26 januari 2014 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Le Tremplin, Morzine

Les Portes du Soleil heeft ieder type wintersporter iets te bieden. Les Gets zeer geschikt is voor families en in Morzine werd duidelijk dat dit het het bruisende hart van dit enorme skigebied is. Vanaf de piste zie je al goed dat dit dorp in de loop der jaren uitgegroeid is tot een bestemming van formaat. Gelukkig merk je in het centrum dat de uitbreiding niet ten koste van de uitstraling is gegaan. Nog altijd bestaat Morzine uitsluitend uit chalets wat voor een sfeervol geheel zorgt. Na het skiën valt hier nog genoeg te beleven, après-ski krijgt stilaan ook voeten aan de grond in Frankrijk.

Het nachtleven van Morzine

Wanneer ik ’s middags onder de Pléney gondel naar het dorp ski word ik begroet door de opzwepende klanken vanuit Le Tremplin. Après-ski in Frankrijk? Het voornamelijk Engels getinte publiek geniet met volle teugen van de opzwepende beats en eigenlijk is het best gezellig! Om 20.00 uur worden de laatste nummers massaal meegezongen maar daarna is het feest toch echt ten einde. Wanneer je wat verder het straatje inloopt kun je ook op een wat rustigere manier je wintersportdag afsluiten. Diverse bars met vuurkorven, fakkels en loungesets nodigen uit tot het nuttigen van een drankje en kunnen we daarom ook niet negeren. Onze benen zijn moe van een lange wintersportdag maar we laten ons vertellen dat je hier kunt dansen tot vroeg in de morgen in de discotheken ‘Le Paradis’ en ‘L’Opera’.

Populair sinds de jaren ‘20

Met de bouw van het ‘Grand Hôtel’ in de jaren ’20 brak een nieuw tijdperk aan voor Mozine. Eerst kwamen er alleen zomertoeristen maar door de aanleg van Pléney kabelbaan in 1934 kwam ook het wintertoerisme op gang. Sindsdien volgden ontwikkelingen elkaar in rap tempo op en groeide Morzine uit tot de grootste bestemming in Les Portes du Soleil. Toch merk ik op weg naar het restaurant dat het dorp er succesvol in is geslaagd om het typische Savoyaardse karakter te behouden. Geen hoogbouw maar houten chalets en een sfeervol verlicht dorpscentrum met een ijsbaan.

Morzine

Met knikkende knieën op de Muur

Ik zou bijna vergeten dat je hier ook nog optimale wintersportmogelijkheden vindt maar daar kom ik de volgende dag gelukkig achter. Gisteren heb ik gemerkt dat families en minder veeleisende skiërs uitstekend uit de voeten kunnen aan de Pléney zijde waartoe ook de pistes van Les Gets behoren. Nu trekken wij via Super-Morzine echter dieper Les Portes du Soleil in en dan en toont het skigebied pas echt zijn ware aard. Een blik op de pistekaart laat een enorm netwerk aan pistes zien. Ik merk dat de pistes van Avoriaz een stukje pittiger, maar ook drukker zijn. Met knikkende knieën waag ik mij ook aan de beroemde ‘Mur Suisse’. Deze piste staat te boek als een van de steilste in de Alpen en daar verbaas ik me totaal niet over wanneer ik over de rand kijk. Voorzichtig werk ik de Muur bocht voor bocht af en door de uitstekende sneeuwcondities blijkt het al met al mee te vallen. Bij slechte omstandigheden zijn de buckels hier soms extreem hoog! Met het zweet op de rug kom ik zonder kleerscheuren beneden.

De Muur van Avoriaz

Onbeperkte mogelijkheden

Na een dag skiën rond Morzine besef ik dat je hier onbeperkte mogelijkheden hebt op wintersportgebied. Beginners en gevorderden, jong en oud; iedereen kan zich hier vermaken. De eindeloze pistes van Les Portes du Soleil maken het mogelijk om per ski’s Zwitserland te bereiken maar als je minder uitdaging zoekt kies je voor de vriendelijke flanken van de Pléney zijde. Om 16.00 uur is de wintersportdag in Morzine nog lang niet ten einde. Duik in de après-ski, ga nachtrodelen of schaats een rondje op de ijsbaan. Dat je in het dorp een uitgebreid aanbod van restaurants vindt waar je urenlang kunt tafelen is overbodig om te vermelden. Slaat de vermoeidheid nog altijd niet toe? Dan is er ook nog een nachtleven dat doorgaat tot in de vroege uurtjes.

Klik hier voor meer informatie over Morzine >>

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen