20 januari 2021 door Michiel in Alpenweer

Nadat vorige week de noordkant van de Alpen een dik pak sneeuw te verwerken kreeg, zijn nu de Franse en Italiaanse Alpen aan de beurt. Vorige week viel er aan de noordkant van de Alpen een dik pak sneeuw doordat het bij een noordelijke stroming een aantal dagen bleef sneeuwen. Op sommige plaatsen is meer dan een meter sneeuw gevallen. Bijvoorbeeld op de Seegrube boven Innsbruck (1921m hoogte) steeg het sneeuwdek in drie dagen tijd van 75 naar 225 cm. Ook in sommige dalen viel er meer dan een meter sneeuw, zoals in het Zwitserse Tavanasa (800m hoogte) waar het sneeuwdek van 60 naar 180 centimeter steeg.

Föhn zorgt voor stormachtige wind en oplopende temperaturen

Op dit moment hebben de Alpen te maken met een zuidelijke föhn. In de bergen neemt de windsnelheid vanaf vandaag fors toe met windstoten tot 120 km/u. Op vrijdag kunnen er in de Oostenrijkse bergen uitschieters tot 150 km/u voorkomen. Aan de noordkant van de Alpen lopen de temperaturen dankzij de föhn flink op waarbij de vorstgrens rond de 2500 meter zal komen te liggen. In de dalen loopt het kwik op naar 8 tot 12 graden. Dankzij de harde wind en vele sneeuwval is het lawinegevaar op veel plaatsen niveau 3 tot 4. De komende dagen zal het risico op lawines zeker niet afnemen met alle sneeuw in de verwachtingen. 

webcam saalbach hinterglemm
In Saalbach Hinterglemm kunnen ze nog even van het zonnetje genieten voor het dit weekend weer gaat sneeuwen!

Flink pak sneeuw aan de zuidkant: 40 tot 80 centimeter

Naast de föhn valt er de komende dagen ook weer de nodige sneeuw in de Alpen. Met een westelijke tot zuidwestelijke stroming worden de komende dagen storingen en neerslaggebieden richting de Alpen gestuurd. Dit gaat vooral aan de zuidkant van de Alpen voor een flink pak sneeuw zorgen terwijl er aan de noordkant een stuk minder sneeuw wordt verwacht. Toch kan de noordkant na het weekend ook nog het nodige verwachten zoals te lezen is aan het einde van dit artikel.

In de nacht naar donderdag valt de eerste sneeuw. Pas in de loop van vrijdag en zaterdagochtend trekt de sneeuwval naar het oosten weg. Toch zal niet overal de neerslag in de vorm van sneeuw gaan vallen. Met de westelijke stroming wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Zo stijgt de sneeuwvalgrens tot en met vrijdag naar 1500 tot 1700 meter in de Franse Alpen en 1200 tot 1500 meter in de Italiaanse Alpen. In de nacht naar zaterdag stroomt weer koelere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens naar 500 tot 600 meter waardoor veel dalen ook weer even wit zullen worden. Uiteindelijk valt er boven de 1500 meter tussen de 20 en 40 cm verse sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. In de Franse Alpen, Lombardije en Karinthië valt de meeste sneeuw: 40 tot 80 centimeter. Lokaal valt er in het noordoosten van Italië meer dan 1 meter aan verse sneeuw.   

Nog niet gedaan met de sneeuw

In het weekend draait de wind naar noordwestelijke richting. Hierdoor bewegen storingen naar de noordkant van de Alpen en wordt daar ook weer de nodige neerslag verwacht. In de koelere lucht zal de sneeuwvalgrens ook een stuk lager liggen waardoor de neerslag ook in veel dalen in de vorm van sneeuw zal vallen. Voor de details om hoeveel sneeuw het zal gaan is het nog iets te vroeg. Toch lijkt het erop dat regio's aan de noordkant van de Alpen zich op kunnen maken voor een nieuw flink pak sneeuw. Ondanks de reisbeperkingen en gesloten skigebieden kunnen we gelukkig wel meegenieten van de fraaie winterse beelden via de webcams in de bergen.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen