1 maart 2020 door Yvonne in BestemmingenReisverslagen

Vanuit Engelberg gaan we door naar de vierde bestemming van onze Ski Safari in Zwitserland: Grindelwald. We hebben hoge verwachtingen van dit dorp in de Jungfrau Region, mede door de bekendheid van de Jungfrau, Eiger en Mönch. Op de planning staan het skigebied Grindelwald First, de First Flieger en de First Glider. We kijken ook uit naar een bezoekje aan een bijzondere après-ski bar: de Bus Stop bar. Onderweg rijden we langs waanzinnige meren, waar we even stil van worden. Bij Interlaken gaan we de snelweg af en via een mooie en eenvoudig te rijden bergweg zijn we na 45 minuten in Grindelwald. 

Onder het wakend oog van de Eiger, Schreckhorn en Wetterhorn

Zodra we op de Grindelwaldstrasse rijden, worden we stil. De vallei is wit en staat vol met traditionele chalets. In de verte zien we de machtige rotswanden van de Eiger (3970 meter), Schreckhorn (4078 meter) en Wetterhorn (bijna 3690 meter), welke als het ware over Grindelwald heen kijken. Het dorp ligt echt aan de voet van deze toppen. We overnachten in het Parkhotel Schönegg en hebben vanaf het balkon een waanzinnig uitzicht. Helemaal handig is dat het hotel om de hoek van de Grindelwald First Bergbahnen ligt. 

Eiger en Schreckhorn in Grindelwald
Uitzicht op de Schreckhorn en Eiger

De langste rodelbaan van de wereld 

Grindelwald stond al jaren op mijn bucketlist als het om rodelen gaat. Hier vind je namelijk de langste rodelbaan van de wereld! Rodelbaan nr. 50 is maar liefst 15 km lang! Helaas heb je hier flink wat tijd voor nodig, waardoor het niet in onze planning past. We kiezen voor het alternatief, de nummer 51. 's Ochtends nemen we de Grindelwald Firstbahn naar het bergstation, waar ons avontuur start! Vanaf de First Cliff Walk wandelen we richting de Faulhorn, waar het rodelpad start. Zowel de nr. 50 als de nr. 51 starten op de Faulhorn. Voor de nr. 50 moet je eerst zo'n 2,5 uur wandelen naar het startpunt en voor de nr. 51 zo'n 1,5 uur. 

Rodelen in Grindelwald
Rodelen in Grindelwald! 

Rodelen in Grindelwald, check! 

De zon schijnt, de lucht is blauw en het pad ligt er prachtig geprepareerd bij. We genieten van de wandeling welke prima te doen is. Het begin is wat steil maar daarna is het vooral genieten. Voor we het doorhebben bereiken we het begin van de rodelbaan, wat eigenlijk niet veel meer is dan het punt waarop het pad begint af te lopen. Het rodelpad is zo'n 7 km lang en begint op 2200 meter, boven de boomgrens. Onderweg komen we door een mooie alm met allemaal schuren. Verder naar beneden bereiken we de boomgrens en gaan we tussen de bomen door. Het pad is prachtig en glooiend, op een enkel stukje na wordt het nergens heel steil. Genieten! Het laatste stuk lopen we tussen de bomen door naar het middelstation van de Firstbahn. Moe maar voldaan nemen we de lift om hoog voor een bordje energie en een portie nagenieten. Wat was dat gaaf! Volgende keer ga ik zeker voor de nr. 50. 

Skigebied Grindelwald First 

Na de lunch gaan we op ontdekkingstocht door het skigebied Grindelwald First. Dit skigebied valt onder het overkoepelende gebied de Jungfrau Region, met in totaal meer dan 200 km aan skipistes. Grindelwald First heeft zo'n 50 km aan pistes. Eerder kwamen we al brede pistes tegen tijdens onze Ski Safari in Zwitserland, maar sommige vallen compleet in het niet bij het zien van piste nummer 1, wauw! De pistes zijn allemaal heel glooiend waardoor het skigebied uitdagend en afwisselend voelt, zonder dat het ergens echt pittig wordt. Aan het eind van de dag nemen we de rode 22 naar het dal. Een prachtige rode dalafdaling met uitzicht op de Eiger, Schreckhorn, Wetterhorn en het dorp. Aan het eind van de afdaling staat een leuke verrassing op ons te wachten: de Bus Stop Bar! Deze après-skibar is gemaakt van een oude bus en heeft een superleuke sfeer! We drinken hier een 'Hot Mojito' en genieten van de gezellige sfeer. 

Skigebied Grindelwald First
Startpunt van skigebied Grindelwald First bij het bergstation van de Firstbahn.

De First Flieger, First Glider en First Cliff Walk

Tijdens het skiën maken we ook nog een tussenstop bij drie highlights: de First Flieger, First Glider en First Cliff Walk. Alle drie deze highlights bezoeken we vanaf het bergstation van de Firstbahn. We beginnen bij de First Cliff Walk, een metalen pad gebouwd langs een rotswand (ieh, hoog!). Aan het eind wijkt het pad af van de rotswand en eindigt in een uitzichtplatform met glazen plaat als bodem. Heftig, maar wat een uitzicht! Vervolgens lopen we door naar de First Flieger. We klimmen een plateau op, waar we in een harnas van een zipline worden gehesen, om vervolgens met zo'n 80 km per uur naar beneden te suizen, wauw! Het uitzicht blijft waanzinnig. Bij het 'dalstation' van de First Flieger gaan we door naar de volgende activiteit: de First Glider! Er komt geen eind aan alle spanning en sensatie. De First Glider is een soort vogel, waar we in een liggende houding onder worden gebonden. We worden achteruit omhoog getakeld. Op het hoogste punt worden we 'losgelaten' zodat we in volle vaart over de bergen 'vliegen'. Achteraf leek het enger dan het is en met veel lachen gaan we weer naar de piste.

Cliff Walk in Grindelwald First
De Cliff Walk in Grindelwald First.
First Flieger en First Flyer in Grindelwald First
Het startpunt van de First Flieger in Grindelwald First.

Facebook Live in Grindelwald

Wellicht heb je het al gezien? Tijdens onze Ski Safari in Zwitserland zijn we ook in elke bestemming live gegaan op Facebook. Tijdens onze live in Grindelwald hebben we een aantal pistes laten zien, waaronder de lange dalafdaling én de Bus Stop bar. Ook toonden we een video van het rodelen en de First Glider & First Flieger. Benieuwd naar de beelden? Kijk de uitzending hieronder terug! 

Tips voor een wintersport in Grindelwald 

  • Rodelbanen 50 en 51.
  • Bus Stop Bar, après-ski bar aan het eind van de dalafdaling nr. 22.
  • Piste nr. 1, een heel erg brede piste. Neem de eerste lift omhoog en wees de eerste op de piste!
  • Grindelwald is ideaal voor winterwandelaars die langs de piste willen wandelen.
  • Naast Grindelwald First kun je ook skiën in Kleine Scheidegg en Männlichen, deze bereik je met de liften aan de andere kant van het dorp.


Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen