Skip to navigation Skip to main content
51791 - Ski Safari Zwitserland: #1. Davos Klosters (4)

In het skiseizoen van 2019/2020 maakten we een Ski Safari langs negen Zwitserse skigebieden. We beginnen onze tocht in een echte wintersportstad met een lange wintersportgeschiedenis: Davos . De stad deelt haar skigebied(en) met het nabijgelegen sfeervolle dorp Klosters . In de twee dagen dat we er zijn, ondernemen we veel. Uiteraard gaan we skiën, maar ook bezoeken we een bierbrouwerij, maken we een ritje in een paardenslee, gaan we schaatsen en wonen we een ijshockeywedstrijd bij. Lees hieronder ons reisverslag en bekijk de video van ons bezoek aan Davos Klosters.

Levendige (wintersport)stad met zes skigebieden

Davos ligt op ruim 900 km van Utrecht in het kanton Graubünden. In de afgelopen 150 jaar is het uitgegroeid van een klein boerendorp naar een echte (winter)sportstad met veel mogelijkheden voor verschillende sporten, een levendig centrum met veel restaurants, bars en winkels. Rondom de stad liggen 6 verschillende skigebieden die onderling niet verbonden zijn: Jakobshorn, Parsenn, Rinerhorn, Madrisa, Pischa en Schatzalp. Opgeteld vind je hier ruim 300 km aan afdalingen, 110 pistes en 57 liften.

Heerlijk slapen na een lange reis

De reis naar Davos verloopt soepel. We rijden zonder files door Duitsland (wat een wonder). We komen zondag eind van de middag aan in Davos en checken in bij Hotel Grischa waar we de komende dagen verblijven. Het ligt lekker centraal, direct bij het station Davos Platz en op een paar minuten lopen van de gondellift naar de Jakobshorn. Het hotel zelf is super; prachtige sfeervolle kamers, diverse restaurants en een hele gezellige bar. Dit hotel voelt heel luxe, net als Davos zelf trouwens. Na een heerlijk diner, kruip ik onder het witte knisperende dekbed en binnen no time ben ik vertrokken.

Topdag één ‘in the pocket’

Onze eerste dag van de Ski Safari kan niet beter beginnen; de lucht is strakblauw en de sneeuw op de bergen glinstert. We stappen al vroeg in de gondel naar de Jakobshorn. Het valt op dat er vooral Zwitsers in de lift staan en een enkele Italiaan. Eenmaal boven genieten we kort van het uitzicht (wowww die bergen hier zijn moooooi) waarna we ons op de verse ribbels wagen. En hoewel er de laatste dagen geen enorme hoeveelheden sneeuw zijn gevallen, voelt de piste fantastisch. Een groot voordeel is dat 80% van de pistes hier boven de 2000 meter ligt, waardoor de sneeuw op de piste dus lang goed blijft. Goede sneeuw en helemaal niet koud. Belachelijk perfect.

51791 -  (20)
Vanaf de Jakobshorn ski je zo Davos in

Jakobshorn: de relaxte berg van Davos

De afdalingen op de Jakobshorn zijn over het algemeen lekker breed en zonnig. Bovendien wordt het nergens echt moeilijk, waardoor het heerlijk relaxed afdalen is hier. De relaxte sfeer komt ook terug in het enorme funpark. Enkele freestylers laten hier hun kunsten zien op enorme kickers. Hoe doen ze dit? Ik denk dat het locals zijn, want dit doen ze duidelijk niet voor de eerste keer. Op de top ligt de super gezellige Jatzhütte met een enorm terras waar je lekker wat kunt eten of heerlijk kunt chillen in een ligstoel óf een jacuzzi. En de mogelijkheid om in een whirlpool te zitten boven op een berg laat ik natuurlijk niet zomaar aan me voorbijgaan. Een Aperol Spritz erbij en ‘Hallo, hoe fijn kan het leven zijn?’. Alleen weer uit het warme water gaan, op blote voeten door de sneeuw en vervolgens de koude skischoenen aantrekken in een tochtig hutje valt niet mee. We eten nog een lekkere hamburger en genieten van koffie in de ligstoel; leuk detail, je kunt vanuit je ligstoel via een app je drankje bestellen! Daarna skiën we weer lekker door. We eindigen de middag via de dalafdaling die prachtig door het bos loopt.

