25 mei 2020 door Thijs in Nieuws

Skigebied Drei Zinnen Dolomiten is volop in ontwikkeling. Nadat afgelopen seizoen onder andere de nieuwe Hasenköpfl stoeltjeslift werd geopend, staat voor komende zomer de vervanging van de kabelbaan Sexten – Helm op de agenda. De kabelbaan voor 82 personen maakt plaats voor een moderne 10-persoons gondel. In dit weblog brengen we je volledig op de hoogte van de nieuwe Helmjet Sexten in skigebied 3 Zinnen Dolomiten.

Oud maakt plaats voor nieuw

De 82-persoons kabelbaan vanuit Sexten naar de Helm (2200 m) was in gebruik sinds februari 1981. Destijds één van de modernste liften van de Alpen, maar vandaag de dag niet meer passend bij het karakter en de uitstraling van skigebied 3 Zinnen Dolomiten. Hoog tijd om de lift te vervangen voor een moderne gondel met cabines voor 10 personen. Skiën in en rond Sexten krijgt hierdoor een flinke impuls. Het dal- en bergstation, die een iets andere ligging krijgen, gaan onderdak bieden aan diverse faciliteiten. Wachttijden zijn voortaan tot een minimum gereduceerd. De capaciteit stijgt van 820 naar 2200 wintersporters per uur.

Cijfers & feiten van de nieuwe Helmjet Sexten in 3 Zinnen Dolomiten

Bergstation: Helm Lengte: 2185 m
Hoogte bergstation: 2039 m Hoogteverschil: 729 m
Snelheid: 6 m/sec. Tijd: ca. 06:40 min
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 2200 pers./uur
Aantal cabines: n.b. Plaats: Sexten

Helm / Monte Elmo volop in ontwikkeling

De Helm, of Monte Elmo in het Italiaans, heeft de afgelopen jaren een flinke modernisering doorgemaakt. Nadat in 2018/2019 de 2-persoons stoeltjeslift Raut-Kegelplätze plaats maakte voor een 6-persoons stoeltjeslift, werd afgelopen seizoen de nieuwe 8-persoons stoeltjeslift Hasenköpfl naar de top van de Helm aangelegd. Vanaf dit punt heb je niet alleen een geweldig uitzicht op het ‘Sextner Sonnenuhr’, maar hier ligt ook de start van de langste afdaling van het skigebied. De dalafdaling naar Vierschach is 5 kilometer lang en overbrugt 1000 meter hoogteverschil. Zes jaar geleden, in 2014, bestond skigebied Drei Zinnen Dolomiten uit ‘slechts’ 50 km aan pistes, verdeeld over twee skibergen. Nu, in 2020, zijn er vijf skibergen met elkaar verbonden en ontsluiten 31 liften ruim 115 kilometer aan pistes.

Liftverbinding met Oostenrijk (Sillian)

De kroon op het project moet de liftverbinding met Skizentrum Sillian worden. Vanuit Ski Area Val Comelico staat er een lift gepland naar de Thurntaler (2407 m). Hiermee wordt dit de allereerste en enige liftverbinding tussen de Dolomiti Superski en een Oostenrijks skigebied. Hierdoor kun je in één dag zowel in het Italiaanse Zuid-Tirol skiën, als in het Oostenrijkse Sillian. Binnen enkele jaren moeten deze plannen werkelijkheid worden, maar over een exact jaartal zijn nog geen uitspraken gedaan.

Meer informatie over skigebied 3 Zinnen Dolomiten

Skigebied 3 Zinnen Dolomiten behoort tot de mooiste skigebieden van de Dolomieten. En het fijne is dat het hier een stuk rustiger is dan bijvoorbeeld op de Kronplatz of in Val Gardena. Hier kun je nog in alle rust van de geweldige rotspunten van de Drei Zinnen (2999 m) genieten. Van onbezorgd skiën op de Helm tot genieten van de blauwe pistes op de Rotwand, de mogelijkheden zijn hier inmiddels eindeloos. Door snelle liftverbindingen kun je je eenvoudig van skiberg naar skiberg verplaatsen en iedere dalafdaling is een feestje om te skiën. Om over een pauze bij een van de vele berghutten nog maar te zwijgen. Innichen, Sexten, Toblach en Vierschach zijn stuk voor stuk fijne wintersportbestemmingen met uitgebreide voorzieningen.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.