Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwdump voor Oostenrijk op komst

54101 - Alpenweer: sneeuwdump voor Oostenrijk op komst (3)

Vorig weekend viel er nog in Tirol en het Salzburgerland een dik pak sneeuw, na het weekend is het voor deze regio's opnieuw raak met een sneeuwdump. Wie komende week naar de Oostenrijkse Alpen afreist valt met de neus in de boter. Vandaag is het al begonnen met sneeuwen zoals je op de webcambeelden van vanochtend kon zien . Maar na het weekend? Dan kunnen we rekening houden met nog meer en vooral heel veel wit. Laat die dump maar komen!

Eerst nog een rustig weekend

Na de sneeuwval van vandaag (vrijdag) volgt eerst nog een vrij rustig weekend. Morgen (zaterdag) passeert een zwak warmtefront met wolkenvelden maar ook wat lichte sneeuwval in de oostelijke Alpen. In de lagere delen bestaat er ook de kans op wat ijzel. Elders is het vooral droog met geregeld ruimte voor de zon, de vorstgrens stijgt daarbij naar de 1500 meter. Daardoor kan het enkele graden dooien in de dalen. Zondag passeert in de ochtend een zwak koufront, het kan een beetje sneeuwen langs de noordkant vanaf Vorarlberg tot in het Wienerwald. De sneeuwgrens ligt rond de 1000 meter. Zondagmiddag is het overal droog maar de bewolking blijft overheersen.

Maandag koufront vanuit het noorden

Maandagochtend is het in grote delen van Oostenrijk nog droog. Af en toe breekt ook de zon door. Maar gedurende de dag neemt de bewolking vanuit Duitsland snel toe en tijdens de middag volgt een koufront met daarop de eerste sneeuwval. De hoeveelheid sneeuw valt op dit koufront nog mee maar de wind trekt al wel flink aan. Met windstoten van ruim 100 tot 120 km/u in de bergen moet er rekening worden gehouden met uitvallende skiliftverbindingen. Maandagavond volgt uiteindelijk een stevige 'Nordstau' met aanhoudende sneeuwval vanaf oostelijk Zwitserland tot in het Salzkammergut. Aan de zuidzijde, Zuid-Tirol en Karinthië, blijft het nagenoeg droog.

54101 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/d3a3c88cf4ffb77db4e4699c4625b6a80260b34a55121165.jpeg (2)
De verse sneeuw stapelt zich op de komende dagen

Dinsdag en woensdag aanhoudende sneeuwval, lokaal meer dan één meter poeder

Vrijwel de hele dinsdag blijft het gestaag door sneeuwen aan de Oostenrijkse noordkant. Daarbij ligt de sneeuwgrens tot in de diepere dalen. Wel zijn er in de loop van de middag ook langere droge perioden. Echter vanuit Duitsland volgt een volgend actief occlusiefront. Deze bereikt de noordkant dinsdagavond en opnieuw begint het stevig te sneeuwen. Dit gaat de grote klapper worden voor de Oostenrijkse sneeuwdump.

Wel zit er in de occlusie iets mildere lucht verscholen, in de nacht en woensdagochtend kan de sneeuwgrens daardoor tijdelijk stijgen naar 800 tot lokaal 1100 meter. Het is helaas heel moeilijk te zeggen in welke dalen de sneeuwgrens naar deze hoogte stijgt. Dit heeft te maken met de combinatie van windsnelheid en neerslagafkoeling. Tijdens deze fase van de sneeuwdump kan er makkelijk in 12 uur tijd 20 tot 40 centimeter vallen, waarmee de hele luchtkolom makkelijk afkoelt en er sprake is van isothermie. Maar door inmenging van de wind (met woensdagochtend windstoten tot 90 km/u) kan deze isotherme opbouw ook gemakkelijk worden doorbroken.

Woensdagmiddag volgt vanuit het noorden weer koudere lucht en zakt de sneeuwgrens langzaam weer naar 800 tot 500 meter. Daarmee volgt ook de laatste fase van de sneeuwdump waarbij de noordkant van Zwitserland ook nog even meedoet.

Amper sneeuw voor Franse en Italiaanse Alpen

Uiteindelijk valt er tot woensdagavond op veel plaatsen 50 tot ruim 100, lokaal zelfs 120 centimeter sneeuw aan de Oostenrijkse noordkant. Hier kunnen we medio komende week flinke sneeuwplaatjes verwachten. De zuidkant daarentegen, samen met de Franse en Italiaanse Alpen hebben het nakijken. Vooral in deze regio's is nieuwe verse sneeuw wel gewenst. Helaas blijft dit voorlopig uit.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.