corona een jaartje worden uitgesteld. Gelukkig is het officiële startsein nu gegeven en is er inmiddels gestart met de eerste werkzaamheden aan de nieuwe lift in Serfaus.

Bekijk hier de 3D visuals van het dalstation ›
Bekijk hier de 3D visuals van het bergstation ›

Feiten & cijfers nieuwe lift in Serfaus-Fiss-Ladis

Dalstation: 1442 m. Lengte: 2641 m.
Middenstation: 1610 m. Capaciteit: 3500 pers./uur
Bergstation: 1982 m. Hoogteverschil: 540 m.
Snelheid: 6 m/sec. Aantal gondels: n.b.
Duur rit: 10,5 minuten Fabrikant: Doppelmayr
Aantal steunpalen: 20 Plaats: Serfaus
54492 -  (30)
Comfortabele en ruime zitplaatsen in de nieuwe gondel © Seilbahn Komperdell GmbH

Bouw in twee fases

Vanwege de omvangrijke bouwwerkzaamheden is ervoor gekozen om de bouw van de nieuwe lift in Serfaus over twee bouwfases te verdelen.

Fase 1:
De eerste bouwfase vindt plaats in 2022. Het nieuwe lifttraject en het middenstation, dat ter hoogte van pisterestaurant Leithe Wirt komt te liggen, worden dan gerealiseerd. Voor gasten zullen er vrijwel geen beperkingen zijn tijdens deze bouwfase en de oude 6-persoons gondel blijft nog gewoon in gebruik.

Fase 2:
Met de tweede fase van de bouw van de nieuwe Komperdellbahn in Serfaus start men in het voorjaar van 2022. De oude lift wordt dan afgebroken en ook worden het dal- en bergstation verbouwd. In de zomer van 2023 zal de Komperdellbahn dus niet in bedrijf zijn, maar er komen passende omleidingen voor wandelaars. Voor aanvang van skiseizoen 2023/2024 moet de nieuwe lift in Serfaus klaar zijn voor gebruik.

54492 -  (31)
De nieuwe Komperdellbahn in Serfaus © Seilbahn Komperdell GmbH

Waarom krijgt de nieuwe Komperdellbahn wel een tussenstation?

De nieuwe Komperdellbahn in Serfaus krijgt ook een middenstation en daar heeft het skigebied verschillende redenen voor. Ten eerste moet dit station het Gampengebied gaan ontlasten. Daarnaast is de afdaling vanaf het middenstation, vooral in het voorjaar, nogal veeleisend. Skiërs en snowboarders hebben straks de mogelijkheid om het laatste deel met de gondel af te leggen. Wintersporters die vanuit Fiss of met de Waldbahn komen, hoeven straks niet meer helemaal naar het dalstation, maar kunnen ook in het middenstation instappen om verder het skigebied in te komen. Tot slot gaat een nieuw wandelpad ervoor zorgen dat restaurant Leithe Wirt straks op enkele minuten wandelen vanaf het middenstation te bereiken is.

Wintersport in Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus vormt samen met de dorpen Ladis en Fiss een sneeuwzeker skigebied met 214 km aan pistes. Als je het hebt over een kindvriendelijke skibestemming in Oostenrijk, dan heb je het al snel over Serfaus-Fiss-Ladis. Van baby tot kleuter en van stoere tiener tot puber: alle kinderen beleven hier een fijne vakantie in de sneeuw. En niet alleen zij, ook hun ouders. Voor de allerkleinsten zijn er enorm uitgebreide kinderlanden, zoals de Kinderschneealm in Serfaus en Berta's Kinderland in Fiss. Skiles volgen kids vaak gewoon in eigen taal, er zijn ontzettend veel kindvriendelijke accommodaties te boeken en ook in de pisterestaurants is er rekening gehouden met de kleine wintersportertjes. Terwijl de kids op les zijn, kunnen ouders prachtige tochten skiën. Het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis is ontzettend veelzijdig en biedt voor ieder wat wils.

54492 -  (32)
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.