22 januari 2022 door Thijs in Skigebieden onder de loep

Verheug jij je tijdens de Olympische Spelen van Beijing ook zo op de ski- en snowboardonderdelen? Zowel de freestyle wedstrijden als de snelheidsdisciplines beloven weer mooie momenten op te leveren. In dit blog nemen we de Olympische pistes onder de loep. Wat kunnen de skiërs en snowboarders verwachten? Welke uitdagingen staan ze te wachten? De locaties en de pistes van de Olympische Winterspelen van Beijing zijn er in ieder geval zo goed als klaar voor!

Ver verwijderd van Beijing

Tijdens de Olympische Winterspelen van Beijing vinden de ski- en snowboardonderdelen plaats in Yanqing en Zhangjiakou. Beide locaties liggen op een flinke afstand van Peking. Het Yanqing National Alpine Ski Centre bevindt zich op zo’n 80 kilometer afstand van Beijing. Zhangjiakou is zelfs nog verder verwijderd van de gaststad, deze locatie ligt 180 kilometer ten noordwesten van Peking. Op beide plekken is flink geïnvesteerd om het niveau van de voorzieningen en faciliteiten op Olympisch niveau te krijgen. Alles is op tijd af gekomen een beide venues zijn klaar om de sporters te ontvangen. 

Alles over de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing

Yanqing National Alpine Centre

Het Yanqing National Alpine Centre werd eind 2019 voltooid. Het is een compleet nieuw skigebied met moderne liften en faciliteiten. Dit is de plek waar de verschillende wedstrijden in het alpineskiën worden afgewerkt. In totaal liggen er in deze omgeving tien pistes die een maximale lengte van tien kilometer hebben. Het hoogteverschil bedraagt maximaal 900 meter. Het ontwerp van de wedstrijdpistes lag in handen van de Zwitserse skigrootheid Bernhard Russi.

Volledig afhankelijk van kunstsneeuw

De afgelopen weken hebben de sneeuwkanonnen op volle toeren gedraaid in het Yanqing National Alpine Centre. Dit is hard nodig, aangezien het skigebied vrijwel volledig afhankelijk is van kunstsneeuw. Op de piste is nooit eerder een World Cup of een internationale wedstrijd georganiseerd, dus de atleten weten niet wat hun te wachten staat. Uit berichten is gebleken dat de Olympische piste behoorlijk steil en uitdagend is, mede door de blinde bochten. Om aanspraak te kunnen maken op de Olympische titel is het van groot belang dat de sporters zich snel kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Hopelijk geldt dit ook voor Adriana Jelinkova en Maarten Meiners. Beiden komen in actie op de reuzenslalom, Jelinkova op 7 februari en Meiners op 13 februari. 

Olympische Winterspelen 2022: tijdschema skiën & snowboarden

Zhangjiakou: freestyle locatie van de Spelen

Zhangjiakou is de locatie waar de freestyle skiërs en snowboarders in actie gaan komen. Ook is dit de plek van de Olympische skischans en de Noordse disciplines. Door te investeren in nieuwe winterfaciliteiten hoopt China de wintersportcultuur in het land een boost te geven. Op termijn wil China 300 miljoen mensen bekend laten zijn met wintersport en daar moet Zhangjiakou een belangrijke rol in gaan spelen. Na de Spelen zullen de meeste voorzieningen hier gewoon aanwezig blijven. In tegenstelling tot in Sochi, waar na Winterspelen van 2014 diverse liften stil bleven staan.

Skigebied Genting Resort

Skigebied Genting Resort, ook wel Secret Garden genoemd, beschikt in totaal over 35 pistes en vijf skiliften. Tijdens de Olympische Winterspelen van Beijing zijn er in het Genting Resort drie verschillende plekken voor het publiek. In het finishgebied voor de parallelslalom is plaats voor 3300 toeschouwers, bij de halfpipe en slopestyle voor 4000 en bij de aerials en moguls kunnen 3600 mensen komen kijken. De Big Air wordt gehouden op de Shougang Ski Jump, die op 25 kilometer afstand van het stadscentrum van Beijing ligt. Op de Slopestyle en Big Air gaan we de Nederlanders Niek van der Velden en Melissa Peperkamp in actie zien.


Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen