30 november 2021 door Michiel in Alpenweer

De winter is nog niet officieel van start gegaan, maar het lijkt er op dit moment wel op. In de Alpen, maar ook in de gebieden dichter bij huis is de afgelopen dagen flink wat sneeuw gevallen. Al een aantal dagen op rij is het genieten van schitterende webcams die een heerlijk wit landschap tonen. Ook de komende dagen kunnen we daar weer op rekenen. Er staat een nieuwe dump in de startblokken en die belooft lokaal meer dan een meter verse sneeuw! Alles over de voorspelde sneeuwval en het weer in de Alpen lees je in dit weerbericht.

Nog meer sneeuw onderweg naar de Alpen

Vorige week is er in de Alpen al flink wat sneeuw gevallen. Op woensdag viel de eerste sneeuw al in Piemonte en daarna breidde het neerslaggebied snel uit naar de andere Alpenlanden. Er is tussen de 40 en 100 cm sneeuw gevallen en dankzij de lage sneeuwgrens zijn ook veel dorpen wit gekleurd. Echt op adem komen is er niet bij, want de komende dagen komt er nog meer sneeuw aan. Met een westelijke tot noordwestelijke stroming bewegen er de komende week diverse storingen richting het Alpengebied. Met name aan de noord- en westkant gaat het dan flink dumpen. De eerste storing brengt vanmiddag aan de noordkant zo'n 15 tot 30 cm sneeuw tussen de 1300 en 1500 meter hoogte. Een ander verhaal is dit voor Noord-Italië, waar de hoge bergtoppen de neerslagzone tegen weten te houden. Hier valt daardoor nauwelijks sneeuw.

Tijdelijk zachter

Op woensdag is het even droog en volgt er een zachter intermezzo. Dankzij de zachtere lucht komt de vorstgrens tussen de 1800 en 2000 meter hoogte te liggen. De wind trekt aan en hoog in de bergen worden windstoten van 80 tot 100 km/u verwacht. Droog is het echter niet lang. Ondertussen zakken lagedrukgebieden vanuit het noorden richting de Alpen en die brengen niet alleen koelere lucht, maar ook de nodige neerslag. In de loop van woensdagmiddag valt in het noordwesten de eerste neerslag.

Dump vanaf donderdag

Op dit moment lopen de precieze details van de weersverwachtingen nog wat uiteen. Toch is het al wel duidelijk dat het ook na woensdag flink gaat dumpen. Wederom zijn de noord- en westkant van de Alpen aan de beurt. Het eerste neerslaggebied levert op donderdag tussen de 20 en 40 cm sneeuw in Zwitserland en Vorarlberg. In het weekend worden de hoeveelheden nog serieuzer: in de Franse en Zwitserse Alpen kan dan vanaf 1500 meter tussen de 40 en 100 cm sneeuw gaan vallen. Op die dagen wordt overigens ook het sneeuwdek in de Vogezen en het Zwarte Woud aangevuld met zo'n 10 tot 25 cm. 

Harde wind

Aandachtspunt voor komend weekend is de harde wind in combinatie met de sneeuwval. Vooral in de Franse Alpen en Zwitserland neemt de wind dan flink toe. In de bergen worden windstoten van 100 tot 130 km/u verwacht, met enkele uitschieters van wel 150 km/u. 

Sneeuw in de middelgebergtes

Wederom valt de sneeuw niet alleen in de Alpen, maar ook dichter bij huis. Vanochtend viel hier en daar nog wat natte sneeuw, maar op donderdag en vrijdag weet koelere lucht ook onze regio weer te bereiken. Boven de 200 en 500 meter hoogte valt dan weer flink wat sneeuw. Nog onbekend is hoe het neerslaggebied zich in het weekend gaat ontwikkelen, maar in het meest gunstige geval kan er dan 5 tot 15 cm sneeuw vallen in de Ardennen en het Sauerland.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen