Skip to navigation Skip to main content
52347 - Ski Safari Zwitserland: #8. Nendaz/Veysonnaz - Les 4 Vallées (3)

Wanneer je een Ski Safari maakt door Zwitserland , mag het grootste skigebied dat in z’n geheel in Zwitserland ligt natuurlijk niet ontbreken: Les 4 Vallées! Dit skigebied telt ruim 410 km aan pistes en bestaat uit 6 skidorpen. Wij logeren een nacht in Veysonnaz en een nacht in Nendaz en ontdekken zo een groot gedeelte van dit enorme skigebied. Op de eerste dag hebben we zelfs onwijs veel mazzel: verse sneeuw én zon. Op de tweede dag worden we getrakteerd op nog een flink pak verse poeder. Bekijk onze video en lees hieronder het reisverslag van 2 dagen in Veysonnaz en Nendaz.

Veysonnaz en Nendaz in Les 4 Vallées

De dorpen Veysonnaz en Nendaz liggen beide op zo’n 965 km vanaf Utrecht en zijn te bereiken via Basel, Bern, Lausanne en vervolgens rijd je net voor Sion in het Rhônedal de bergen in. De beide liggen tegenover elkaar met ertussen een diep dal. Veysonnaz is het kleinste dorp van de twee met zo’n 600 inwoners en 4500 toeristenbedden. Nendaz daarentegen is een grote en uitgestrekte plaats met ruim 10x zoveel inwoners en 40.000 bedden voor toeristen. Beide plaatsen delen, samen met Thyon, La Tzoumaz, Bruson en Verbier, het enorme skigebied Les Quatre Vallées met ruim 410 km aan pistes. Vooral gevorderde skiërs zullen dit skigebied enorm waarderen. Ook onder freeriders is het een zeer populair skigebied met ongekende mogelijkheden. En voor families met kinderen zijn de faciliteiten hier trouwens ook erg goed. Kortom, het is echt een heel goed allround skigebied.

Veysonnaz, klein maar levendig

We komen eind van de middag aan in Veysonnaz en gaan eerst even gezellig een drankje drinken bij Le Barloucâ, een plaatselijke bar met heel veel verschillende soorten bier. Veysonnaz mag dan een klein dorpje zijn, er is genoeg te doen na een dag op de ski’s. Ook zien we veel locals die even een biertje komen drinken na een dag werken. Eten doen we ’s avonds bij een restaurant van een landgenoot: La Tanière. Naast bekende Zwitserse gerechten, staan hier ook veel internationale lekkernijen op de kaart. Zo eet Mike Mexicaanse fajitas en ik een Thaise salade met gegrilde gamba’s. Het Zwitserse eten is fantastisch, maar na zoveel dagen reizen door dit heerlijke land, is deze afwisseling erg lekker.

Off-piste avontuur op Free Track L’Eteygeon

Het weer ziet er de volgende ochtend prima uit; de lucht wordt steeds blauwer en de sneeuw is vers. We gaan vanochtend op stap met skileraar Hugo, die ons mee zal nemen naar een van de zeven ‘Free Tracks’ die het skigebied telt. Een Free Track is een soort van skiroute die wel gecontroleerd wordt op lawines, maar niet geprepareerd is. Wij gaan op weg naar Free Track L’Eteygeon. Het kost ons ongeveer een half uur en drie sleepliften om deze route te bereiken vanaf Veysonnaz. Hugo heeft haast, want hij wil als een van de eersten bovenaan de afdaling staan. Met het gas erop scheuren we achter deze skileraar ‘van de oude stempel’ aan: ook al gaan we toch een soort van off-piste, hij heeft geen helm op of een rugzak bij zich. De laatste 5 minuten moeten we te voet omhooglopen naar de start van de route. Eenmaal boven is het uitzicht geweldig en de afdaling die voor ons ligt ziet er prachtig uit!

