Skip to navigation Skip to main content
53922 - 7 redenen om een keer naar Nendaz Veysonnaz te gaan (3)
© Etienne Bornet

Uiteraard mag skiën in het grootste skigebied van Zwitserland niet ontbreken op je bucket list voor het land. En waar kan dit nu beter dan vanuit de dorpjes Nendaz en Veysonnaz? De een klein en gemoedelijk, de ander iets groter, maar met één gezamenlijke overeenkomst en dat is dat je er een heerlijke wintersport kunt beleven. Er zijn tientallen redenen om eens een keer naar Nendaz Veysonnaz te gaan, in dit blog noem ik er zeven.

Nendaz Veysonnaz: skiën in het grootste skigebied van Zwitserland

Les 4 Vallées, spreek uit op z'n Frans als 'Les Quatre Vallées', is met ruim 400 km aan pistes het grootste skigebied dat volledig in Zwitserland ligt. Niet gek dus dat deze skibestemming voor ieder type wintersporter meer dan genoeg te bieden heeft. Of je nu voor het eerst op de latten staat of al jaren skiet en of je nu jong of oud bent: niemand hoeft zich hier ook maar een seconde te vervelen. Vanuit meerdere dorpen heb je toegang tot het skigebied, maar vandaag is het de beurt om Nendaz en Veysonnaz eens onder de loep te nemen. Veysonnaz is een typisch Walliser bergdorp en de kleinste van de twee. Het dorp ligt op een helling boven Sion en biedt een schitterend uitzicht over het Rhônedal en op de Berner Alpen. Aan de overkant, op een zonneterras boven het Rhônedal en gescheiden door een diep dal, ligt Nendaz. Dit dorp is een stuk groter en uitgestrekter. Benieuwd naar redenen om eens naar Nendaz Veysonnaz te gaan?

1. Ruim 400 km aan pistes om te bedwingen

Nendaz en Veysonnaz zijn beide onderdeel van het skigebied Les 4 Vallées. Je kunt met de auto van het ene naar het andere dorp rijden, maar via de pistes is de oversteek natuurlijk veel leuker. Je maakt dan een mooie tour, waarbij je ook het dorpje Siviez op 1730 meter hoogte aandoet. Kilometervreters zijn in Nendaz Veysonnaz aan het juiste adres, die kunnen hier wel 410 km aan pistes bedwingen. Qua kleur is blauw (107 km) en zwart (103 km) bijna eerlijk verdeeld, de rest van het aantal is rood (202 km). Gevorderden kunnen leuke tochten skiën en voor beginners zijn er een aantal mooie oefenhellingen om hun skitechniek te perfectioneren. Tip voor gevorderde skiërs: Piste de l'Ours. Op deze 2,3 km lange rode afdaling zijn al meer dan 30 World Cup-wedstrijden georganiseerd!

53922 -  (12)
Piste de l'Ours (© Aline Fournier)
Piste de l'Ours (© Aline Fournier)

2. Veel faciliteiten voor families

Ook families beleven hier een fijne vakantie in de sneeuw. Veysonnaz en Nendaz bieden beide genoeg opties voor goede skischolen. Kinderen kunnen al vanaf 3 jaar skilessen volgen en voor de allerkleinsten zijn er verschillende kinderlanden waar ze spelenderwijs hun bochtjes kunnen leren draaien. Verspreid in het skigebied liggen meerdere funslopes, waarop je het als familie tegen elkaar op kunt nemen. Een tip is de Veysonnaz Speed Check Dynastar. Wie gaat er met de snelste tijd vandoor? Ook is er een speciaal spel op ski's: Sky Mystery. Nog een leuke uitdaging! Verder kun je bij Tracouet en Veysonnaz een middag snowtuben en de 2,2 km lange Tortin rodelbaan is er ook eentje om niet over te slaan. Tot slot zijn er nog een aantal mooie familiewandelingen mogelijk, waaronder het verlichte Lantaarnpad langs Bisse de Vex.

Tips voor families in Nendaz ›
Tips voor families in Veysonnaz ›

3. Aan knusse berghutten geen gebrek

Al dat skiën maakt hongerig. Gelukkig is die honger in Les 4 Vallées snel gestild. Het skigebied heeft een ruime keus aan fijne hutten waar je even kunt neerploffen voor een welverdiende pauze. Bij mooi weer op een van de vele zonnige terrassen en anders lekker binnen. Op het menu kom je de lekkerste Zwitserse specialiteiten tegen, zoals Kaasfondue, Rösti en Raclette, maar ook lokale specialiteiten. Proef bijvoorbeeld een Walliser Teller (plateau met gedroogde vleeswaren en Alpenkaas), Chouera (een soort hete bliksem, maar dan verpakt in deeg) en Walliser Käseschnitte (brood met kaas en wijn). Verblijf je in Nendaz en ben je gek op lekker eten? Schaf dan voor 25 CHF de Gourmet Pass aan. Met deze pas kun je in vijf van de twaalf deelnemende restaurants genieten van een proeverij. Lees hier meer over de Gourmet Pass ›

