Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonnig en zo goed als droog

Hogedrukgebieden ten noorden en oosten van het Alpengebied houden actieve neerslagzones op ruime afstand. Om die reden lijkt het zowel dit weekend als volgende week zo goed als droog te blijven in de Alpen. De zon krijgt over het algemeen flink de ruimte om te schijnen en na het weekend gaan de temperaturen en dus ook de vorstgrens verder omhoog. In dit Alpenweer de weersvoorspellingen in de skigebieden de komende dagen.

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Koude nachten, warmer overdag

Dit weekend staat in het teken van rustig maartweer. De nachten verlopen meestal helder en met weinig wind daalt de temperatuur in beschutte dalen tot ruim onder nul. Anders is dat overdag, dan zorgt de zon voor maximumtemperaturen van rond 10 graden of zelfs nog iets meer. De vorstgrens ligt over het algemeen tussen de 1700 en 2200 meter hoogte, maar omdat de luchtvochtigheid vrij laag is, zal van smelt niet heel veel sprake zijn. Het is vooral de sterke maartzon die de sneeuw in de middag op met name de zonnige hellingen erg zacht maakt. Het beste moment om nog te genieten van de aanwezige (verijsde) sneeuwlaag, is in de tweede helft van de ochtend. De sneeuw is dan nog van prima kwaliteit en de zon zorgt voor uitstekende weersomstandigheden. Later op de dag als de zon zijn werk heeft gedaan, wordt de sneeuwlaag zacht en papperig. In de avond en nacht die daar dan op volgt, bevriest de korrelige sneeuwlaag weer.

Zo goed als droog

Overigens is het niet alleen maar zonneschijn wat er dit weekend op het programma staat. In de middag komen boven de hoogste bergkammen enkele stapelwolken tot ontwikkeling. Aan de zuidkant van het Alpenmassief kan er dan zelfs een enkele bui vormen. Op enkele hellingen kan daardoor een heel klein beetje verse sneeuw vallen. Goed nieuws voor de pistes die de afgelopen dagen bedekt zijn geraakt onder een dun laagje bruin Saharastof.

Warmer na het weekend

Na het weekend zien we dat de temperatuur duidelijk omhoog gaat. De vorst in de nachten wordt minder zwaar en er zijn zelfs regio’s, in met name het westelijk Alpengebied, waar het in de nachtelijke uren niet of nauwelijks meer tot vorst komt. Overdag lopen de temperaturen flink op en in de laaggelegen gebieden in Zwitserland en het uiterste zuiden van Duitsland wordt het op zondag en maandag al tussen 12 en 16 graden. In Karintië wordt het dit weekend overdag meestal tussen 8 en 12 graden, maar na het weekend zijn hier nog veel hogere temperaturen mogelijk. In de tweede weekhelft wordt het in de binnenstad van Villach en Klagenfurt ruim 20 graden! De vorstgrens stijgt tegen die tijd soms naar zo’n 3000 meter hoogte. Omdat de lucht vrij droog is, zal de sneeuwlaag nog redelijk zijn, vooral in de ochtenduren. Later op de dag zal de wintersporter wat meer moeite hebben om een mooie afdaling te maken.

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.