13 maart 2020 door Michiel in Alpenweer

Momenteel is het nog fris in de Alpen en er valt vandaag in het noordelijke deel op diverse plaatsen sneeuw. De komende dagen gaat zachte lucht het Alpengebied veroveren. Ook volgende week krijgen we te maken met rustig weer en hoge(re) temperaturen. Coronavirus en wintersport: wel of niet gaan?

Vandaag 10 cm sneeuw

Het noordelijk deel van de Alpen krijgt vandaag met sneeuw te maken vanaf 700 meter. In de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen gaat op veel plaatsen 5 tot 10 cm sneeuw vallen. Sommige gebieden, vooral de hoger gelegen, kunnen te maken krijgen met veel wind. In de zuidelijke Alpen is het droog, maar schijnt de zon sporadisch. Steeds meer zon

Zaterdag is er veel bewolking en de neerslag verlaat geleidelijk het noordelijk Alpengebied. In de middag klaart het voorzichtig op en gaat de zon op steeds meer plaatsen schijnen vanuit het westen. De vorstgrens begint langzaam te stijgen naar 1000 meter. Aan de zuidkant van de Alpen is het bewolkt met van tijd tot tijd neerslag, met boven 1500 meter sneeuw. Grote hoeveelheden worden niet verwacht met 5 tot plaatselijk 20 cm. Zondag zetten de rustige condities in het Alpengebied door. Op veel plaatsen schijnt de zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Ideaal weer om lekker te skiën. Het mooie weer brengt ook zachtere lucht met zich mee en de vorstgrens stijgt in Zwitserland naar 1900 meter.

Wegens het coronavirus zijn de pistes van Ischgl na vandaag gesloten

Begin volgende week rustig en zacht

Het blijft begin volgende week rustig in de Alpen, vooral op maandag schijnt in veel wintersportgebieden de zon en staat er over het algemeen weinig wind. Later neemt vooral in de noordelijke Alpen de bewolking toe, maar blijft het grotendeels droog. De vorstgrens ligt andermaal hoog. Dinsdag start met vrij veel bewolking, maar rond de middag begint het vanuit het westen op steeds meer plaatsen op te klaren. Uiteindelijk schijnt de zon in de middag op veel plaatsen. Het blijft onveranderd zacht. Woensdag belooft een vrij zonnige dag in het Alpengebied te worden met in de middag de vorming van vriendelijke stapelwolken. Door de rustige en zachte condities in het Alpengebied moet in de nacht en vroege ochtend rekening worden gehouden met nevel of mist.

Op de pistes van Val Thorens wordt nog 'gewoon' geskied

Reisweer

Dit weekend reizen van en naar de Alpen levert op zondag de meeste droge condities op. Zaterdag valt in het noordelijk deel wat sneeuw, maar de hoeveelheden zijn gering. Toch bestaat de mogelijkheid dat de reistijden hierdoor langer kunnen worden. De beste omstandigheden verwachten we op zondag met droog weer van en naar de Alpen.

Toename van lawinegevaar

Doordat er wisselende condities zijn met soms sneeuw en hoge temperaturen, neemt de kans op lawines toe. Wees hiervoor alert en het is altijd raadzaam de lokale waarschuwingen goed op te volgen. In veel gebieden is waarschuwingsniveau 1 of 2 van kracht, ofwel een klein of matig gevaar voor lawines. Een enkel gebied in Zwitserland heeft een groter gevaar.

Coronavirus en wintersport: wel of niet gaan?

Webcam Kronplatz
In Italië (Kronplatz) zijn de skigebieden al dagen gesloten

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.