Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: hogere temperaturen, meer bewolking en Saharastof

54277 - Alpenweer: hogere temperaturen, meer bewolking en Saharastof (10)

De Alpenlanden hebben er wat weer betreft een paar droomweken opzitten. Met een lucht blauwer dan blauw, volop zonneschijn en niet al te hoge temperaturen, was het ronduit genieten in de skigebieden. De komende week komt daar wat verandering in. We zien geleidelijk zachtere lucht het Alpengebied binnenstromen en daarmee schiet de temperatuur flink omhoog. Bovendien neemt de bewolking toe en is er veel Saharastof in de atmosfeer aanwezig.

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Zachtere lucht in de Alpen

De komende dagen zien we geleidelijk zachtere lucht het Alpengebied binnen trekken. De temperaturen gaan omhoog en de nachten worden minder koud met lokaal temperaturen boven het vriespunt. Overdag zijn zelfs maxima van 15 tot 20 graden mogelijk in de dalen. Later in de week wordt het weer iets minder zacht, maar evengoed liggen de maxima rond 15 graden. Ook de zon moet af en toe verstek laten gaan, doordat er veel bewolking aanwezig is. Veel neerslag wordt er de komende week niet verwacht. Wel kan het dinsdag onder de 2000 meter hoogte af en toe regenen in de noordwestflanken van de Zwitserse Alpen. Daarboven valt lichte sneeuw. Er is ook veel Saharastof in de atmosfeer aanwezig en mogelijk valt dat met de neerslag neer op sommige pistes. Dit heeft in het verleden wel eens tot rode sneeuw geleid.

Zon en wolken wisselen elkaar af

Op woensdag en donderdag is er weer vaker zon in Zwitserland, maar deze kan wel getemperd worden door het eerder genoemde Saharastof. De lucht kan er dan grauw uitzien. In de ochtenden kan het in de dalen vaak nevelig of mistig zijn. In Oostenrijk is er vrij veel bewolking en kan met name woensdag in de lagere delen van Oostenrijk soms regen vallen bij temperaturen tussen 10 en 15 graden. Mogelijk kan er in het weekend dan weer wat sneeuw vallen, maar dat is nog onzeker.

Mindere sneeuwkwaliteit en lawinegevaar

Door de hoge temperaturen wordt de sneeuwkwaliteit duidelijk minder. Vooral in de middag is dat goed te merken en zijn de omstandigheden op de pistes zwaar. Met name in de hogere Alpen is er de komende week nog een lawinerisico. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de lokale lawinerisico’s en ga nooit buiten de pistes zonder de juiste veiligheidsuitrusting.

Omstandigheden in het Duitse Middelgebergte een stuk minder

In Willingen en Winterberg zijn de omstandigheden een stuk minder geworden. Hogere temperaturen en regen op zondag en maandag hebben de sneeuw geen goed gedaan. De komende dagen blijft het wel zo goed als droog en is er ook zonneschijn. De maxima liggen rond 10 graden en in de nachten blijft het vaak boven het vriespunt. Diverse pistes zijn nog wel wit maar de omstandigheden zijn zwaar en niet alles is meer open.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.