9 maart 2020 door Michiel in Alpenweer

De komende periode staat voor veel plaatsen in de Alpen in het teken van hoge temperaturen. Vooral dinsdag levert dit, zeker voor de lagere skigebieden, problemen op. Op veel plaatsen valt regen en de sneeuwgrens komt regionaal boven 2000 meter uit. Woensdag en een groot deel van donderdag is het droog met veel ruimte voor de zon, daarna neemt de kans op neerslag weer toe als koudere lucht het Alpengebied probeert te bereiken. Na het weekend neemt de kans op zeer zachte omstandigheden weer toe.

Dinsdag kans op veel regen

Vandaag kan er op veel plekken (aan de west- en noordflank) wat verse sneeuw vallen. Een fijne buffer, aangezien het morgen gaat regenen. Vanuit het westen stroomt in de loop van de dag steeds zachtere lucht het Alpengebied binnen. In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag valt op veel plaatsen in het westelijk en noordelijk Alpengebied neerslag. Met name in Frankrijk, Zwitserland en in het westen van Oostenrijk kan veel (regen) vallen. Door de zeer zachte lucht stijgt de sneeuwvalgrens lokaal tot boven 2000 meter. Zeker voor de laaggelegen skigebieden zal de grote hoeveelheid regen problematisch worden. Gelukkig wordt het in de nacht naar woensdag droog. Woensdag en donderdag verlopen ook grotendeels droog. Wel is het nog altijd zeer zacht met veel ruimte voor de zon. Het best zit je dus op de hogere pistes.

Donderdag en vrijdag wat sneeuw

Koude lucht probeert later deze week weer terrein te winnen in de Alpen. Donderdag en vrijdag valt op het grensvlak met de zeer zachte lucht weer enige tijd neerslag. Opnieuw is vrijwel alle neerslag weggelegd voor het westen en noorden van de Alpen. De sneeuwvalgrens daalt tot ongeveer 700 meter, zeker tijdens intensievere neerslag. Op veel plaatsen waar sneeuw valt, valt toch weer 10 tot 30 centimeter verse sneeuw. De schade van de gevallen regen op dinsdag wordt dan toch een beetje teniet gedaan. Vanaf vrijdagmiddag neemt een hogedrukgebied de regie over in de Alpen. In het weekend is het nagenoeg droog met veel zon en weinig wind. De temperaturen blijven iets aan de hoge kant, waardoor de sneeuwkwaliteit op hogere pistes veruit het best is.

Weer Montafon
Momenteel sneeuwt het nog aardig in het Montafon

Rustig reisweer

Het weer onderweg van en naar de Alpen is de komende periode rustig. Dinsdag moet wel rekening worden gehouden met soms stevige regenval, wat lokaal tot extra verkeersdrukte kan leiden. De overige dagen is het vrijwel droog met zon, alleen donderdag en vrijdagochtend kan sneeuwval weer voor hinder zorgen. Wie van plan is komend weekend naar de Alpen te vertrekken of naar huis vertrekt, zal nauwelijks hinder ondervinden als gevolg van de weersomstandigheden.

Webcam Saint-Gervais
Ook in Saint-Gervais viel vanmorgen nog de nodige verse sneeuw


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.