10 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

Na een paar prachtige dagen in de Alpen wordt het deze week erg onbestendig. Dankzij een zeer sterke westelijke stroming worden storingen af- en aangevoerd en gaat het regelmatig zeer hard waaien. Diverse skigebieden krijgen met slecht weer te maken en de kans is aanzienlijk dat gebieden van tijd tot tijd dicht zullen zijn door de slechte omstandigheden.

Storm én veel sneeuw

Maandag waait er een forse wind in de bergen en is het niet aangenaam. Met name hogerop zijn windstoten ruim boven 150 km/uur mogelijk en kan het stormen. In de loop van de middag gaat het vanuit het noordwesten regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens daalt naar zo’n 700 meter en het wordt snel kouder. Ook dinsdag is het nog zeer onbestendig weer. Met name aan de noordzijde van het Alpenmassief valt sneeuw en waait het fors en zijn er soms sneeuwstormen.
Aan de zuidzijde (onder andere in de Karinthië) blijft het grotendeels droog en is er ook wat ruimte voor de zon. Op de meeste plekken boven de 700 meter valt zo’n 20 tot 50 cm op maandag en dinsdag. Maandag en dinsdag is in veel regio’s aan de noordzijde van de Alpen code oranje of zelfs een weeralarm van kracht in verband met de wind.


Aanhoudende sneeuwval

In de tweede helft van de week blijft het wisselvallig in de Alpenlanden. In Zwitserland wordt het woensdag geleidelijk wel wat droger, maar in Oostenrijk wordt het opnieuw een dag met wind en sneeuw. Ook aan de zuidzijde van de Alpen gaat sneeuw vallen woensdag, grofweg boven de 500-700 meter. Donderdag blijft het op de meeste plaatsen droog, met veel bewolking. Lokaal kan er dan alweer een meter verse sneeuw zijn gevallen deze week. In het zuiden en zuidoosten wordt de meeste zon verwacht. Het droge weer is van korte duur, want vrijdag zien we op de huidige weerkaarten alweer een nieuwe storing die vanuit het westen verse sneeuw brengt.

Lawinegevaar neemt toe

De harde wind en de sneeuwval zorgen ervoor dat het sneeuwdek erg onregelmatig is en dat de kans op lawines in de loop van de week zal toenemen. Mocht je eropuit gaan tijdens een rustiger moment, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de waarschuwingen die lokale autoriteiten uitgeven.

Extra reistijd door slecht weer

Neerslag en een forse wind kan op de wegen rond de vakantiebestemming hier en daar voor vertragingen zorgen. Daarnaast geeft de ANWB aan dat het op 15 februari van en naar Oostenrijk en Zwitserland drukker op de weg kan zijn. Voorjaarsvakantie voorbereiding: paklijst, tips & voorpret >

Ook op de Kaunertaler Gletscher blijven de liften vandaag gesloten


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen