Skip to navigation Skip to main content

Nederland op Oostenrijkse virusvariantenlijst: bij aankomst zonder booster in quarantaine

53924 - Nederland op Oostenrijkse virusvariantenlijst: bij aankomst zonder booster in quarantaine (3)

Het nieuws van gisteren is zojuist officieel bevestigd tijdens een persconferentie van de Oostenrijkse overheid: Nederland wordt op de virusvariantenlijst van Oostenrijk geplaatst. Landen die op deze lijst staan, worden gezien als hoogrisico-landen. Wie vanuit zo'n land Oostenrijk binnenreist, moet verplicht 10 dagen in quarantaine en die kan alleen verkort worden door een negatieve test op dag 5. Deze maatregel gaat op 25 december in en heeft een wintersport in de kerstvakantie voor de meeste Nederlanders onmogelijk gemaakt.

Omikronvergadering Oostenrijk

De nieuwe omikronvariant houdt iedereen behoorlijk bezig. Ons land is daarom in lockdown gegaan en Oostenrijk scherpte om die reden de inreisregels op maandag al aan. Vandaag is er opnieuw overleg geweest tussen de federale regering, de deelstaatregeringen en het team van deskundigen. Tijdens deze omikronvergadering is onder andere besloten Nederland, Groot-Brittanië, Noorwegen en Denemarken op de lijst met virusvarianten te plaatsen. Nederlanders die naar Oostenrijk willen reizen, moeten vanaf 25 december bij aankomst verplicht 10 dagen in quarantaine. Ongeacht of iemand in het bezit is van een herstel- en/of vaccinatiebewijs. De verplichte quarantaine kan alleen worden opgeheven door een negatief testresultaat op dag 5.

Uitzondering op de quarantaineplicht

Er is een uitzondering op de verplichte quarantaine en die is voor personen die inmiddels hun boostervaccinatie hebben ontvangen én die een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

Andere nieuwe regels in Oostenrijk

Bovendien worden andere maatregelen aangescherpt, waaronder:

  • De gastronomie moet vanaf 27 december om 22.00 uur sluiten. De 2-G-regel blijft hier gelden.
  • Nieuwe regels voor evenementen: afhankelijk van de groepsgrootte 2G, 2G+ of alleen toegankelijk met een booster.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.