Skip to navigation Skip to main content
52366 - Ski Safari Zwitserland: #9. Aletsch Arena (3)

Na een lange en prachtige reis door Zwitserland komen we aan op onze negende en laatste bestemming van onze Ski Safari: Aletsch Arena. Dit skigebied is vernoemd naar de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher die ‘in de achtertuin’ van het skigebied ligt. Vanaf meerdere punten in het skigebied heb je uitzicht op deze enorme ijsvlakte en de beroemde bergen Eiger, Mönch en Jungfrau die ernaast liggen. Bijzonder is dat je op 3 verschillende plekken, middenin het skigebied kunt overnachten in autovrije dorpjes. Lees hieronder ons reisverslag en bekijk de video van ons verblijf in de Aletsch Arena.

Aletsch Arena: skigebied met adembenemende uitzichten

De Aletsch Arena ligt op 920 km afstand van Utrecht en is via verschillende routes te bereiken, waarbij een autotrein vaak een hoop reistijd scheelt. Wij namen de autotrein tussen Lötschberg en Kandersteg, hierdoor ga je na Basel en Bern direct richting het zuiden. Het skigebied is met ruim 100 km aan pistes niet bijzonder groot, maar wel heel erg kindvriendelijk, mede door de niet al te moeilijke afdalingen. De dorpjes Bettmeralp, Fiescheralp en Riederalp liggen direct in het skigebied op zonnige plateaus en zijn sfeervol en autovrij. De auto laat je staan in het dal en met de gondellift bereik je je appartement of hotel. Wil je liever wat goedkoper slapen, dan zijn de dorpen in het dal Mörel, Betten en Fiesch een goed alternatief.

Skiën in de mist

We arriveren aan het begin van de avond in Fiesch waar we onze eerste nacht doorbrengen. Ons hotel, des Alpes, ligt vlakbij de splinternieuwe gondellift naar Fiescheralp. Naast de lift stopt hier ook direct de trein bij het dalstation, wat de bereikbaarheid optimaal maakt. Het dal ligt ’s ochtends in de mist en we hebben de hoop dat dit boven optrekt, maar helaas, ook daar zien we bijna niets. Door de verse sneeuw die er ’s nachts gevallen is, liggen de pistes er trouwens wel top bij. We gaan richting een van de 4 uitzichtpunten in het skigebied, de Bettmerhorn op 2647 meter hoogte, in de hoop dat we hier boven de wolken uitkomen, maar helaas. We nemen de tijd om rustig te lunchen in het restaurant op de top. Ik eet een bijzonder gerecht: Cholera. Een soort hartige taart met prei, kaas en vlees. De naam dankt het gerecht aan de tijd dat er cholera heerste en de bevolking een gerecht maakte met alles wat men op dat moment nog op voorraad had thuis. Het smaakt echt top, ondanks de wat vreemde naam.

Slapen op de berg in Bettmeralp

Na de lunch besluiten we naar beneden te skiën en met de auto richting Betten te rijden. Onze tweede nacht gaan we namelijk slapen in Bettmeralp, een van de drie autovrije dorpen. We zetten onze auto op de parkeerplaats en laden al onze bagage op een karretje en gaan richting de gondellift. Eenmaal boven is het weer een stuk beter en hebben we eindelijk uitzicht. Wat is het hier mooi! In het sfeervolle Bettmeralp zijn 6.000 toeristenbedden, 9 hotels en 2 supermarkten. Er heerst een gezellige sfeer zo eind van de middag. Veel mensen wandelen door de autovrije ‘straten’, zitten op een terrasje en kids spelen in de sneeuw. Wij gaan nog even wandelen, in totaal liggen hier in de Aletsch Arena maar liefst 75 km aan winterwandelpaden, voor we naar ons hotel Alpfrienden gaan. Onze bagage is door de hoteleigenaar al opgehaald bij het bergstation van de lift. Je bent hier direct volledig in vakantiesfeer. ’s Avonds genieten we van een geweldig 5-gangen diner in het hotel en kruipen vroeg onder de wol.

52366 -  (12)
Er heerst een gemoedelijke sfeer in Bettmeralp

Boven de wolken schijnt de zon

Helaas is het de volgende ochtend weer mistig als we in onze ski’s klikken. Groot voordeel is trouwens dat je die ski’s hier gewoon bij de voordeur van het hotel onder doet. Alle accommodaties in de autovrije dorpen van de Aletsch Arena zijn ski in – ski out, ideaal. We nemen de lift naar de Bettmerhorn en hebben mazzel, net voor we het bergstation bereiken, komen we boven de wolken uit! We snellen ons naar het uitzichtpunt en zien dat aan de kant van de enorme Aletsch Gletscher de lucht helemaal blauw is. Het uitzicht hier is waanzinnig mooi. Daarna skiën we door de mist naar beneden en gaan naar het volgende hoge punt in het skigebied, de Eggishorn. Ook hier hebben we mazzel en komen we boven de wolken uit. Maar om te skiën moeten we helaas toch weer de mist in. We eten bij de knusse berghut Bättmer Hitta. Tip: achter de hut gaat een trap omhoog naar een zeer sfeervolle verdieping met grote open haard. Ik eet een heerlijke Eringer worst met saffraanrisotto. Daarna nog een kopje thee bij de haard: skischoenen uit, voeten omhoog, genieten!

52366 -  (13)
Uitzicht op de ruim 22 km lange Aletsch Gletscher

Eindelijk genieten van het uitzicht

Na de lunch knapt het weer toch eindelijk echt op. Ineens zien we hoe mooi het skigebied is en het uitzicht aan de overkant. Het is echt een prachtig panorama met uitzicht op de Matterhorn, de Dom en de Weisshorn. De pistes zijn redelijk makkelijk en lekker breed, hierdoor kun je dus ook tijdens het skiën genieten van al die mooie bergen aan de overkant. Tussen de brede pistes liggen smallere verbindingspaden, waardoor je gemakkelijk het hele skigebied door komt. De sfeer in het skigebied is erg relaxed. Er zijn weinig supersnelle pro’s onderweg, maar je ziet hier vooral veel jongeren en families. Logisch in zo’n toegankelijk skigebied.

52366 -  (14)
Gemakkelijke pistes en een waanzinnig uitzicht

Rodelen, altijd leuk!

In de middag huren we een rodel in Riederalp en nemen de lift omhoog naar Moosfluh op 2333 meter hoogte. Ook hier heb je weer dat machtige zicht op de gletsjer. Maar lang blijven we niet staan, want er moet gerodeld worden. We hebben echt super rodels, die goed te besturen zijn en we gaan volle vaart naar beneden over de 3 km lange rodelbaan. Je kunt hier op sommige plekken hoge snelheden halen. Na het rodelen skiën we terug naar Bettmeralp. De lucht is inmiddels bijna helemaal opengetrokken. We eindigen de dag in de zon op het terras met biertjes en een Aperol Spritz voor mij. We kijken nog steeds onze ogen uit, want het uitzicht aan de overkant verveelt echt nooit. Nog een nachtje slapen en dan zit ons verblijf in Aletsch Arena erop en is het tijd om weer naar huis te gaan.

52366 -  (15)
De 3 km lange rodelbaan vanaf Moosfluh

Onze trip in Zwitserland zit erop. Het was fantastisch, wat hebben we veel mooie plekken gezien! Zwitserland is een wintersportland pur sang. Hopelijk tot heel snel!

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Nederlandse overheid.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.