Skip to navigation Skip to main content
53753 - Aletsch Arena: slapen op de berg en skiën met de mooiste uitzichten (3)
© Aletsch Arena, Raphael Wernli

Een wintersport in de Aletsch Arena betekent een skivakantie met vele hoogtepunten. Niet alleen kun je vanaf de pistes meerdere drie- en vierduizenders bewonderen, je skiet hier ook nog eens naast de langste gletsjer van de Alpen. Nergens ben je dichter bij de indrukwekkende Aletsch Gletscher dan hier. Vanaf verschillende punten in het skigebied is dit natuurspektakel te bewonderen. Maar het houdt niet op met unieke kenmerken. Zo kun je hier op maar liefst drie verschillende plekken in het skigebied overnachten. Hoog tijd om de Aletsch Arena eens onder de loep te nemen!

Aletsch Arena: skiën bij de langste gletsjer van de Alpen

Wie op zoek is naar een unieke wintersportbestemming, zit goed in de Aletsch Arena. Vanaf Utrecht is het 920 km rijden naar dit pareltje van een skigebied. Je kunt er via verschillende wegen komen, maar voor de snelste route leg je ook een deel van de reis met de autotrein af. Het skigebied dankt haar naam aan de langste gletsjer van de Alpen, welke letterlijk in 'de achtertuin' van het skigebied ligt. Niet voor niets is het gebied opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De Aletsch Arena telt zo'n 100 km aan pistes en die bevinden zich tussen de 1845 en 2869 meter hoogte. Aan sneeuw geen gebrek, maar een groot voordeel van de zuidelijke ligging is dat ook de zon hier extra vaak schijnt. Doorgaans kun je hier van december tot april op de latten staan. Het skigebied biedt voor ieder wat wils. Zo is rood en blauw vrijwel eerlijk verdeeld, maar daartussen liggen ook een aantal pittige zwarte pistes. Bovendien kun je hier een hele mooie tocht skiën: de bijna 30 km lange Gletscher Panorama Tour. Niet alleen doe je alle hoogtepunten van het skigebied aan, maar zoals de naam al doet vermoeden geniet je hier ook van de mooiste uitzichten.

Koop hier je skipas voor Aletsch Arena
53753 -  (9)
© Aletsch Arena, Raphael Wernli

Schitterende uitzichten

In een omgeving als deze kan het uitzicht alleen maar indrukwekkend zijn, toch? Nou daar kan ik kort over zijn: het antwoord is ja. Het maakt niet uit waar je kijkt, het uitzicht in de Aletsch Arena verveelt nooit. Vanaf verschillende punten kun je de gigantische sneeuw- en ijsmassa van de Aletsch Gletscher bekijken. Met een lengte van ruim 20 meter is dit de langste gletsjer van Zwitserland en de Alpen. Wil je van het allermooiste uitzicht op de gletsjer genieten? Ga dan naar het uitkijkpunt op de 2869 meter hoge Eggishorn. Je hebt hier ook zicht op meerdere drie- en vierduizenders, waaronder de bekende Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau. Andere mooie uitzichtpunten vind je op de Bettmerhorn (2647 meter hoogte) en de Moosfluh (2333 meter hoogte).

Ski-in ski-out: slapen op de berg

Slepen met ski's hoeft niet tijdens je wintersport in de Aletsch Arena. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om boven op de berg te overnachten. De ski-oorden Bettmeralp, Fiescheralp en Riederalp liggen op zonnige plateaus midden in het skigebied en bieden meer dan genoeg accommodaties met ski-in ski-out. De dorpjes zijn stuk voor stuk autovrij en alleen per skilift te bereiken. Je auto parkeer je dus in het dal. Aan sfeer geen gebrek en aan het eind van de skidag is het gezellig druk in de besneeuwde straten. Niemand hoeft zich hier te vervelen. Je kunt heerlijk wandelen op de ruim 70 km aan wandelpaden, maar ook sleeën behoort tot de mogelijkheden. Of wat dacht je van een drankje in de laatste zonnestralen op een zonnig terras? Slapen in het dal kan natuurlijk ook. Hier liggen de dorpjes Fiesch, Fieschertal, Lax, Betten en Mörel. Wil je besparen op je wintersport in de Aletsch Arena, dan vind je hier een aantal goedkopere opties qua accommodaties. Doe een aanvraag >

53753 -  (10)
© Aletsch Arena, Karin Bittel

Tips voor leuke activiteiten tijdens je wintersport in Aletsch Arena

Skiën, snowboarden, winterwandelen: er valt ontzettend veel te doen en te beleven in de Aletsch Arena. Enkele tips voor je wintersport:

  • Winterwandelen: ook voor niet-skiërs biedt de Aletsch Arena genoeg mogelijkheden. Ideaal als je bijvoorbeeld met het gezin op wintersport gaat en opa en oma ook meegaan. Maar ook als je liever niet elke dag op de latten staat natuurlijk. De Aletsch Arena biedt 72 km aan gemarkeerde winterwandelpaden en ook vind je hier een aantal mooie sneeuwschoenwandelroutes. Je kunt zelf op pad gaan, maar ook met een gids.
  • Avondskiën: kun je geen genoeg krijgen van het skiën in de Aletsch Arena? Als 's middags de liften sluiten hoeft de skidag echt niet te eindigen. Op woensdag kun je avondskiën in Fieschertal en Riederalp en op dinsdag kun je avondskiën in Bettmeralp.
  • Rodelen: afdalen op een echte slee is leuk voor jong en oud. In de Aletsch Arena vind je daar meer dan genoeg mogelijkheden voor. Van een relaxte wandeling over de besneeuwde wegen op de berg met kinderen achterop de slee tot een echte rodelafdaling. Hoogtepunt is de 11 km lange afdaling van Fiescheralp op 2212 meter hoogte naar Lax op 1039 meter hoogte. Meer rodeltips in de Aletsch Arena >
  • Snowtuben: lijkt op rodelen, maar in dit geval suis je in een rubberen band naar benden. Bij bergrestaurant Bättmer Hitta vind je een 200 meter lang snowtubing parcours en daar mag je gratis gebruik van maken.
  • Uitgebreid lunchen of dineren: wintersport draait niet alleen om actief zijn. Af en toe moet je ook even neerploffen om je batterij weer een beetje op te laden. Weet jij een lekkere maaltijd wel te waarderen? Ga dan zeker een keer uitgebreid dineren in de berghutten of geniet van een uitgebreid diner in de restaurants. Proef Zwitserse specialiteiten als Rösti en kaasfondue en drink er een goed glas wijn of iets anders lekkers bij.
53753 -  (11)
© Aletsch Arena, Schweiz Tourismus

Wintersport in Wallis

De Aletsch Arena is een van de skigebieden in het Zwitserse kanton Wallis. Een prachtige regio grenzend aan Italië en Frankrijk, in het zuidwesten van Zwitserland. Wallis staat vooral bekend om de machtig hoge bergen. Met 45 toppen boven de 4000 meter hoogte blijf je je ogen uitkijken. Je vindt er een aantal van de hoogste bergen van het land en daartussen liggen diepe dalen met sfeervolle dorpjes. Wallis, Valais in het Frans, biedt voor ieder wat wils. Niet alleen op, maar ook naast de pistes. En met bijna 2000 km aan afdalingen ben je hier niet snel uitgeskied!

Ontdek Wallis
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.