51791 -  (21)
Chillen met een Spritz in het bubbelbad op de Jakobshorn

Bezoekje aan een van de hoogste brouwerijen van Europa

Na het skiën stappen we in de auto en rijden naar Monstein, een dorpje op 14 km afstand van Davos. Het dorpje ligt op 1625 meter hoogte en is ook bereikbaar met de Postbus. Het is een dorpje dat zo van een ansichtkaart lijkt te komen, prachtige oude huizen en natuurlijk een kerk. In dit dorpje ligt een van de hoogste bierbrouwerijen van de Alpen. Het bronwater is hier zo goed dat de plaatselijke bevolking – zo’n 1200 aandeelhouders in totaal - in 2000 besloot om een bierbrouwerij op te zetten. Deze aandeelhouders ontvangen hun dividend in de vorm van bier en een jaarlijks feest. We krijgen een rondleiding door de brouwerij en na een half uur weten we precies hoe een biertje tot stand komt. Zelf ben ik niet zo’n bierdrinker, maar de mannen zijn diep onder de indruk van de kwaliteit van de verschillende biertjes die ze mogen proeven. Omdat er jaarlijks ‘maar’ 200.000 liter bier gebrouwen wordt, is het bier alleen verkrijgbaar in de regio en je ziet het dan ook op diverse drankkaarten staan.

Ritje in de paardenslee

Wanneer je in Davos bent, mag een ritje in de paardenslee eigenlijk niet ontbreken. Goed ingepakt stappen we aan het begin van de avond voor ons hotel in de slee. Gelukkig krijgen we nog extra warme dekens en schapenvachtjes over ons heen, want het is behoorlijk koud. De maan is bijna vol en de lucht helder, waardoor je veel kunt zien van de besneeuwde omgeving. Na een uurtje komen we aan bij Restaurant Teufi waar we gaan fonduen. Dit keer niet in olie, maar in bouillon, heerlijk en natuurlijk veel minder vet. Het vlees is zo mals dat je de vele eigengemaakte sausjes eigenlijk niet eens nodig hebt, maar die smaken ook goed op een stukje brood. Na 3x gezegd te hebben ‘dit is het laatste stukje vlees’, maak ik nog een ‘fout’: ik vraag om een halve portie chocoladetaart en lig daarna met een veel te volle buik in m’n bed. Maar oh wat was het heerlijk!

51791 -  (22)
Fondue met een 'netje' bij restaurant Teufi in Davos

Skigebied Parsenn

Dag twee in Davos Klosters begint wederom met mooi weer en vandaag gaan we naar het grootste deelskigebied van Davos Klosters: Parsenn. Met 2 treintjes en een gondel bereiken we het hoogste punt van het skigebied, de Weissfluhgipfel. Na een kopje thee in het restaurant op 2883 meter (wat een uitzicht weer!) gaan we de pistes verkennen. Helaas trekken er snel wolken over en het begint een beetje te ijsregenen. We beginnen met een absolute toppiste, de zwarte nummer 1, onderdeel van de Nostalgierun. Deze afdaling, met een heerlijke hellingshoek en geweldige sneeuw, loopt over in de rode 17, 21 en 24. Het laatste deel van de Nostalgierun is erg speels met bochten en heuvels. We eten bij Alte Schwendi, de lievelingshut van local Andreas en ik snap wel waarom. Het is een super knusse hut van prachtig hout en oog voor geweldige details in de inrichting. Liever een geblokte servet of streepjes: kies maar. Ook het eten, een pannetje met rösti, is super. Daarna skiën we terug naar Davos. Ook deze dalafdaling is – net als gisteren - weer prachtig. Een stuk steiler dan die vanaf de Jakobshorn, maar wederom met een prachtig uitzicht op Davos.

51791 -  (23)
Het sfeervolle bergrestaurant Alte Schwendi

Aanrader: bijwonen van een ijshockeywedstrijd

Na het skiën gaan we even schaatsen op de plaatselijke ijsbaan. Superleuk om te schaatsen in een stad omringd door bergen. De zon komt ook weer door, dus dat is top! Ik ben een sukkel op kunstschaatsen, omdat ik noren gewend ben. De schaatsen voelen als een hoepel op het ijs. We pakken een stick en een puck en doen een poging om te ijshockeyen. Gelukkig breek ik m’n benen niet en met de stick en puck ‘spelen’ is grappig. ’s Avonds is het tijd voor het echte werk. Het ijshockeyteam van Davos speelt in de hoogste klasse van Zwitserland en de club is vergelijkbaar met wat Ajax bij ons in het voetbal is. Wat gaaf om een wedstrijd bij te mogen wonen! Dat ijshockey een populaire sport is, merken we wanneer we naar het stadion lopen; het is enorm druk en dat op een dinsdagavond. We eten snel een burger met friet in het stadion en zoeken dan onze zitplaats op. Het wordt een zeer spannende wedstrijd tussen HC Davos en ZSC Lions uit Zürich. Wat is dit een super spel om naar te kijken: het gaat heel snel en het gaat er (zoals verwacht) behoorlijk ruig aan toe. Helaas verliest Davos uiteindelijk in de verlenging met 3-4.

51791 -  (24)
Spectaculair: het bijwonen van een ijshockeywedstrijd


Na een laatste nachtje in Davos gaan we door naar het volgende skigebied in deze Zwitserse Ski Safari: Lenzerheide.

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers Ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Nederlandse overheid.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.