28 november 2020 door Thijs in Bestemmingen

De regio Naturpark Ammergauer Alpen ligt in het Zuid-Duitse Beieren en maakt onderdeel uit van het grootste natuurgebied van deze deelstaat, de Ammergauer Alpen. Plaatsen die tot deze regio behoren zijn Bad Bayeroien, Bad Kohlgrub, Ettal, Oberammergau, Saulgrub en Unterammergau. Hier kun je je verheugen op een mix van historie, eeuwenoude tradities, cultuur en natuur. En, Naturpark Ammergauer Alpen biedt natuurlijk ook goede wintersportmogelijkheden!

Wintersport in Naturpark Ammergauer Alpen

Naturpark Ammergauer Alpen ligt ten noorden van Garmisch-Partenkirchen en vanaf Utrecht is het ruim 800 kilometer rijden. Sneeuwschoenwandelen, rodelen, langlaufen of skiën, alle wintersporten zijn hier mogelijk. De regio is vernoemd naar de rivier die dwars door het landschap stroomt. Verwacht hier geen massatoerisme, maar rust en ongerepte natuur. De skigebieden zijn niet al te groot, maar bieden goede mogelijkheden voor het maken van heerlijke afdalingen. Beginners en kinderen kunnen hier in alle rust leren skiën. Voor langlaufers liggen er in Naturpark Ammergauer Alpen maar liefst 180 kilometer aan loipes. Winterwandelaars hebben de beschikking over ca. 120 kilometer aan routes.

Skiërs Naturpark Ammergauer Alpen
(Foto: © AktivArena am Kolben / Matthias Fend)

Skigebieden in Naturpark Ammergauer Alpen

In Naturpark Ammergauer Alpen liggen vier verschillende skigebieden die in totaal zo’n 25 kilometer aan piste bieden. Ieder type skiër, van freerider tot beginner, kan hier uit de voeten. De pistes reiken tot een maximale hoogte van 1684 meter en de prijzen voor een skipas liggen hier nog ouderwets laag.

Skigebied Steckenberg
De Steckenberg (830 – 1100 m) bij Unterammergau is geliefd bij veel locals en valt bij iedereen in de smaak. Er is een grote oefenweide voor kinderen en beginners. Hoger in het gebied zijn enkele uitdagendere afdalingen te vinden. In totaal heb je hier de beschikking over 10 kilometer aan pistes, die worden ontsloten door 7 sleepliften. Op woensdag en vrijdag kun je van 19.00 tot 22.00 uur avondskiën.

Skigebied Hörnle
De Hörnle is de huisberg van Bad Kohlgrub, die reikt tot een hoogte van 1400 m. Twee sleepliften en een stoeltjeslift ontsluiten 3,5 km aan piste, waaronder twee dalafdalingen, de en de uitdagende, ongeprepareerde Standardabfahrt. Bij de Tannenbankerl-lift kunnen beginners en kinderen in alle rust leren skiën. Skigebied Hörnle is ook zeer geliefd bij toerskiërs

Skigebied Laber
Alleen al voor de rit naar in de karakteristieke blauwe cabines moet je naar skigebied Laber bij Oberammergau. In de gondels van de Laberbahn passen 11 personen en deze lift heeft inmiddels de cultstatus bereikt. Eenmaal boven ligt de steilste freeride-afdaling van Duitsland op je te wachten, de skiroute ‘Nordhang’. Van geprepareerde afdalingen is op de Laber geen sprake.

AktivArena am Kolben
Op de bosrijke Kolben bij Oberammergau is 90% van het pisteaanbod blauw (1 km rood). De glooiende, brede pistes zijn ideaal voor skiërs met minder ervaring of voor wintersporters van wie het wel wat minder uitdagend mag. Het pisteaanbod ligt tussen de 874 en 1276 m en 80% hiervan kan worden voorzien van kunstsneeuw.

Dagkaart skipas

Volwassene Kind
Steckenberg EUR 19,50 EUR 14,-
Laber EUR 28,50 EUR 15,-
Hörnle EUR 20,- EUR 18,-
Kolben EUR 32,- EUR 19,-

Sneeuwschoenwandelen Naturpark Ammergauer Alpen
(Foto: © Ammergauer Alpen GmbH / Thomas-Bichler)

Tijd voor ontspanning: Erlebnisbad WellenBerg

Tijdens de vakantie moet er ook tijd voor ontspanning zijn. Een ideale plek hiervoor is Erlebnisbad Wellenberg. Dit familievriendelijke zwembad in Oberammergau beschikt onder andere over een waterglijbaan, belevenisbad, natuurbad en sportbad. Ook zijn er whirlpools en is er een saunagedeelte.

Rodelen in Naturpark Ammergauer Alpen

In Naturpark Ammergauer Alpen zijn tal van heuvels en bergen die zich uitstekend lenen om te rodelen. Je moet er soms even een uur of anderhalf uur voor lopen, maar dan ben je wel verzekerd van 20 minuten. In Unterammergau is er de rodelbaan ‘am Pürschling’ en dei van de ‘Scherenauer Strasse’. Bad Kohlgrub heeft op de Hörnle een geprepareerde rodelbaan van 4,5 km. Bij de Kolbenalmlift in Oberammergau ligt een rodelbaan van 600 meter.

Rodelen Naturpark Ammergauer Alpen
(Foto: © Ammergauer Alpen GmbH / Thomas-Bichler)

Voordeel met de KönigsCard

Wanneer je bij een van de deelnemende accommodaties in Naturpark Ammergauer Alpen je wintersport boekt, ontvang je de Königscard. Met deze voordeelkaart heb je gratis toegang tot 250 uitstapjes en profiteer je van korting op diverse activiteiten.

Klik hier voor meer informatie over een wintersport in Naturpark Ammergauer Alpen >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen