Skip to navigation Skip to main content

De mooiste winterwandelingen in Tirol

53798 - De mooiste winterwandelingen in Tirol (3)
© Tirol Werbung, Katharina Poblotzki

Niet alleen voor de prachtige skigebieden is Oostenrijk een tip, je kunt ook absoluut voor de mooiste winterwandelingen in Tirol terecht. En dat is een van die dingen waar menig wintersportliefhebber zo dol op: het onwaarschijnlijk mooie winterse landschap. Als alle naaldbomen topzwaar worden vanwege dikke pakken sneeuw die neergedaald zijn, als de zon miljoenen keren in de witte deken weerkaatst en de omgeving laat schitteren en de natuur een magisch randje heeft... Dat zijn de mooiste momenten om de Tiroolse bergwereld te ontdekken . Wil jij ook de omgeving te voet verkennen? Zet deze tips maar op je lijstje, want dit zijn een aantal van de mooiste winterwandelingen in Tirol!

Winterwandelen in Tirol

Langs kleine sfeervolle dorpjes, door dennenbossen en over besneeuwde alpenweiden... Winterwandelen is een absolute aanrader voor iedereen die betoverd wordt door winterse landschappen. Niet alleen kijk je je ogen uit, ook doet die koude berglucht wonderen voor je energie en kom je even helemaal tot rust. Dat kan ook bijna niet anders als je omgeven wordt door niets anders dan natuur. Ontdek fotowaardige plekjes, verken de natuurlijke habitat van talrijke diersoorten en volg hun voetsporen, maak een stop bij authentieke berghutten voor een warme choco en laadt achteraf op in de wellness... Dit zijn de mooiste winterwandelingen in Tirol voor alle levensgenieters.

 

Alle highlights voor winterwandelen in Tirol

1. Instagram-fototour in Wilder Kaiser

Winterwandelen rondom de imposante Wilder Kaiser is gegarandeerd mooi. Maar hoe leuk is het als deze bijzondere ervaring ook vastgelegd wordt door een professionele fotograaf? Met een berggids die alle hoeken van de regio als zijn broekzak kent, ontdek je de prachtige omgeving van Ellmau, Scheffau, Söll en Going. De gids laat je de mooiste plekjes zien, legt alles uit over de omgeving, geeft je tips en ondertussen wordt de tocht vastgelegd door een fotograaf die Instagram-waardige kiekjes voor je maakt. Zo wordt het een winterwandeling om nooit te vergeten.

2. Wilde dieren spotten in natuurpark Karwendel

Je hebt ze vast wel eens gezien, van die sporen in de sneeuw waarvan je niet precies weet waar ze naartoe lopen. Tijdens de winterwandeling in natuurpark Karwendel aan de Achensee volg je voetsporen van talrijke diersoorten die zich hier in de bossen schuilhouden. Met een verrekijker in de hand ga je onder begeleiding van een ranger op zoek naar wilde dieren zoals steenbokken, gemzen, reeën en konijnen. Ondertussen leer je alles over de overlevingsmethoden van deze dieren om de barre winters te doorstaan en wandel je over bijna ongeschonden sneeuwpaden. De wandeling eindigt bij de knusse Falkenmoosalm.

3. Op culinaire tocht in de natuurparken van Reutte en Lechtal

Winterwandelen en culinair genieten gaan in Tirol hand en hand met elkaar. En aantal van de mooiste winterwandelingen in Tirol lopen dan ook langs sfeervolle berghutten die perfect zijn voor een stop tussendoor. Zoals de paden in de natuurparken van Reutte en het Lechtal. In dialect gezegd 'eppas guats', zijn dit een aantal winterwandelroutes langs almen waar de nadruk wordt gelegd op het serveren van culinaire hoogstandjes gemaakt van regionale producten. Het maakt dus niet uit welke route je pakt, alle paden liggen in een ongerepte natuuromgeving, ver weg van de drukte. De wandelingen nodigen uit om volledig tot rust te komen en zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt, want de oergezellige hutten liggen op de weg waar je kunt opwarmen met echte Tiroolse specialiteiten.

53798 -  (9)
© Tirol Werbung, Jarisch Manfred

4. Winterwandelen bij zonsopkomst

Kan het nog magischer? Ja hoor, heb je al eens een winterwandeling bij zonsopkomst gemaakt? Op de een of andere manier is de winterse Tiroolse bergwereld nog mooier wanneer deze oranje kleurt bij een opkomende zon. En verdwijnt meteen alle stress! Echt een aanrader dus, niet alleen voor vroege vogels. Tip is om een winterwandeling in het Kaisertal te maken, enkele jaren geleden nog uitgeroepen tot Oostenrijks mooiste dal. De vallei heeft deze titel te danken aan de oneindige idylle en sereniteit. Begeleide wandeltochten starten elke volle maan vanuit Kufstein en de gids neemt je voor dag en dauw mee door het besneeuwde dal naar de Ritzau Alm, terwijl de wereld langzaamaan ontwaakt. Daar kom je vervolgens bij van de schitterende wandeltocht met een heerlijk stevig ontbijt.

53798 -  (10)
© Tirol Werbung, Katharina Poblotzki

5. Volg besneeuwde paden in Oostenrijks eerste winterwandeldorp

Het dorpje Kartitsch in Osttirol ligt op 1356 meter hoogte en is sinds enkele jaren bekend als 'Oostenrijkse eerste winterwandeldorp'. Hier komt rust, typische Tiroolse gemoedelijkheid, een weergaloos landschap en activiteit bijeen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier een aantal van de mooiste winterwandelingen in Tirol te maken zijn. Er lopen hier negen verschillende wandelroutes die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te nemen. Voor liefhebbers die specifiek naar Oostenrijk reizen om te wandelen, zijn er ook langere tochten te maken. Hierbij volg je verschillende paden en slaap je steeds in een andere gezellige hut. Hoe dan ook, dat je hier te voet aardig de omgeving kunt ontdekken, staat vast.

53798 -  (11)
© Tirol Werbung, Katharina Poblotzki

Tip: Europese Winterwandeldagen

Ben je gek op winterwandelen? Blokkeer 10 tot en met 13 maart 2022 dan maar alvast in je agenda. Dan vinden de Europese Winterwandeldagen plaats in Kartitisch in Osttirol. Tijdens deze wandelvierdaagse vinden er allerlei begeleide wandeltochten plaats langs de meest bijzondere plekken van de omgeving. Elke tocht duurt een paar uur en de keuze uit routes is enorm. Gedurende deze wandeldagen kun je overnachten in knusse accommodaties. Boek je een pakket, dan is ook het ontbijt erbij inbegrepen.

Lees meer over winterwandelen in Tirol

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tirol Werbung.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.