Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe König Laurin gondel in skigebied Carezza Ski

52374 - Nieuwe König Laurin gondel in skigebied Carezza Ski (3)
© Carezza Dolomites / Storyteller Labs

Begin mei zijn de werkzaamheden aan de nieuwe 10-persoons König Laurin gondel in skigebied Carezza Ski van start gegaan. De lift verbindt straks de Frommer Alm met de Kölner Hütte en vervangt de König Laurin en Monte Coronelle stoeltjesliften. Het bergstation wordt in de bergwand gerealiseerd, waardoor deze vrijwel niet zichtbaar zal zijn. In dit weblog alles over de nieuwe 10-persoons König Laurin gondel in skigebied Carezza Ski boven Welschnofen.

10-persoons König Laurin gondel

De nieuwe 10-persoons König Laurin gondel in skigebied Carezza Ski verbindt de Frommer Alm (1730 m) met de Kölner Hütte en Laurins Lounge op een hoogte van 2337 m. De 1807 meter lange lift met middenstation vervangt de twee sleepliften die momenteel gebruikt worden in dit deel van het skigebied. Voortaan doe je er 5,5 minuten over om aan de voet van het Rosengartenmassief te staan. Vanaf hier kun je je wagen aan de uitdagende, zwarte König Laurin afdaling (6,9 km, 499 hoogtemeters).

Cijfers & feiten van de nieuwe König Laurin in Carezza Ski

Bergstation: Kölner Hütte Lengte: 1807 m
Hoogte bergstation: 2337 m Hoogteverschil: 560 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: ca. 05:30 min
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 1800 pers./uur
Aantal cabines: n.b. Plaats: Welschnofen

Onzichtbaar bergstation

De nieuwe König Laurin gondel in skigebied Carezza Ski is het eerste liftproject van de Zuid-Tiroler architect Werner Tscholl. Hij kreeg de opdracht om het bergstation in de omgeving op te laten gaan om zo het uitzicht op de Rosengarten niet te verstoren. Hierdoor is er voor gekozen om het bergstation geen opzichzelfstaand, zichtbaar gebouw te laten zijn. Alleen de in- en uitgang voor de gondels en de toegangstunnel voor passagiers zijn straks zichtbaar. Via een roltrap of de lift zijn de pistes en de Laurin Lounge bereikbaar. De uitstraling van een grot komt niet alleen de uitstraling van het landschap ten goede, maar sluit ook aan bij de legende van dwergenkoning Laurin.

Betere ontsluiting van de Rosengarten

In het kader van de werkzaamheden aan de König Laurin gondel wordt de Tschein stoeltjeslift verlengt naar de Möser Alm. Hierdoor is de Moseralm Baby lift straks niet langer nodig. Dit zorgt zowel in de winter als in de zomer voor een betere ontsluiting van de Rosengarten. Ook moet er in de toekomst een gondel komen die vanuit Welschnofen richting de Karer See gaat. Vervolgens kun je vanaf dit prachtige bergmeer in 20 minuten richting het dalstation van de Tschein stoeltjeslift wandelen. De nieuwe König Laurin gondel zorgt vervolgens voor de terugkeer naar Welschnofen.

Dwergenkoning Laurin

Skigebied Carezza Ski ligt aan de Rosengarten. Een prachtig Dolomietenmassief dat in de avondzon rood oplicht. In de zomermaanden kun je er omheen wandelen en in de winter liggen er in de directe nabijheid diverse pistes. In totaal beschikt skigebied Carezza Ski over 40 kilometer aan pistes. De naam van de nieuwe gondel is niet zomaar gekozen. De sage van koning Laurin luidt dat hij lang, lang geleden dwergenkoning was van dit dal dat werd bewoond door reuzen en dwergen. Zijn grote trots was de prachtige tuin met ontelbare rode rozen. Om de tuin is een gouden draad gespannen zodat niemand deze kan plukken. Tijdens een gevecht om zijn geliefde Similde, wordt de rozentuin verwoest en spreek hij een vloek uit. Niemand mag de rozen nog zien, zowel overdag als ’s nachts. Maar hij vergeet de schemering, waardoor de Rosengarten voortaan oplicht in de avondzon en een prachtige rode gloed geeft.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.