Skip to navigation Skip to main content
53816 - Brig-Simplon: een onontdekt pareltje in Zwitserland (3)
© Rosswald

Sfeervolle chalets met veel hout, een stad vol historie, schitterende uitzichten en twee nog relatief onontdekte skigebieden perfect voor gezinnen en rustzoekers. Dat is de Zwitserse vakantieregio Brig-Simplon in het kanton Wallis. Veel bergliefhebbers kennen deze regio vanwege de verbindingsweg tussen Zwitserland en Italië, maar wat maar weinig mensen weten is dat je er ook een heerlijke skivakantie kunt beleven. Hoog tijd om dit onontdekte pareltje eens onder de loep te nemen! In dit artikel vertellen we je meer over een wintersport in Brig-Simplon.

Wintersport in Brig-Simplon

De vakantieregio Brig-Simplon wordt gevormd door de twee gelijknamige plaatsjes. De stad Brig ligt in het zonnige Oberwallis, aan het begin van de welbekende Simplonpas en staat bekend om het historische centrum vol patriciërshuizen, bezienswaardigheden, gezellige cafés en hotels. Groot voordeel is de bereikbaarheid, Brig ligt namelijk bij het knooppunt van allerlei internationale wegen. Vanaf Utrecht is het een kleine 900 km rijden en als het verkeer meezit doe je daar net iets meer dan 10 uur over. Aan fijne accommodaties geen gebrek en ook kun je hier uitstekend winkelen. Ten zuiden van de Simplonpas, boven Brig ligt de gemeente Simplon Dorf. Qua bouwstijl, met een typische dakbedekking met stenen platen, lijkt het eerder of je al in het naburige Italië bent beland. De oude dorpskern is schitterend om te zien en het dorpsplein heeft wel iets weg van een Italiaanse piazza. Vanuit Brig sta je in een mum van tijd op de pistes van Rosswald en vanuit Simplon Dorf sta je snel op die van het skigebied Rothwald.

Ontdek Brig-Simplon
53816 -  (9)
© Rosswald

Twee skigebieden, 50 km aan pistes

Tijdens je wintersport in Brig-Simplon kun je de skigebieden Rosswald en Rothwald verkennen. Elk goed voor 25 pistekilometers, dus 50 in totaal voor de snelle rekenaar. Groot voordeel is dat ze beide nog niet zijn ontdekt door de grote massa en dat terwijl enkele bekende namen vlak in de buurt liggen. Je kunt hier nog in alle rust genieten van een heerlijke wintersport en van lange wachtrijen voor de skiliften is vrijwel nooit sprake. Vooral gezinnen met jonge kinderen en liefhebbers van rust en natuur voelen zich hier thuis. Rosswald wordt door kenners ook wel het best bewaarde geheim van Zwitserland genoemd. Het skigebied ligt op een zonneterras boven Brig en biedt een schitterend uitzicht op het dal en de stad. Je kunt hier midden in het skigebied verblijven, veel accommodaties bevinden zich aan de pistes en dus hoef je nooit ver te slepen met je skimateriaal. Rothwald ligt direct aan de Simplonpas, ongeveer 10 kilometer verderop. Ook voor deze skibestemming geldt dat de grote massa hier nog niet is neergestreken. Skiën doe je ver weg van het lawaai, in alle rust en te midden van een schitterende natuur. Niet alleen biedt dit skigebied vermaak op de pistes, maar ook daarbuiten. Rothwald is bijvoorbeeld ook een geliefde bestemming bij freeriders, toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars.

Boek een vakantiewoning voor 7 nachten, inclusief skipas voor een week, vanaf € 1290,- voor 2 personen en € 1596,- voor 4 personen >

53816 -  (10)
© Rosswald

Familiewintersport in Rosswald

Families met kinderen voelen zich al snel thuis in Rosswald. Overnachten kan hier in sfeervolle chalets en vakantiewoningen aan de piste en dat maakt de skivakantie een groot avontuur voor de kids. Vroeg de piste op, de hele dag skiën en na afloop nog uren spelen in de sneeuw. Gewoon voor de deur van het chalet! Voor skiles kunnen kinderen, maar ook ouders, terecht bij Skischule Rosswald. In het kinderland leren de allerkleinsten spelenderwijs hun eerste bochtjes te draaien en wekelijks is er voor alle kinderen een skirace waar ze hun kunsten kunnen vertonen. Rosswald biedt bovendien een wekelijks wisselend animatieprogramma.

Veel leuke activiteiten

In Brig-Simplon kun je veel meer dan alleen skiën of snowboarden. Ook buiten de pistes valt er genoeg te beleven. Op freeride ski's in de verse poedersneeuw bij Rothwald, maar er zijn ook andere activiteiten mogelijk. Enkele tips voor je wintersport in Brig-Simpon:

  • Rodelen: naast afdalen op ski's is ook afdalen op een slee ontzettend leuk om te doen. In Brig-Simplon lijkt daar bijna geen eind aan te komen! Hier vind je in Rosswald een rodelafdaling van wel 15 km lang.
  • Op en top ontspannen in de wellness: na een actieve dag op de latten heb je wel wat ontspanning verdiend. Een tip is om een bezoek te brengen aan Thermalquellen Brigerbad, een van de grootste thermale baden in Zwitserland. Sauna's, diverse zwembaden binnen en buiten, massages, beautybehandelingen en meer. Hier kom je helemaal tot rust!
  • Een middag cultuursnuiven: kom je ook graag meer te weten over de lokale gebruiken en historie? Verruil de latten voor een paar stevige stappers en bewonder de vele bezienswaardigheden in en rondom Brig. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan paleis Stockalper, maak met kinderen een ritje in de Kleiner Simplon Express of bezoek het Gardemuseum.
  • Leer meer over kaas bij Schaukäserei Rhone AG: van maandag t/m zaterdag kun je een bezoek brengen aan deze kaasmakerij. Je kunt er heerlijke kaassoorten kopen en je leert meer over het proces van kaasmaken. Een leuk uitstapje voor kaasliefhebbers.
53816 -  (11)
© Rosswald

Wintersport in Wallis

Brig-Simplon ligt in het Zwitserse kanton Wallis, Valais in het Frans. Dit schitterende gebied in het zuidwesten van het land, grenst aan Frankrijk en Italië. Hier kun je de hoogste bergen van het land bewonderen, waarvan maar liefs 45 (!) vierduizenders. Daarvan is de Monte Rosa of Dufourspitze met een hoogte van 4634 meter de hoogste van allemaal. Niet alleen kun je skiën in het prachtige Brig-Simplon, maar in nog veel meer andere pareltjes van skigebieden. Met bijna 2000 km aan pistes en heel veel alternatieve winterse activiteiten hoeft niemand zich hier een seconde te vervelen!

Ontdek Wallis

Dit blog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.