Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winters weekend met (heel) veel sneeuw

54366 - Alpenweer: winters weekend met (heel) veel sneeuw (11)

De temperatuur zet vanaf vandaag een scherpe daling in en de sneeuwgrens komt rond of zelfs onder de 1000 meter hoogte te liggen. Dit weekend kunnen de bergen in Centraal-Europa rekenen op een flinke sneeuwdump. Vanwege die lage sneeuwgrens gaan ook veel dalen weer wit kleuren. Het wordt weer even echt winter! Na het weekeinde wordt het geleidelijk iets milder en trekken hooguit nog enkele sneeuwbuien over de bergen.

Koude lucht vanuit het noorden van Europa zorgde in eigen land op 31 maart en 1 april onverwachts voor een wit landschap. Diezelfde koude lucht zorgt dit weekendeinde voor een sneeuwdump in de wintersportgebieden in Centraal-Europa. Vrijdag en zaterdag komen in de Alpen geregeld perioden met sneeuwval voor en soms sneeuwt het flink door. Ook in de Pyreneeën en het Centraal-Massief ontstaan in de koude lucht buien die uitsneeuwen boven de bergtoppen.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Flink pak sneeuw

In de Franse Alpen, ter hoogte van Grenoble, wordt dit weekend tot 60 centimeter verse sneeuw verwacht. De sneeuwgrens ligt in de westelijke Alpen ruim onder 1000 meter hoogte, waardoor ook de dalen kunnen rekenen op winterse perikelen en een flink pak sneeuw. Voor de Zwitserse Alpen wordt tussen de 20 en 40 centimeter sneeuw verwacht. In Liechtenstein en nog iets verder naar het oosten over de grens met Oostenrijk in Tirol zijn de hoeveelheden vergelijkbaar. De sneeuwgrens schommelt in deze regio rond 1000 meter.

In het Italiaanse Zuid-Tirol, in de omgeving van Bolzano, is 60 centimeter de prognose van de weermodellen. Ten zuidoosten van München en in de omgeving van Salzburg wordt ongeveer 20 centimeter verse sneeuw verwacht. De gure noordoostenwind zorgt in het Centraal-Massief voor een laag sneeuw van 20 centimeter. Aan de Franse en Spaanse kant van de Pyreneeën lopen de hoeveelheden op naar 40 centimeter. Na een zeer droge en zonnige maand maart kunnen de last minute wintersporters en sneeuwliefhebbers hun hart ophalen!

 

Boek een last minute naar de sneeuw vanaf € 89,- p.p. mét skipas!

Milder weer in de nieuwe week

Vanaf zondag neemt de sneeuwval geleidelijk in intensiteit af. Verspreid vallen er nog wel enkele sneeuwbuien, maar de wind draait naar het noordwesten en voert iets mildere lucht aan. De sneeuwgrens zal na het weekend geleidelijk weer stijgen. Hier en daar komen wat (sneeuw)buien tot ontwikkeling. Door de stijgende vorstgrens levert dit vooral op de hoger gelegen pistes nog verse sneeuw op. In de lagergelegen dalen gaat de neerslag over in regen. In Zell am See is het zaterdag maximaal 3 graden, terwijl de temperatuur na maandag alweer in de dubbele cijfers uitkomt. In het Zwitserse Adelboden is het woensdag een graad of 8.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.