Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe 60-persoons gondel verbindt Tiers met Carezza Ski

53935 - Nieuwe 60-persoons gondel verbindt Tiers met Carezza Ski (3)
© Carezza Ski

Flinke verbetering voor het Italiaanse Val di Fassa met de nieuwe gondel in Tiers. Op dit moment kun je het skigebied Carezza Ski op de Rosengarten in Val di Fassa alleen bereiken vanuit Welschnofen en Carezza. Op 15 januari 2022 komt hier verandering in. Op die dag wordt de 60-persoons gondel geopend die Tiers verbindt met Carezza Ski. Een mooie impuls voor het dal waar tot nu toe nog geen enkele liftverbinding aanwezig is.

Nieuwe gondel in Tiers met dalstation in St. Zyprian

Tiers is een afgelegen gemeente in Val di Fassa. Om het wintersporttoerisme hier een impuls te geven is er besloten om een skilift naar skigebied Carezza Ski aan te leggen. Er is gekozen voor een 60-persoons gondel met een dalstation in de dorpskern St. Zyprian. Voortaan hoef je niet meer met de auto naar de Frommer Alm (1730 m), maar kun je gewoon in de nieuwe gondel in Tiers stappen. Vanuit het Tierser Tal sta je binnen zeven minuten in het skigebied.

Cijfers & feiten van de nieuwe Tierser Seilbahn in Carezza Ski

Bergstation: Frommer Alm Lengte: 3800 m
Hoogte bergstation: 1752 m Hoogteverschil: 644 m
Snelheid: 9 m/sec. Tijd: ca. 06:50 min
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 400 pers./uur
Aantal cabines: 2 Plaats: St. Zyprian/Tiers

Eerste cabriogondel in Italië

De nieuwe lift heeft een lengte van 3,8 kilometer en overbrugt 644 meter hoogteverschil. Opvallend is dat er is gekozen voor 60-persoons cabriocabines. Tijdens de tocht naar boven kunnen tien personen op het panoramabalkon staan, met uitzicht op de toppen van de Rosengarten. Niet eerder is er in Italië een cabriogondel in gebruik genomen. Dankzij het systeem met dubbele kabels kan de lift ook bij harde wind blijven draaien. Het dal- en bergstation van de Tierser Seilbahn, die zijn ontworpen door de Zuid-Tiroler architect Werner Tscholl, liggen vrijwel volledig ondergronds. Zijn motto “weniger ist mehr - nichts ist besser” is weer volledig van toepassing op deze stations.

Eigen veiligheidssysteem

Een ander unieke eigenschap van deze nieuwe gondel in Tiers is een eigen, geïntegreerd veiligheidssysteem. Hiermee is het mogelijk om de cabines bij technische storingen terug naar de stations te brengen, zonder dat passagiers moeten worden geëvacueerd. Ieder onderdeel van het systeem is zo ontworpen dat de cabine in het geval van een technische storing of een noodgeval kan blijven bewegen.

Meer informatie over Skigebied Carezza Ski

Skigebied Carezza Ski ligt aan de voet van het Rosengarten-massief. Deze Dolomietenformatie is zowel in de winter als in de zomer een geliefde trekpleister. Tijdens de wintermaanden heb je hier 40 kilometer aan pistes tot je beschikking. Dat het skigebied flink in ontwikkeling is, blijkt uit het feit dat hier in 2020 de nieuwe 10-persoons König Laurin gondel in gebruik werd genomen. Carezza Ski kenmerkt zich als een veelzijdig skigebied waar families, rustzoekers en beginners zich thuis voelen. Voor ervaren skiërs is het skigebied simpelweg te klein en biedt het te weinig uitdaging. Er zijn diverse fijne berghutten zoals de Ochsenhütte, Masarè en Messnerjoch.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.