Skip to navigation Skip to main content

Oostenrijk heft vandaag bijna alle coronamaatregelen op: après-ski weer mogelijk

54241 - Oostenrijk heft vandaag bijna alle coronamaatregelen op: après-ski weer mogelijk (10)

Na een lockdown en maanden vol strenge regels is het moment eindelijk daar. Vandaag heft Oostenrijk bijna alle coronamaatregelen op. Alle toegangsregels komen te vervallen en ook de nachthoreca mag haar deuren weer openen. Op een paar kleine basisregels na, is alles weer mogelijk zoals voorheen. En, voor wie daar al heel lang op wacht: après-ski is vanaf vandaag ook weer toegestaan!

Deze coronamaatregelen in Oostenrijk komen te vervallen

Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen wordt de weg naar normaal langzaam weer geopend. Op 16 februari maakte de Oostenrijkse overheid tijdens een persconferentie bekend over hoe nu verder te gaan met de pandemie en de bijbehorende coronaregels. De huidige omikronvariant blijkt een stuk minder gevaarlijk en ondanks dat het besmettingsaantal nog steeds hoog is, is er toch ruimte voor versoepelingen. Oostenrijk doet dit in drie fases en vandaag is de laatste fase ingegaan. Bijna alle coronamaatregelen zijn afgeschaft en alleen enkele basisregels blijven bestaan. Nog even op een rijtje:

  • Geen toegangsregels meer voor faciliteiten in Oostenrijk zoals 2G, 2G+ of 3G.
  • Voor reizen naar Oostenrijk geldt nog altijd 3G: genezen, getest of gevaccineerd. Meer informatie over reizen naar Oostenrijk lees je hier ›
  • Nachthoreca mag weer open, après-ski weer toegestaan in gebruikelijke vorm.
  • Geen maximum grens van personen meer.
  • Geen uiterlijke sluitingstijd voor de horeca.
  • Consumptie op events weer toegestaan.
  • Alleen nog een mondkapje in het openbaar vervoer en in winkels en bedrijven die noodzakelijk zijn voor de eerste levensbehoefte.
  • Vooralsnog is niet bekend of de mondkapjesplicht in skiliften wordt opgeheven. Na navraag bij verschillende partijen in Oostenrijk lijkt het erop dat die voorlopig nog blijft bestaan.

Après-ski weer mogelijk

Voor de meeste wintersporters zijn skiën en après-skiën onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na een heerlijke skidag nog even de kroeg in en samen proosten op alle afdalingen hoort er voor velen gewoon bij. Uiteraard in combinatie met keihard meezingen met de beste après-ski hits, foute shotjes en veel gezelligheid. Tot vandaag was een drankje drinken na het skiën mogelijk, maar van après-ski zoals we gewend zijn was geen sprake. Iedereen moest aan tafel blijven zitten, er mocht maar een maximaal aantal personen naar binnen en hits hoorde je alleen heel zachtjes op de achtergrond. Nu de nachthoreca per vandaag weer open mag, is ook après-ski zoals we dat kennen weer mogelijk. Zoek vandaag maar snel een gezellige bar op of boek een tripje die kant op als je zin hebt in een typisch Oostenrijks wintersportfeestje!

Enkele basisregels blijven bestaan

Om de kwetsbare doelgroep te blijven beschermen, worden enkele basisregels nog niet afgeschaft. Zo geldt er voorlopig nog altijd een FFP2-mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in alle winkels en bedrijven die noodzakelijk zijn voor de eerste levensbehoefte (supermarkten, postkantoren, banken, apotheken etc.). In alle overige openbare binnenruimtes is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht, maar het wordt wel geadviseerd er toch eentje te blijven dragen. Al is het alleen maar om de kwetsbare doelgroep te beschermen. Voor reizen naar Oostenrijk geldt 3G: je moet bij binnenkomst kunnen tonen dat je genezen, gevaccineerd of getest bent.

Let op: deelstaten zijn bevoegd extra maatregelen toe te voegen boven op de landelijke maatregelen. Het kan dus zijn dat er per deelstaat nog andere regels gelden. Een overzicht van de regels per deelstaat bekijk je hier ›

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.