13 februari 2014 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Wintersport Châtel

Tijdens onze skisafari door Les Portes du Soleil bezochten wij het Châtel, een veelzijdige wintersportbestemming die niet voor niks zo populair is onder Nederlanders. Ik werd verrast door de gezellige sfeer, de authentieke uitstraling en de goede wintersport mogelijkheden. In Châtel voelt jong en oud zich thuis maar je hoeft echt niet bang te zijn voor schreeuwerige après-ski. Sfeervolle chalets, een heerlijke gastronomie, skiën in Frankrijk is lang zo gek nog niet!

Tête de Linga

Dat Les Portes du Soleil een reusachtig skigebied is begin ik inmiddels goed te beseffen. Na achtereenvolgens op de pistes van Les Gets, Morzine en Avoriaz geskied te hebben sluiten we vandaag de dag af in Châtel. We dalen af van de Tête de Linga (2127 m), een dalafdaling die begint met een behoorlijk steil stuk waar veel beginners zich op verkijken. Hoe lager je komt hoe eenvoudiger de piste wordt maar na een lange skidag begint het behoorlijk door te wegen. Onderaan Linga is het wachten op de skibus die ons naar het hotel in het centrum van Châtel brengt.

Gezellige sfeer

In de skibus merk ik al snel dat Châtel behoorlijk langgerekt is en dat je ook hier geen hoogbouw vindt. De verzameling van houten chalets zorgt voor veel sfeer en het dorp heeft een gezellig centrum. Tot ons ongenoegen weten we de juiste halte voor ons hotel niet te vinden waardoor we op het plein voor de kerk belanden. Voordeel is dat ik nu wel al een goed beeld van de bestemming krijg. Dé plek om te après-skiën is de après-skibar van het onder Nederlanders populaire hotel Lion d'Or. Ook L’Isba en de Ierse pub zijn prima plekken om de wintersportdag af te sluiten.

Plaine Dranse

Skitour door Les Portes du Soleil

De volgende morgen nemen wij ons voor om een skitour door Les Portes du Soleil te maken. In het centrum van het dorp pakken we de gondel naar de pistes van Super Châtel. Vroeg op de ochtend is er nog vrijwel niemand in het skigebied en hebben we de pistes voor onszelf! Wat een heerlijk gevoel! Dat dit gedeelte vrijwel uitsluitend uit sleepliften bestaat kan mij niet deren. Helaas is de dalafdaling naar het Zwitserse Morgins (zuidhelling) gesloten waardoor we met de stoeltjeslift naar beneden moeten. Zo is wel de schoonheid van dit chaletdorpje goed te bewonderen. Aan de andere zijde van Morgins trekken we snel door naar de pistes van Champoussin.

Zweetdruppels op ‘De Muur’

Aan de zijde van Champoussin zijn de pistes vrij eenvoudig maar ook hier hebben de zuidhellingen het zwaar te verduren. Bruine plekken en ‘slush’ in overvloed. Tegen onze verwachting in zijn de prijzen hier wel zeer vriendelijk. Voor een koffie, een thee en een flesje water zijn we slechts CHF 9,- kwijt. Via de top van Pointe de L’Au (2152 m) skiën we snel door naar Les Crosets waar de volgende uitdaging op ons ligt te wachten. Vanuit de Chavanette stoeltjeslift is ‘De Muur’, een van de steilste pistes in de Alpen, goed te aanschouwen. Het lijkt mij nog wel mee te vallen maar wanneer ik eenmaal boven over de rand kijk moet ik toch wel even slikken. Het eerste gedeelte is zeer steil maar gelukkig zijn de buckels niet al te hoog. Met het zweet op de rug ben ik blij dat ik heelhuids ‘De Muur’ af heb weten te dalen.

Skitour door Les Portes du Soleil

Veelzijdige wintersportbestemming

Via Avoriaz skiën we terug naar de pistes van Châtel waar we net als gisteren eindigen onderaan Linga. Een skitour door Les Portes du Soleil is met een gemiddeld tempo prima in een dag te doen. Bovendien worden de pistes nooit te lastig (je kunt ‘De Muur’ overslaan) waardoor ook minder ervaren skiërs het rondje kunnen maken. In twee dagen heb ik Châtel leren kennen als een veelzijdige bestemming waar jong en oud zich thuis voelt. Beginners en families vinden aan de zijde van Super Châtel optimale mogelijkheden terwijl gevorderden eerder via Plaine Dranse dieper Les Portes du Soleil in trekken. Na het skiën hangt er in het dorp een gezellige sfeer maar om 8 uur keert de rust weer en zoekt iedereen een van de vele restaurants of de geborgenheid van de chalets op.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen