Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonnige en zachte lenteweek

54318 - Alpenweer: zonnige en zachte lenteweek (10)

Onder invloed van een zeer krachtig hogedrukgebied boven het vasteland van Europa is het vrijwel overal zonnig en droog voorjaarsweer. Daarbij stijgt de vorstgrens naar grote hoogten de komende dagen: langs de noordzijde van de Alpen tot circa 2000 meter en in de Franse en Italiaanse Alpen lokaal zelfs naar 2200 tot 2500 meter. Later in de week kan er een enkele winterse bui komen en in het weekend wordt het beduidend kouder.

Lenteweer in de dalen

De stijgende vorstgrens levert middagtemperaturen op die in veel dalen kunnen oplopen naar 15 tot 20 graden, terwijl het kwik op grotere hoogte ook al gauw boven het vriespunt uitkomt. De aangevoerde lucht is echter wel zeer droog (dauwpunten liggen veelal onder het vriespunt), waardoor de sneeuwkwaliteit zeker in schaduwrijke gebieden niet eens vreselijk hard achteruit holt. Tijdens de nachtelijke uren koelt het onder een inversie overigens nog wel snel af. Regionaal vriest het licht tot matig en in gebieden met een dik pak sneeuw plaatselijk nog streng. Dat is een temperatuur lager dan -10 graden.

Enkele winterse bui

Vanaf donderdag wordt de invloed van storingen heel voorzichtig groter vanuit het noordwesten. Tot die tijd wordt er nog een flinke partij warme lucht tegen het Alpenmassief geblazen, waardoor de vorstgrens op meer plaatsen stijgt richting een hoogte van 2500 meter. Op vrijdag stroomt vervolgens wat koudere lucht over de Alpen uit en dan neemt bovendien de kans op enkele buien toe. In Zwitserland en Oostenrijk kan die neerslag boven de 1000 meter in de vorm van sneeuw vallen, maar een sneeuwlaag van betekenis wordt niet verwacht. De buitjes zijn waarschijnlijk goed voor hooguit enkele millimeters aan neerslag. Elders blijft het overwegend droog en zonnig.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Weekend: beduidend kouder

Tijdens het weekeinde steekt waarschijnlijk een veel koudere noordoostelijke stroming op. Een bel met van origine arctische lucht trekt vanuit Rusland richting Centraal-Europa, maar warmt onderweg nog wel een beetje op. Toch zal de vorstgrens vrijwel overal zakken tot onder de 1000 meter en in de nacht en ochtend gaat het op meer plaatsen vriezen. Qua neerslag wordt er nog steeds weinig verwacht.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.