24 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

Vandaag is het op veel plaatsen in het Alpengebied nog ronduit zacht. De zeer zachte lucht gaat uiteindelijk verdwijnen deze week, maar dat gaat niet ineens en zeker niet zonder slag of stoot. Vooral woensdag, donderdag én in het weekend valt op veel plaatsen in de Alpen sneeuw, ook in de Zuidalpen. Door het binnenstromen van koude lucht valt ook in de dalen weer sneeuw, waardoor wintersporters begin volgende week een prachtig witte wereld tegemoet gaan. Voor de wintersporters deze week is het net wat minder fraai.

Verse sneeuw op komst

Maandag valt met name in Oostenrijk op veel plaatsen eerst nog sneeuw, beneden 1300 meter ook steeds vaker regen. In de loop van de dag wordt het droog met vooral in Frankrijk, Italië en Zwitserland ruimte voor de zon. Het is zeer zacht, maar door droge lucht blijft de sneeuw zeker op hogere pistes van goede kwaliteit. Vanaf dinsdagavond nadert koude lucht de Alpen. Als eerst valt er in Zwitserland en Frankrijk sneeuw, in de nacht naar woensdag ook in Oostenrijk. Woensdag overdag zorgt een noordweststuw verspreid voor sneeuwbuien, ook in de dalen wordt het daardoor wit. Op de meeste plaatsen waar sneeuw valt, valt 10 tot 30 centimeter.

Kouder en sneeuw voor Zuidalpen

Koude lucht vanuit het noorden wint terrein in West- en Centraal-Europa. De rest van de week profiteert vooral het noordelijk Alpengebied van sneeuwval, ook in de dalen. Pas in het weekend, wanneer lagedrukgebieden een meer zuidelijke koers volgen, neemt ook in de Zuidalpen de kans op sneeuwval toe. Soms kunnen sneeuwstoringen best intensief uitpakken, waardoor door stuweffect lokaal veel sneeuw kan vallen. Voor veel wintersporters komt deze sneeuwval te laat, de mensen die juist na de vakanties vertrekken hebben wat sneeuw betreft wat meer geluk. Het nadeel van de actieve sneeuwstoringen in het zuiden van de Alpen is mogelijk de wind die op de hogere pistes parten kan spelen.

Webcam Mayrhofen
Grijze dag met zo nu en dan sneeuw in Mayrhofen

Kans op sneeuw tijdens weekenddagen

Zowel zaterdag als zondag, wanneer veel mensen vanuit het Alpengebied huiswaarts keren, is er kans op sneeuwval in heel het Alpengebied én Zuid-Duitsland. Automobilisten moeten dus rekening houden met sneeuwval tot grofweg Midden-Duitsland, verder noordwaarts zorgt minder koude lucht van zee juist voor wat regen. De kans op sneeuw in het noorden van de Alpen is groter dan in het zuiden, maar ook in de Zuidalpen moet rekening worden gehouden met sneeuwval tijdens het weekend.

webcam Tignes
In Frankrijk (Tignes) is het momenteel prachtig wintersportweer

Grote regionale verschillen in lawinegevaar

Deze week zijn er grote regionale verschillen wat lawinegevaar betreft. De meeste sneeuw valt in het westelijk en noordelijk deel van de Alpen, waardoor daar de kans op spontane lawines het grootst is. In de Zuidalpen is tot het weekend de kans op lawines klein, maar zodra actieve sneeuwstoringen ook het noorden van Italië zullen aandoen, zal ook daar het lawinegevaar toenemen. Het is dus belangrijk om goed de lokale berichtgeving in de gaten te houden, al valt het de komende dagen dus reuze mee.

Webcam Seiser Alm
Toenemende bewolking in de Dolomieten (Seiser Alm)Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.