53922 -  (13)
Aan fijne terrassen geen gebrek! (© Florian Bouvet-Fournier)
Aan fijne terrassen geen gebrek! (© Florian Bouvet-Fournier)

4. De uitzichten zijn indrukwekkend

Tijdens je wintersport in Nendaz Veysonnaz is het genieten van de mooiste uitzichten. Vanuit de dorpen en vanaf de pistes kun je meerdere drie- en vierduizenders bewonderen. Uiteraard mag een bezoek aan de hoogste top van het skigebied, de 3330 meter hoge Mont Fort, niet worden overgeslagen. Hier op het hoogste puntje van het skigebied geniet je van een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de omringende bergwereld. Terug naar beneden kan via een zwarte afdaling of met de lift, maar ook met de Mont Fort Zipline. Met snelheden van meer dan 100 km per uur suis je over de Tortin gletsjer naar beneden. De zipline is een van de hoogste in de Alpen, heeft een lengte van 1400 meter en onderweg overbrug je 383 meter hoogteverschil.

Meer over de Mont-Fort Zipline

5. Een prachtig gebied voor toerskiërs

Met ruim 400 km aan pistes hoeft niemand zich te vervelen tijdens een wintersport in Nendaz Veysonnaz. Wil je toch eens een keer iets anders dan skiën op de pistes? Dan is het een aanrader om het steeds populairder wordende toerskiën eens uit te proberen. Voor wie nog geen ervaring heeft met deze wintersport, zijn er verschillende mogelijkheden. Nendaz en Veysonnaz bieden samen zeven verschillende routes en daarvan is de Movement-track bij Mayens-de-l'Ours uitermate geschikt voor beginners. Ga samen met een gids op stap, leer alles over toerskiën en geniet onderweg in alle rust van schitterende uitzichten. Maar ook voor toerskiërs met ervaring zijn er genoeg opties. Er zijn zelfs mooie tours die je 's avonds kunt afleggen! Bekijk hier alle routes ›

53922 -  (14)
Er zijn veel mooie toerskiroutes (© Etienne Bornet)
Er zijn veel mooie toerskiroutes (© Etienne Bornet)

6. Aan gezelligheid geen gebrek

Aan het eind van de skidag nog even samen wat drinken en proosten op alle heerlijke afdalingen die jullie vandaag gemaakt hebben? Aan gezelligheid geen gebrek in Nendaz Veysonnaz. Ook voor après-ski ben je hier aan het juiste adres. Uiteraard worden daarbij de geldende maatregelen in acht genomen. Geniet bijvoorbeeld van een goed glas wijn bij de The R&F Wine-bar, stop voor een unieke ervaring bij Bar le Tipi of Bar L'Igloo, ontdek de relaxte sfeer van de Piano Bar of zoek de gezelligheid op bij Mazot Café-Bar.

7. Je kunt er hele mooie wandeltochten maken

Tot slot mogen ook de wandelmogelijkheden niet vergeten worden. Ideaal om het skiën mee af te wisselen of als je op wintersport bent met niet-skiërs. Beide dorpen bieden toegang tot een uitgebreid netwerk van ruim 600 km aan winterwandelpaden. Van geprepareerde paden tot routes die geschikt zijn voor sneeuwschoenwandelaars.

Wandeltips in Nendaz ›
Wandeltips in Veysonnaz ›

53922 -  (15)
Je kunt hier heerlijk wandelen (© Florian Bouvet-Fournier)
Je kunt hier heerlijk wandelen (© Florian Bouvet-Fournier)

Wintersport in Wallis

Nendaz/Veysonnaz ligt in het Zwitserse Wallis. Een schitterend kanton in het zuidwesten van Zwitserland, grenzend aan zowel Italië als Frankrijk. De regio staat vooral bekend om de vele hoge bergen. Sterker nog, je kunt er een aantal van de hoogste van het land bewonderen! Toppen als de majestueuze Monte Rosa of Dufourspitze (4634m), de Dom (4545m), de Weisshorn (4505m) en de Matterhorn (4478m) sieren hier het landschap. Aan sfeervolle dorpjes geen gebrek, hetzelfde geldt voor fijne skigebieden. In totaal heb je hier toegang tot bijna 2000 km aan pistes! Leuk weetje: Wallis, ook wel Valais, is tweetalig: in het oosten spreekt men Oberwalliser Deutsch en in het westen Frans.

Kom meer te weten over Wallis

Dit blog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme en Nendaz Veysonnaz.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.