21 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

De wintersporters die dit weekend naar de Alpen afreizen, krijgen te maken met mooie en minder mooie dagen. Net als in Nederland is het weerbeeld in de Alpenlanden niet standvast en kunnen storingen zo nu en dan voor neerslag zorgen. 

Mooie zaterdag, regionaal regen op zondag

Vrijdagochtend is er nog vrij veel bewolking in de Alpen en vooral aan de noordzijde kan een regen of sneeuw vallen. In de bergen kan het ook nog fors waaien. Onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied wordt het gaandeweg de dag wel steeds beter weer en in de middag zijn er flinke zonnige perioden. Zaterdag is het een stralende en droge dag. ’s Middags loopt de temperatuur op tot ruim boven de 10 graden. Op 2000 meter hoogte is het een paar graden boven het vriespunt. Zondag is het in Zwitserland nog zonnig en zacht weer. In Oostenrijk neemt in het noordoosten wel de bewolking toe en kan het gaan regenen. Aan de zuidzijde blijft het zonnig.

Werfenweng

Woensdag veel sneeuw

De nieuwe week start met wisselende condities. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar hier en daar valt er in de ochtend in Oostenrijk toch wel wat regen of sneeuw. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1000 meter hoogte. In Zwitserland is er meer ruimte voor de zon en is het met maxima rond de 15 graden erg zacht. Dinsdag blijft het op de meeste plaatsen droog en is het een prima wintersportdag, in de avond betrekt het. Woensdag komen er vanuit het noordwesten nieuwe storingen. In de loop van de dag gaat het regenen en sneeuwen en valt er op sommige plaatsen ruim 30 centimeter sneeuw. Rond de hoogste toppen is een halve meter mogelijk. In de bergen waait het dan stevig en buiten is het niet aangenaam. Na woensdag blijft het weerbeeld wisselvallig. Donderdag is de kans op sneeuw erg groot. 

Druk op de weg

Vandaag gaat de tweede week van de voorjaarsvakantie van start. Ook in andere Alpenlanden is het vakantieperiode waardoor het naar verwachting erg druk gaat worden op de wegen van en naar de Alpen. Gelukkig werkt het weer mee, dus dat zorgt niet voor extra vertragingen. Wel kan de verkeersdrukte voor een langere reistijd zorgen.

Lawinegevaar 

De eerstkomende dagen is het lawinegevaar dankzij het rustige weer niet al te groot. Vooral in de tweede helft van volgende week neemt het risico op lawines weer toe. Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle uitstaande waarschuwingen als je het skigebied ingaat.

Zillertal Arena

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.