Skip to navigation Skip to main content
53842 - Dit zijn de leukste activiteiten buiten de pistes in Zell-Gerlos (3)
© Zillertal Arena

De dorpjes Zell am Ziller en Gerlos bieden beide toegang tot de pistes van de Zillertal Arena en worden samen ook wel Zell-Gerlos genoemd. Deze bestemming is al jaren populair onder de Nederlandse wintersporters en dat is niet voor niets. Niet alleen kun je er heerlijk skiën op de 147 km aan pistes, ook daarbuiten valt er ontzettend veel te beleven. Van rodelen tot winterwandelen en snowtuben: je hoeft je hier tijdens je wintersport geen seconde te vervelen! Benieuwd naar de leukste activiteiten in Zell-Gerlos? Die zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Wintersport in Zell-Gerlos

Zell am Ziller en Gerlos zijn beide onderdeel van de Zillertal Arena. Dit populaire skigebied ligt in het Zillertal, telt 147 km aan pistes en heeft meer dan genoeg in huis voor wintersporters van alle leeftijden en niveaus. Vanaf Utrecht is het zo'n 920 km rijden naar Zell en vanaf daar nog eens 20 km naar Gerlos. Wel handig om mee rekening te houden is dat je het laatste stuk naar Gerlos rijdt over een kronkelige bergpas, terwijl Zell in het dal ligt. Het maakt niet uit of je als gezin met jonge kinderen op wintersport gaat, alleen met je partner of met de hele familie of vriendengroep: Zell-Gerlos biedt voor ieder wat wils. Zo kun je mooie dagtochten skiën in de Zillertal Arena, zijn voldoende brede blauwe pistes om op te oefenen en is er ook aan uitdaging geen gebrek. Pauzeren kan bij de leukste berghutten, voor de kleintjes zijn er kinderlanden en vanwege de vele Nederlandssprekende skileraren volg je skiles vaak gewoon in eigen taal. Maar beperk je in Zell-Gerlos niet alleen tot de pistes. Ook daarbuiten valt ontzettend veel te beleven. Benieuwd welke activiteiten je wintersport nóg leuker maken?

53842 -  (15)
© Zillertal Arena

1. Schaatsen in Freizeitpark Zell

Wil je eens iets anders dan skiën? Verruil je latten dan eens voor schaatsen en maak een paar rondjes op het ijs in Freizeitpark Zell. Dit recreatiepark van wel 45.000 vierkante meter groot, biedt allerlei manieren van vermaak. Zo kun je er kunstschaatsen en ijshockeyen, maar ook tennissen en bowlen. Bovendien is er een restaurant waar je na afloop kunt genieten van een lekkere maaltijd.

2. Winterwandelen in de zijdalen van Gerlos

Wandelen saai? Absoluut niet! Ver weg van alle drukte kun je in Gerlos de mooiste winterwandelingen maken. Een aanrader is om de viif zijdalen Krummbachtal, Schönachtal, Wimmertal, Wildgerlostal en Schwarzachtal te verkennen. De wandelingen die je hier kunt maken zijn over het algemeen niet heel moeilijk en ook goed te doen voor de minder geoefende wandelaar. Er zijn routes van twee, maar ook van bijna zeven kilometer. Terwijl je struint door het hagelwitte landschap, geniet je hier van het indrukwekkende uitzicht op de Zillertaler Alpen en bergen van de Hohe Tauern.

53842 -  (16)
© Zillertal Arena

3. Rodelen

Naast skiën komt op de tweede plaats toch wel rodelen. Uiteraard geven we aan afdalen op de lange latten de voorkeur, maar ze een middag of avond verruilen voor een slee doen we ook met liefde. In Zell-Gerlos vind je daar diverse mogelijkheden voor. Voor een afdaling overdag én 's avonds. Zo kun je bijvoorbeeld de 1,5 km lange verlichte rodelbaan in het Krummbachtal bij Gerlos uitproberen. De start van de rodelbaan bereik je middels een wandeling omhoog, maar ook met de skibus (alleen overdag) of de taxi. Wie echt lang wil rodelen moet een uitstapje maken naar Gerlosstein, het gebiedje dat je halverwege de Gerlospas tegenkomt. Hier vind je de langste rodelbaan van het skigebied, van maar liefst 7 km. De rodelbaan is tot 01.00 uur 's nachts verlicht, dus combineer afdalen zeker met een bezoek aan een van de berghutten voor een pauze tussendoor.