52347 -  (12)
Wat een uitzicht bovenaan de Free Track L’Eteygeon

Zon en verse sneeuw: veel mooier wordt het niet

Het eerste stuk van de Free Track is redelijk verspoord, maar daarna pakt Hugo een alternatieve route waardoor we heerlijke bochten kunnen maken in de ongerepte poeder. Het is een geweldig mooie route en vooral met de zon en strakblauwe lucht, is het fantastisch. De totale afdaling duurt ongeveer een half uurtje. Beneden is een tentje waar je wat kunt eten of drinken en hier vertrekt ook ieder uur een bus terug naar het skigebied. Ook wij gaan snel terug naar het skigebied, want we willen natuurlijk ook nog de vele pistes uitproberen. Na een aantal afdalingen is het tijd voor de lunch. We eten bij La Remointz met een prachtig uitzicht op de vallei en Nendaz aan de overkant. Aanraders hier zijn de salade met warme geitenkaas en de biefstuk van hert. Deze laatste wordt op een hete steen geserveerd.

52347 -  (13)
Genieten van heerlijke poedersneeuw

Rondleiding bij de bouw van de World Cup ski- en snowboardcross

In de middag verkennen we de pistes van Veysonnaz en nemen natuurlijk ook even de beroemde piste de L’Ours. Ook ontmoeten we Jean, technisch directeur van de World Cup ski- en snowboardcross die hier een week later gehouden wordt. Hij leidt ons rond bij de voorbereidingen en bouw van de skicross: indrukwekkend hoge kombochten en enorme sprongen. De World Cup vindt hier ook in 2021 weer plaats. Na een afsluitend drankje bij de Tipi waar de echte Duitse après-ski liedjes uit de boxen klinken, is het tijd om door te rijden naar Nendaz. Na een duik in het zwembad van het hotel en een heerlijk diner, gaan we vroeg ons bed in. Voor morgen is verse sneeuw voorspeld!

Off-piste skiën op de piste

Het sneeuwt onwijs hard als we de volgende ochtend wakker worden. We besluiten na het ontbijt eerst even het dorp in te gaan voor een wandeling in de verse sneeuw. We wandelen lang de oude chalets in het centrum van Nendaz; een prachtig plaatje! Daarna nemen we de centrale gondellift Tracouet omhoog om te gaan skiën. Het zicht is erg slecht, maar de sneeuw fantastisch. Er is zeker al 40 cm verse sneeuw gevallen, dus op de piste voelt het als off-piste skiën. Lunchen doen wij bij Nederlander Onno in Hotel-restaurant Les Etagnes, dat net naast de gondellift in het dal ligt. Ik neem een veggie burger met humus en avocado, erg lekker. Deze plek is trouwens ook een echte hotspot onder skileraren; zij komen hier graag lunchen als ze tijd hebben en ‘s middags is de paraplubar the place to be voor een gezellige après-ski.

52347 -  (14)
Wandelen land de oude chalets in Nendaz

Toerskiën op veilige routes

Toerskiën is een trend, steeds meer mensen vinden het leuk om met behulp van speciale ski’s zelf omhoog te lopen door de ongerepte natuur. In het skigebied van Les 4 Vallées zijn diverse toerskiroutes uitgezet die gecontroleerd zijn op lawineveiligheid (een lawine 3-eenheid meenemen wordt sowieso wel aangeraden). Afdalen kan veilig over de piste, of samen met een gids off-piste. Wij rijden na de lunch naar Siviez waar diverse routes starten. Wij doen de route Plan du Fou waarbij je 694 hoogtemeters klimt en ongeveer 2 uur naar boven loopt. De sneeuw is geweldig diep, dus onze gids moet behoorlijk aan de bak om het spoor te maken. De route loopt door het bos en het is er prachtig. Eenmaal boven trekken we de vellen van onze ski’s en gaan door de diepe sneeuw terug naar beneden: geweldig! Weer beneden moeten we de sneeuwkettingen onder de auto leggen, want het is alweer tijd om door te gaan naar onze laatste bestemming van de Ski Safari door Zwitserland: de Aletsch Arena. In de diepe sneeuw verlaten we Nendaz.

52347 -  (15)
Toerskiën door het bos

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Nederlandse overheid.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.