4 januari 2014 door Kees in 'Materiaal'' | 3 Reactie(s)

ski onderhoud

Over nut en noodzaak van regelmatig onderhoud van je materiaal, schreef Miranda een paar weken geleden al een uitstekende blog. Maar wat doe je als je je ski’s beschadigd terugkrijgt na een ‘beurt’? Hierbij mijn ervaring en tips omtrent ski onderhoud.

Uit de mottenballen

Winterseizoen voor de deur, ski’s uit de mottenballen. Daar komt het bij de meeste mensen wel op neer. Bij mij niet helemaal, omdat ik in de tussenseizoenen regelmatig op bezoek ga bij Snowworld in Landgraaf. Maar goed, november lijkt een uitgelezen moment om je ski’s weg te brengen voor een onderhoudsbeurt. En eigenlijk ga je al snel de fout in door in te gaan op een aanbieding die eigenlijk niet kan: 5 euro voor waxen en slijpen.

Plasticlaag losgelaten

Toen ik mijn latten na anderhalve week ophaalde, zag ik meteen dat er iets mis was met één van mijn bindingen. Om het neusstuk zit een normaal onzichtbare harde plasticlaag die de binding beschermt tegen beschadigingen en vocht. Die plasticlaag was omgekruld en leek ook los te laten. Ik wees de winkelmedewerker hier op, maar die ging hier niet serieus op in. Want –inderdaad - dit kan ook eerder zijn gebeurd, zo bleek uit zijn non-verbale communicatie. Eenmaal thuisgekomen voelde dat niet lekker. Ik ben altijd tamelijk zuinig op mijn materiaal en zo’n beschadiging was mij beslist eerder opgevallen. Maar ja, het ultieme bewijs ontbrak.

Nieuw neusstuk

Dus contact opgenomen met de winkel. Want: misschien heeft iemand in de haast om alle ski’s zo snel mogelijk te waxen met de ‘strijkbout’ mijn bindingen geraakt? De reactie: “Vervelend voor u, wíj hebben nooit problemen met dit onderhoudsbedrijf, dit is nog nooit voorgekomen.” Aan de leverancier van mijn ski’s vroeg ik of hier sprake kon zijn van een fabricagefout. Hij nam contact op met de importeur van de (Marker) bindingen die het probleem ook niet herkende maar zonder dralen een nieuw neusstuk aanbood. Die heeft de leverancier (ski-outlet-venray.nl) er gelijk opgezet. Zo kan het dus ook!

Hoe te voorkomen?

Hoe voorkom je nou zoiets? Ten eerste: ga liever niet naar een bedrijf dat het onderhoud uitbesteedt. Uitbesteden betekent meestal: onderhoud van te veel ski’s in te weinig tijd, met bovendien risicovol vervoer waarbij mogelijk niet heel zachtzinnig met je ski’s wordt omgegaan. Mochten er geen winkels bij jou in de buurt zijn die het onderhoud zelf doen, kies er dan voor om de beurt te laten verrichten aan het begin van de vakantie in je wintersportgebied. Maak van te voren foto’s van je bindingen of bekijk je ski’s samen met degene die ze in ontvangst neemt. Op die manier kun je veel beter bewijzen dat je je materiaal ongeschonden hebt afgeleverd. Vergelijk dit maar met het ophalen van een huurauto. Ook die controleer je op beschadigingen zodat je daar later niet verantwoordelijk voor wordt gesteld.

Nog meer tips? Laat het hieronder weten!

Reactie(s)

door Max @ Wax Guru op 6 januari

Helemaal met je eens Jasper. Doordat je met de hand waxt heb je veel meer controle over het wax proces. Je wax trekt dieper in de poriën en je hebt de mogelijkheid om meerdere lagen aan te brengen. Vind je het zelf nou te veel werk dan doen wij het graag voor je.Laat een reactie achter

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen