27 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

De afgelopen periode heeft een standvastig hogedrukgebied sneeuw en andere neerslag op afstand van de Alpen gehouden. De komende periode wordt het weer door lagedrukgebieden bepaald, waardoor storingen vanuit het westen de Alpen gemakkelijk kunnen bereiken. Dat betekent dat er soms behoorlijk wat sneeuw valt, wat natuurlijk goed is voor verloop van het wintersportseizoen. Voor wintersporters die nu in de Alpen zijn is het weer van tijd tot tijd minder fijn . Mogelijk dat in enkele gebieden liften soms dicht moeten vanwege de sterke wind.

Sneeuwval, soms veel wind

Maandag in de loop van de dag bereikt de eerste storing van deze week het westen van de Alpen. Deze storing trekt in de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend oostwaarts weg, maar later op de dinsdag ligt alweer een nieuwe storing klaar. In de westelijke helft van de Alpen, waaronder Frankrijk, Zwitserland en in het Oostenrijkse Vorarlberg en het westen van Tirol, valt de meeste sneeuw. In Frankrijk kan er meer dan 50 centimeter vallen de komende dagen, in Oostenrijk net wat minder. De minste sneeuw valt in het oosten van Oostenrijk en de Italiaanse Dolomieten. Tijdens het passeren van de storingen kan het wel flink waaien. In hoger gelegen gebieden kan de wind stormkracht bereiken met zeer zware windstoten. Lokaal zullen liften dicht moeten.

Tweede helft van de week rustiger

In de tweede helft van de week neemt de invloed van hogedrukgebieden weer toe. Woensdag in de loop van de dag wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog en in de nacht is het vervolgens vrij rustig weer. Donderdag trekt een nieuw gebied met sneeuw over de noordelijke helft van de Alpen, al ligt de sneeuwgrens dan wel hoger dan in de dagen daarvoor. Na donderdag valt pas zaterdag weer de eerste sneeuw van betekenis. Tijdens passage van deze storingen is er minder wind dan op de dinsdag en vroege woensdag, maar ook dan kan het voorkomen dat lokaal liften sluiten.

Op dit moment is het nog prima weer in Frankrijk (l'Alpe d'Huez)

Regen en sneeuw onderweg

De komende dagen moeten reizigers naar het Alpengebied rekening houden met zowel regen als sneeuw op weg naar het Alpengebied. De mensen die dinsdag of woensdag naar de Franse Alpen vertrekken, moeten in de Ardennen en rond de Vogezen al rekening houden met sneeuw, elders valt regen. Nabij de Franse Alpen neemt de kans op sneeuwval steeds verder toe. Ook in Zuid-Duitsland moet rekening worden gehouden met intensieve sneeuwval, elders in Duitsland wordt regen verwacht.

Lawinegevaar wordt steeds groter

Het lawinegevaar neemt de komende dagen flink toe in Frankrijk, Zwitserland en in het westen van Oostenrijk. Door de wind en vele sneeuwval kunnen spontane lawines gemakkelijker ontstaan, zeker op de wat meer steile hellingen. Het is daarom belangrijk om goed de lokale berichtgeving in de gaten te houden. Ook is het skiën buiten de piste in gebieden waar veel sneeuw is gevallen geen aanrader.

Webcam Silvretta Montafon
In Oostenrijk (Silvretta Montafon) is ook nog niets te merken van de naderende depressie

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.