Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonovergoten weekend in de Alpen

54338 - Alpenweer: zonovergoten weekend in de Alpen (11)

De afgelopen dagen is het vrijwel onafgebroken stralend zonnig weer geweest in de Alpenlanden. Door een sterk hogedrukgebied hebben wolken zich amper kunnen vormen en was er overal volop zonneschijn. Het gevolg daarvan waren echter vrij hoge temperaturen en dat was vooral goed merkbaar in de lagere delen. Daar heeft de sneeuw het erg moeilijk gekregen.

Het voelt als lente

Terwijl iedereen met het zonnige weer van de afgelopen weken de lente in zijn of haar bol heeft gekregen, komt er toch weer een koufront aan. Het lijkt erop dat lagere temperaturen in de loop van volgende week weer de dienst gaan uitmaken. Het uitgestrekte hogedrukgebied van de laatste tijd komt dan meer westelijk te liggen en daardoor kan met een noordelijke stroming koelere lucht de Alpen bereiken. Wat dat meebrengt? Dalende temperaturen en aan het eind van de week misschien zelfs een vlok sneeuw! Vanaf woensdag zal de sneeuwgrens volgens de voorspellingen gaan dalen tot onder 1500 meter en vrijdag zelfs rond 1000 meter.

Eerst nog een paar zonnige dagen

Die laatste voorspellingen zijn nog ver weg en de komende dagen staat er weinig verandering in het huidige weerbeeld op de planning. Het is zonovergoten met aangename temperaturen. Die temperaturen lopen in Zwitserland en Oostenrijk zelfs met gemak op naar 17 tot 20 graden. Zelfs op 2000 meter hoogte is de temperatuur overdag nog ruim boven het vriespunt. 's Nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt, maar in de lagere delen blijft het ook in de nachten boven de 0 graden. Wat dat als gevolg heeft? Het sneeuwpak dat er nog ligt is niet overal even stabiel meer. Daardoor is er een hoog risico op lawines, met name in Oostenrijk en Zwitserland. Zorg dat je te allen tijde goed op de hoogte bent van de uitstaande waarschuwingen als je de pistes op gaat.

Er komen weer wolken aan de lucht

Vanaf maandag zien we weer hier en daar een wolkje verschijnen, maar het duurt tot halverwege de week dat bewolking een serieuze rol gaat spelen en we een geleidelijk verschuiving zien naar een wisselvalliger weerbeeld. Die voorspellingen zijn nog ver weg, daarover later meer.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Veel groene pistes in het Duitse middelgebergte

Dichter bij huis, in het Duitse middelgebergte, zijn de omstandigheden aanzienlijk slechter geworden door hoge temperaturen. Daarom zijn veel van de faciliteiten dicht en op de webcams zijn er voornamelijk groene pistes te zien. Het weerbeeld voor de komende dagen is niet veel anders dan voor de Alpen. In het weekend en begin volgende week eerst nog veel zon met hoge temperaturen. Halverwege de week wordt het ook hier frisser en neemt de kans op neerslag toe. Waarschijnlijk zal dat vooral regen zijn.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.