Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel sneeuw in combinatie met harde wind

53867 - Alpenweer: veel sneeuw in combinatie met harde wind (3)

Zoals je eerder vandaag al kon zien in de update met webcambeelden , is er de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen in de Alpen. Boven de 2000 meter ligt in veel gebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk nu een sneeuwdek van tussen de 50 en 100 centimeter. Ideaal zo met alle seizoensopeningen in het vooruitzicht. In Italië viel beduidend minder sneeuw, maar ook hier is lokaal een fijn vers laagje gevallen. Onder andere in Zuid-Tirol zijn veel dorpen en dalen wit gekleurd. Ook deze week staat er weer veel sneeuw op het programma, maar wel in combinatie met harde wind. Alles daarover lees je in dit weerbericht.

Vannacht de eerste centimeters

Koning Winter houdt het nog niet voor gezien. De komende dagen bewegen er verschillende neerslagzones over de Alpen, waarvan de eerste vannacht al. Doordat er nog altijd koudere lucht in de Alpen aanwezig is, ligt de sneeuwgrens laag en valt de neerslag als sneeuw tot in de dalen. Boven de 1500 meter wordt in de Zwitserse en Franse Alpen tussen de 10 en 20 cm sneeuw verwacht, verder naar het oosten zo'n 5 tot 10 centimeter. Op dinsdag trekt dit neerslaggebied richting het oosten weg, waarbij de zon tijdelijk wat meer ruimte krijgt. Tegelijkertijd weet zachtere lucht de Alpen dan vanuit het westen te bereiken. Het resultaat is dat de vorstgrens stijgt naar 1700 tot 2000 meter. Omdat er in veel dalen nog koude lucht aanwezig is, komt de temperatuur daar net boven het vriespunt uit.

Tot een halve meter sneeuw vanaf woensdag

Omdat er in de nacht naar woensdag en op woensdag overdag razendsnel een lagedrukgebied boven Noord-Italië ontwikkelt, gaat het dan opnieuw flink sneeuwen. Dit lagedrukgebied beweegt zich vervolgens van west naar oost, ten zuiden van de Alpen. Hierbij krijgen met name Noord-Italië, Zwitserland en de Franse Alpen flink wat sneeuw. Boven de 1500 meter is tussen de 30 en 50 centimeter voorspeld. Ondanks de eerder aangevoerde zachtere lucht, kleuren dan ook de lagergelegen gebieden wit.

Harde windstoten van wel 100 km/u

Dit keer gaat de sneeuw gepaard met harde wind. De wind neemt de komende dagen namelijk flink toe. Vannacht komt het zwaartepunt in de Zwitserse en Franse Alpen te liggen, daar komen in de bergen windstoten van 90 tot 120 km/u voor. Verder naar het oosten toe neemt de wind iets af. Op woensdag ligt het zwaartepunt in de oostelijke helft van de Alpen. In Oostenrijk en Zuid-Tirol komen dan windstoten van 100 tot 130 km/u voor in de bergen. De wind gaat op donderdag weer liggen, maar heeft dan wel al voor een verhoogd lawinegevaar gezorgd.

Atlantische Oceaan neemt de regie over

Na woensdag keert de rust terug in het Alpengebied. Van tijd tot tijd valt er op donderdag nog wat sneeuw aan de noordkant, maar op vrijdag neemt de Atlantische Oceaan de regie weer over. De afgelopen weken stroomde er koude lucht vanuit het noorden naar de Alpen, vanaf dan zal een meer westelijke stroming zachtere lucht brengen. We zien dan geregeld krachtige hogedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan ontstaan, welke gaan zorgen voor een stevige westelijke stroming en de aanvoer van zachtere lucht. De 0-gradengrens komt vanaf het weekend ruim boven de 1500 meter te liggen. Na het weekend brengt dit hogedrukgebied mogelijk een droger en rustiger weertype naar de Alpen.

Sneeuw in Sauerland en de Ardennen

Het is je vast niet ontgaan dat er de afgelopen dagen ook sneeuw gevallen is dichter bij huis en zelfs in Nederland. In de Ardennen en het Sauerland ligt rond de 500 à 600 meter hoogte zo'n 5 tot 10 cm sneeuw. Hier kan de komende dagen op deze hoogte nog zo'n zelfde hoeveelheid bijvallen. Omdat de temperaturen laag blijven, kunnen de sneeuwkanonnen volop blijven draaien. In het weekend komt daar verandering in, dan komt de temperatuur weer boven het vriespunt te liggen.

53867 -  (3)
Winterberg vanochtend met draaiende sneeuwkanonnen

Verhoogd risico op lawines

De vele sneeuwval, oudere sneeuwlagen en de wind hebben het lawinegevaar op verschillende plaatsen opgeschroefd naar niveau 3 en 4 op de lawineschaal. Met name boven de boomgrens kan een kleine verstoring al een lawine veroorzaken. Dit weekend hebben er meerdere dodelijke lawines plaatsgevonden. Door de voorspelde harde wind en sneeuwval neemt het lawinegevaar voorlopig nog niet af.
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.