Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: mega veel sneeuw op komst (150 cm)!

51732 - Alpenweer: mega veel sneeuw op komst (150 cm)! (3)

Het zijn misschien wel de slechtste dagen van dit wintersportseizoen tot nu toe. Er trekt zeer zachte lucht over de Alpen en dat zorgt voor regen tot op grote hoogte. Het sneeuwdek wordt dus sterk aangetast, maar gelukkig komt de koude lucht weer snel terug.

Flink wat regen

Een frontale storing zorgde zondag voor veel wolken en regen in de Alpen. Tot ruim boven de 2000 meter lag de temperatuur boven het vriespunt en ook maandag zijn we van de zachte lucht nog niet vanaf. Het regent op veel plaatsen langdurig en de temperatuur ligt veelal ruim boven 10 graden. Aan de zuidzijde van de hoofdkam ziet het er vriendelijker uit en kan de zon soms doorbreken. Naast de regen waait het ook nog fors. In de bergen staat een stormachtige wind. Kortom geen weer om lekker buiten op de lange latten te staan.

51732 -  (9)
Vandaag is een kletsnatte dag om snel te vergeten (Lech am Arlberg)
Vandaag is een kletsnatte dag om snel te vergeten (Lech am Arlberg)



Koude lucht en sneeuw

In de nacht naar dinsdag stroomt in sneltreinvaart de koude lucht vanuit het noordwesten weer de Alpen in.  De regen gaat op steeds meer plaatsen over in sneeuw als het nulgradenniveau daalt naar zo’n 400 meter.  Ook in de dalen wordt het dan weer steeds witter. Was het maandag nog ruim boven het vriespunt op 2000 meter, dinsdag wordt het tussen -5 tot -10 graden. Het spookt die dag wel flink, want de wind neemt sterk in kracht toe en ook zijn er zeer zware windstoten van 120-150 km/uur mogelijk rond de hogere bergtoppen. Al met al kan er 50 tot 100 cm sneeuw vallen. Op de allerhoogste pistes is 100 tot 150 cm verse sneeuw zeker niet uitgesloten. Waarschijnlijk zijn er veel liften gesloten.

Later in de week weer zon

Woensdag overheerst ook nog de bewolking en vooral in het centrale deel van de Alpen valt sneeuw. Daarnaast kan het nog steeds stevig waaien uit het noordwesten, waardoor het niet echt aangenaam is op de meeste pistes. Vanaf donderdag wordt een hogedrukgebied weer belangrijk op de weerkaarten. Het hogedrukgebied bouwt vanuit het westen steeds meer op over de Alpen en dat betekent meer zonneschijn en droog weer. Vrijdag en het weekend zien er helemaal niet slecht uit en kan er weer volop worden genoten van de zon en de wintersport. In de dalen neemt lokaal wel de kans op nevel en mist toe weer toe.

51732 -  (10)
Pas op grote hoogte valt de neerslag in de vorm van sneeuw (Saalbach-Hinterglemm, Wildenkarkogel)
Pas op grote hoogte valt de neerslag in de vorm van sneeuw (Saalbach-Hinterglemm, Wildenkarkogel)

Lawinegevaar

Het huidige zachte weerbeeld en de regen in combinatie met de wind hebben er wel voor gezorgd dat het gevaar op lawines flink is toegenomen. In veel regio’s is alarmfase 4 van kracht. Ga je in de loop van de week de pistes op zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de uitstaande waarschuwingen. Overigens staan er niet alleen waarschuwingen uit voor lawines. Ook de wind en de sneeuwval vragen om aandacht de eerste helft van de week.

Situatie op de weg

Wie maandag als reisdag had gepland moet in de Alpen rekening houden met vertraging. Het slechte weer kan hinderlijk zijn voor het verkeer. Ook dinsdag is het weer een vertragende factor rond de vakantiebestemmingen. Door forse sneeuwval kan de reistijd oplopen. Vanaf woensdag verbeteren de omstandigheden en wordt het ook op de weg weer rustiger. Zaterdag 8 februari is het verkeersaanbod wel groter en kan het op de wegen van en naar Oostenrijk en Zwitserland drukker zijn.

51732 -  (11)
Vanaf morgen weer dit soort beelden in plaats van regen



Verse sneeuw weg image widget

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.