4. Een ritje in de Arena Coaster

Kind of volwassene: een ritje in de Arena Coaster in Zell am Ziller brengt gegarandeerd een grote glimlach op je gezicht. Zet deze activiteit dus zeker op je lijstje als je op wintersport bent in Zell-Gerlos. De alpinecoaster ligt direct bij het dalstation van de Rosenalmbahn en heeft een lengte van wel 1750 meter. Het parcours bestaat uit steile bochten, drops en jumps. Avontuur gegarandeerd! Een ritje duurt ongeveer 7 minuten, maar ik durf te wedden dat je hierna nog een keer wilt! Kinderen tot 10 jaar mogen alleen onder begeleiding van iemand vanaf 16 jaar plaatsnemen in een karretje.

5. Langlaufen

Iets anders doen dan skiën? Waarom probeer je het langlaufen niet eens uit! In Zell-Gerlos ben je aan het juiste adres voor een eerste (of zoveelste) kennismaking met deze wintersport. In Zell am Ziller vind je zes loipes met een totale lengte van 16 km voor klassiek en skating. Wie nog geen ervaring heeft, kan onder andere terecht bij de skischolen Arena en Lechner. Bij de verschillende skiverhuurbedrijven in het dorp kun je terecht voor materiaal. Ook in Gerlos vind je een aantal mooie routes. Zo kun je ook op langlaufski's de viif zijdalen van het dorp verkennen.

53842 -  (17)
© Zillertal Arena

6. Bezoek aan het BrauKunstHaus

In het Zillertal kun je er bijna niet omheen: de brouwerij van het Zillertal bier. Lust jij graag bier of ben je benieuwd hoe het zit met de eeuwenlange biergeschiedenis van het dal? Breng dan een bezoek aan het recent geopende BrauKunstHaus. Dit museum staat helemaal in het teken van het Zillertal Bier dat hier al ruim 500 jaar gebrouwen wordt. Niet alleen kom je er hier achter hoe de biercultuur zich in de laatste eeuwen heeft ontwikkeld, je leert ook meer over de ingrediënten van het bier en waar ze vandaan komen. Een uitstapje is leuk voor jong en oud. Volwassenen hebben bovendien die mogelijkheid om allerlei bieren te proeven. Een must-do voor bierliefhebbers!

7. Snowtuben

Naast rodelen en een ritje in de Arena Coaster hoort ook snowtuben op je lijstje met leuke activiteiten buiten de pistes in Zell-Gerlos. Hiervoor ben je aan het juiste adres op de Gerlosstein. Dit kleine en gemoedelijke skigebiedje halverwege de Gerlospas biedt dit geheel gratis aan. Via verschillende, speciaal geprepareerde banen, daal je in een rubberen band af naar beneden. Alleen of in een treintje achter elkaar. In de wintermaanden kan dit dagelijks van 09.00 tot 16.15 uur.

53842 -  (18)
© Zillertal Arena

8. Fakkeltocht bij de Krimmler Wasserfälle

Vanaf Gerlos kun je doorrijden naar de plaatsjes Königsleiten, Wald en Krimml. Het is vooral de moeite waard om eens richting dat laatstgenoemde dorp te koersen, aangezien hier de hoogste gefaseerde waterval van Europa ligt. De Krimmler Wasserfälle is een indrukwekkend natuurspektakel dat zowel 's zomers als 's winters schitterend is om te zien. De waterval is 380 meter hoog en valt in drie fases naar beneden. Elke woensdag is de Krimmler Wasserfälle tot 21.30 uur verlicht en worden er fakkeltochten naartoe georganiseerd.

9. Almpromendade

Ben je op wintersport met kleine kinderen? Blijf dan nog even bij de in punt zeven genoemde Gerlosstein. Hier vind je namelijk een hele leuke wandelroute voor families, de Almpromenade. Een leerzame themawandeling waarbij jullie onderweg meer leren over de geschiedenis van het Zillertal in de winter. De wandelroute gaat van start bij het bergstation van de Gerlossteinbahn op 1700 meter en eindigt daar ook weer. Ook voor gezinnen met jonge kinderen is de wandeling goed te doen, al met al ben je een uurtje onderweg.

53842 -  (19)
© Zillertal Arena

10. Uitgebreid lunchen of dineren

Tot slot nog een tip voor iedereen die houdt van lekker eten. In Zell-Gerlos vind je ontzettend veel fijne berghutten en restaurants waar je hiervoor aan het juiste adres bent. Van een traditionele Oostenrijkse maaltijd tot een diner of lunch met internationale specialiteiten: er is keuze genoeg. Enkele tips in Zell am Ziller: Englhof Bar, de Kreuzjoch Alm, de nieuwe Wiesenalm, Gourmetrestaurant HeLeni en Genießergasthaus Schulhaus. Enkele tips in Gerlos: DAHUAM.202 Restobar, Gaspi's Woodfired Grill, de Jägerstüberl, de Rössl Alm en de Umbrella Bar.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.