1 november 2021 door Michiel in Alpenweer

Met het ingaan van de wintertijd lijkt de winter ook echt terug te keren naar de Alpen. Begin oktober dumpte het nog flink, maar daarna keerde de rust snel terug. Tot nu. Na een wekenlange periode van zonnig en zacht herfstweer, wordt het weerbeeld nu echt winters. De komende 24 uur valt er veel verse sneeuw en later in de week kan daar nog flink wat bij komen. Lokaal kan er meer dan een meter vallen! Benieuwd naar het weer in de Alpen de aankomende dagen? Je leest de voorspellingen in dit weerbericht.

Goldener Oktober

Door een groot hogedrukgebied boven het centrale deel van Europa, viel er wekenlang nauwelijks neerslag van betekenis. Door een zuidelijke stroming werd het in sommige dalen zelfs nog 20 graden. Het landschap was regelmatig gehuld in goudgele tinten en dus kan er absoluut gesproken worden van een 'Goldener Oktober'. 

Vandaag barst het los

Ook afgelopen weekend was het nog behoorlijk zacht met temperaturen tot wel 23 graden, maar inmiddels is het weerbeeld helemaal omgeslagen. Een actief koufront passeert de Alpenlanden op dit moment met veel neerslag. In de dalen valt deze neerslag als regen, maar hogerop valt er inmiddels al flink wat verse sneeuw. Als we de webcams bekijken, zien we in verschillende Alpenlanden al een heerlijk wit laagje. De sneeuw valt eerst vooral hoog in de bergen, maar geleidelijk daalt de sneeuwgrens van 2500 meter naar 1500 meter. Dit betekent dat ook de hogergelegen dorpen wit zullen kleuren. Frankrijk en Zwitserland waren vandaag als eerst aan de beurt. Hier valt tot en met morgenochtend tussen de 10 en 30 cm sneeuw, maar lokaal kan dit oplopen naar een halve meter. Inmiddels is de sneeuw ook in Duitsland, Oostenrijk en Italië aangekomen. Ook hier kan ruim een halve meter sneeuw gaan vallen.

Nog meer sneeuw in aantocht

Op dinsdag is het tijdelijk wat droger, maar de rust is niet voor lang. Er ontstaat een lagedrukgebied boven de Middellandse zee en deze trekt op woensdag en donderdag richting de Alpen. Opnieuw gaat er dan veel neerslag vallen. De sneeuwgrens begint op 1500 meter hoogte, maar zal op die dagen nog verder dalen. Aan de noordkant van de Alpen tot onder de 1000 meter en aan de westkant komt de sneeuwgrens tussen de 1000 en 1500 meter te liggen. Tot en met donderdagavond valt er tussen de 60 en 90 cm sneeuw en lokaal kunnen de hoeveelheden oplopen tot meer dan een meter. De meeste sneeuw lijkt daarbij bestemd voor de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen.

Vanaf vrijdag krijgt een hogedrukgebied weer de overhand. Het stopt met sneeuwen en de zon laat zich weer regelmatig zien. In de dalen kan het mistig zijn, maar boven op de berg wordt het genieten van zon en heerlijke pistecondities. Ideaal voor iedereen die aankomend weekend bij de Winteropening in Sölden aanwezig is.

Webcams

Tot slot een kleine update vanuit de Alpenlanden. Op onderstaande webcams is het begin van de dump al te zien.

Val Thorens sneeuw
Val Thorens
Zugspitze
Zugspitze
Grindelwald
Grindelwald-First
Warth Schröcken
Warth-Schröcken
Sölden, Gletscherexpress
Sölden, Gletscherexpress
Sölden, Tiefenbachgletscher
St. Anton sneeuw
St. Anton am Arlberg
Balderschwang
Balderschwang

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen