Skip to navigation Skip to main content

Vanaf zondag zijn wintersporters welkom in Oostenrijk

53875 - Vanaf zondag zijn wintersporters welkom in Oostenrijk (3)

Goed nieuws: er komt een eind aan de algehele lockdown in Oostenrijk die sinds maandag 22 november van kracht is. Na twintig dagen wordt het normale leven langzaamaan weer opgestart, maar wel met bepaalde coronaregels en voorwaarden. Zo geldt er voor niet-gevaccineerde personen nog altijd een lockdown en bovendien hebben deelstaten de bevoegdheid om extra regels aan de landelijk geldende regels toe te voegen. Voor wintersporters uit Nederland en België is er in ieder geval goed nieuws. Je kunt vanaf zondag 12 december weer op wintersport naar Oostenrijk .

Vanaf 12 december mag de horeca en hotellerie weer open. Wel zijn er een aantal deelstaten die hebben aangegeven hier nog een weekje mee te wachten. Als je een wintersport plant naar Steiermark, Niederösterreich of Salzburg, dan moet je er rekening mee houden dat accommodaties en horecabedrijven daar vanaf 17 december opengaan.

Onzekerheid over beëindigen lockdown

Vanwege het toenemend aantal besmettingen en het oplopende aantal bezette IC-bedden is Oostenrijk op maandag 22 november opnieuw in lockdown gegaan. Iedereen mocht alleen nog het huis uit voor school, werk en voorzieningen van de eerste levensbehoefte. Accommodaties en horecazaken moesten opnieuw hun deuren sluiten en even leek het er op dat dit ook voor de skigebieden gold, maar uiteindelijk werd toch besloten dat sporten in de buitenlucht mogelijk kon blijven. De afgelopen weken is er veel onzekerheid geweest over het beëindigen van de lockdown in Oostenrijk. Er is in deze periode namelijk heel wat gebeurd, zoals bijvoorbeeld het opduiken van de Omikron-variant. Veel toeristen zagen hun geplande wintersport voor december en de kerstvakantie in duigen vallen. Gelukkig kwam er gisteren eindelijk een officieel bericht naar buiten dat de lockdown in Oostenrijk niet verlengd gaat worden en dat deze voor personen met een geldig vaccinatie- en/of herstelbewijs vanaf zondag voorbij is.


Deze coronaregels gelden in Oostenrijk vanaf zondag

Zojuist heeft de Oostenrijkse overheid een persconferentie gehouden over het beëindigen van de lockdown en de nieuwe regels die vanaf zondag 12 december gaan gelden in het land. Het volgende is hier in bekendgemaakt:

  • De beperkingen om het huis alleen voor noodzakelijke redenen te verlaten, worden opgeheven voor personen met een geldig herstel- en/of vaccinatiebewijs.
  • Voor wie niet over een geldig vaccinatie- of herstelbewijs beschikt, blijft de lockdown gelden. Deze personen mogen hun huis alleen verlaten voor school, werk en voorzieningen van de eerste levensbehoefte.
  • Niet noodzakelijke winkels, een deel van de horeca, toeristische accommodaties, cultuur en sport mogen weer open voor mensen met een geldig vaccinatie- en/of herstelbewijs. De nachtelijke horeca, waar ook de après-ski toe behoort, blijft voorlopig gesloten. Voor alle overige horecabedrijven geldt een uiterlijke sluitingstijd van 23.00 uur en er worden extra voorzorgsmaatregelen genomen.
  • Culturele instellingen mogen tot 1000 personen ontvangen, maar alleen met een toegewezen zitplaats. Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht.
  • Het dragen van een FFP2-mondkapje is op veel plaatsen verplicht.
  • Er vinden strenge controles plaats op het navolgen van de regels.
  • Sporten wordt binnen en buiten toegankelijk voor iedereen met een geldig vaccinatie- en/of herstelbewijs (2-G-regel). Er geldt geen FFP2-mondkapjesplicht tijdens het sporten.
  • Op de werkvloer geldt de 3-G-regel: genezen, getest of gevaccineerd.

Alle coronamaatregelen in Oostenrijk

Deelstaten bevoegd tot invoeren strengere regels

Bovengenoemde regels gelden als minimumregels, maar per deelstaat kunnen er strengere regels gelden. Deelstaten zijn namelijk bevoegd om de teugels strakker aan te trekken als de coronasituatie daar om vraagt. Iets om mee rekening te houden als je van plan bent om naar Oostenrijk op wintersport te gaan. Wenen heeft bijvoorbeeld besloten de horeca en hotellerie pas een week later te openen. In Steiermark, Niederösterreich en Salzburg openen de horeca en de hotellerie op 17 december de deuren. De deelstaten Tirol, Burgenland en Vorarlberg nemen de landelijke regels over en voegen daar vooralsnog geen extra maatregelen aan toe.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.