Skip to navigation Skip to main content

Oostenrijkse deelstaten verscherpen maatregelen: 2-G-regel in après-ski

53725 - Oostenrijkse deelstaten verscherpen maatregelen: 2-G-regel in après-ski (3)

Vanwege het toenemend aantal besmettingen in Oostenrijk hebben meerdere deelstaten de maatregelen aangescherpt. Woensdagmiddag kondigde Steiermark al aan per 8 november de 2-G-regel voor de nachtgastronomie in te voeren en zojuist heeft ook Tirol laten weten dat dezelfde regel daar vanaf die dag van kracht wordt. Dit betekent dat je vanaf die datum alleen nog toegang hebt tot de après-ski als je kunt aantonen dat je of volledig gevaccineerd of genezen bent. Naast de 2-G-regel wordt ook de mondkapjesplicht aangescherpt.

2-G-regel voor nachtgastronomie in Steiermark en Tirol

Niet alleen in Nederland lopen de coronabesmettingen flink op, ook in Oostenrijk is dat het geval. Om die reden hebben verschillende deelstaten de coronamaatregelen aangescherpt. Zo werd halverwege deze maand het dragen van een FFP2-mondkapje weer verplicht in winkels in Salzburg en nu trekken ook Steiermark en Tirol de teugels aan. Steiermark kondigde afgelopen woensdagmiddag aan een aantal maatregelen per 8 november te verscherpen. Vanaf die dag geldt de 2-G-regel voor de nachtgastronomie (waar ook de après-ski toe behoort) en evenementen met meer dan 500 personen. Ook de FFP2-maskerplicht wordt aangescherpt, zo is dit type mondkapje vanaf dat moment onder andere weer verplicht in winkels. De 2-G-regel geldt dan bovendien ook voor beroepen in bepaalde sectoren.

Vanmiddag heeft ook Tirol aangekondigd de maatregelen te verscherpen per 8 november. Voor de nachtgastronomie, discotheken en evenementen met meer dan 500 personen is vanaf die dag de 2-G-regel van kracht. Dit wil zeggen dat je alleen toegang krijgt als je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd (maximaal 360 dagen na 22e dag volledige vaccinatie) of genezen (minimaal 28 en maximaal 6 maanden geleden) bent. Verder wordt de FFP2-maskerplicht aangescherpt. Het dragen van dit type mondkapje is dan onder andere weer verplicht in winkels, musea en bibliotheken. Ook antigeentests zijn vanaf die datum niet meer geldig, alleen nog PCR-testen en de toegang tot zieken- en verzorgingstehuizen wordt aangescherpt.

Lockdown voorkomen

Oostenrijk doet er alles aan om een nieuwe lockdown te voorkomen. Daarom werkt het land sinds kort met het Stufenplan, waarbij de maatregelen afhankelijk zijn van het aantal IC-bedden dat bezet is. Stufe 1 geldt bij een bezetting van meer dan 200 bedden, Stufe 2 bij een bezetting van meer dan 300 bedden, Stufe 3 bij meer dan 400 bedden, Stufe 4 bij ruim 500 bedden en Stufe 5 bij een bezetting van ruim 600 bedden. Daarnaast mogen de deelstaten ook zelf de maatregelen verscherpen. Gouverneur van Tirol, Günter Platter, meldt: 'Volgens de prognosemodellen liggen er naar verwachting eind volgende week al 30 personen op de IC. Volgens verantwoordelijke artsen is het niet meer uit te sluiten dat bepaalde routinematige operaties binnen afzienbare tijd moeten worden uitgesteld. We hebben altijd gezegd dat ziekenhuiscapaciteiten nu voor ons het doorslaggevende criterium zijn.'

Bekijk hier de overige coronamaatregelen in Oostenrijk
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.