Skip to navigation Skip to main content

Wintersport do’s: deze dingen kun je wél doen op skivakantie

54028 - Wintersport do’s: deze dingen kun je wél doen op skivakantie (3)

Skiërs die voordringen bij de lift, grote lunchtafels die beslag genomen worden door een gezelschap van twee en ander soort gekkigheid… Sommige acties van medewintersporters maken de situatie op skivakantie een chaos. Er zijn veel ongeschreven regels op wintersport en dingen die we liever niet zien als we ‘ontspannen’ op vakantie zijn. Maar in plaats van het over die regels te hebben, laten we eens bespreken wat we wél graag zien tijdens de wintersport. Dus even geen wintersport don’ts, maar wintersport do’s! Zo maken we van de mooiste vakantie van het jaar een nóg mooiere tijd. Toch?

1. Skiles nemen als je niet (goed) kunt skiën

Wintersport en skiën is voor iedereen en we delen het liefst met zoveel mogelijk gegadigden onze liefde voor de sport. Maar als je niet goed kunt skiën, kun je beter nog heel even wegblijven van de pistes, of in ieder geval gewoon op skiles gaan. Niks mis mee, ook niet als je volwassen bent! In tegendeel, skiles is superleuk en aan het einde van de week ski je als een pro naar beneden. Of nou ja, in elk geval beter dan toen je de week begon. Dat is een garantie!

2. Stoppen aan de rand van de piste in plaats van precies in het midden

Soms moet je even bijkomen als je flink wat meters achter elkaar door hebt geskied of moet je even op de rest van je skigezelschap wachten. Even stoppen, ademen, en weer door! Dit doet iedereen, en hoe verleidelijk het ook is om te stoppen precies waar je bent, zoek toch even de rand van de piste op. Zo komen andere wintersporters niet voor verrassingen te staan (en jij ook niet).

Wintersportinspiratie voor een vakantie in Tirol

3. Je snelheid onder controle houden

We weten het: op tempo skiën kan heerlijk zijn… Als je aardig kunt skiën! Wanneer je slechts als kamikaze van de berg af raast, raden we je toch aan je een beetje in te houden. Controleer je bochtjes en rem genoeg af, zodat je niet als een soort bezetene de piste overneemt. Lukt dit niet goed? Kijk dan nog eens naar punt 1… ;-)

54028 -  (12)

4. Achteraan sluiten in de rij voor de skilift

Het kan af en toe erg druk zijn bij de liften. Om geen chaos en onoverzichtelijke situaties te krijgen, sluit je gewoon lekker achteraan aan. Voordeel: geen boze gezichten om je heen. Top!

5. Tafels bij de lunch met elkaar delen

Oké, coronawise is afstand houden natuurlijk heel belangrijk, maar de meeste tafels bij berghutten zijn zo groot dat je ze makkelijk met andere wintersporters kunt delen. Tijdens het spitsuur vinden alle wintersporters op deze manier makkelijker en sneller een plekje. Jij dus ook!

Voordelig je wintersport boeken bij Summit Travel

6. Een stukje verderop wachten op de rest na het uitstappen bij de skilift

Ze bestaan nog: oude tweepersoonsliftjes. Het komt regelmatig voor dat je met meer wintersporters op pad bent en dat je dus boven even op elkaar moet wachten. Om allerlei toestanden te voorkomen ski je na het uitstappen een klein stukje door en wacht je verderop. Ze herkennen vast je knalblauwe pak!

54028 -  (13)

7. Lokaal eten en kleinschalig overnachten

In het kader van duurzaamheid is dit een grote wintersport ‘do’. Om de lokale economie te supporten maar ook groener op vakantie te gaan, is het aan te raden om lokaal te eten en kleinschalig te overnachten. Wanneer je bijvoorbeeld in een door een familie gerunde berghut eet, lunch je vaak met gerechten gemaakt van regionale producten. Hier komt geen transport aan te pas en het is vaak nog een stuk lekkerder ook.

Met de trein op wintersport

8. Vul de bakjes en liften op

Om volledig gebruik te maken van de capaciteit van de liften, kun je prima de lege plaatsen in gondels en stoeltjesliften opvullen. Zo gaan niet onnodig (half)lege bakjes en stoeltjes naar boven. Kan niet iedereen tegelijk mee, dan zie je elkaar boven wel weer. Iets verderop, toch?

54028 -  (14)

9. Eens iets anders doen dan skiën of snowboarden

Natuurlijk komen we als ultieme ski- en snowboardliefhebbers naar ons favo wintersportland om zoveel mogelijk tijd op planken door te brengen. Maar wintersport bestaat uit zoveel meer dan dat! Ga eens te voet op pad en kom op plekjes waar je anders nooit zou komen, pak de fatbike erbij en ontdek hoe geweldig de omgeving is of verdiep je in langlaufen. Wintersport is rijk aan mogelijkheden!

Zo veelzijdig is een wintersport in Bern

10. Genieten!

Want laten we eerlijk zijn, wintersport is zo ongeveer het mooiste wat er is. Je weet nooit wanneer je onverhoopt niet kunt gaan!

54028 -  (15)


Welke wintersport ‘do’ zou jij nog op dit lijstje aanvullen? Laat het ons weten!

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.