24 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Na een tijdlang vrij stabiel wintersportweer wordt het volgende week een paar dagen wisselvallig. Komend weekeinde zijn er al enige tekenen van verandering waar te nemen, vooral in de Franse Alpen.

Weekend nog vrij rustig en meest droog

Afgelopen dagen was het nog lenteachtig op sommige plaatsen met overdag lichte dooi rond 1500 meter. Komend weekend daalt de vorstgrens op veel plaatsen naar 1000 tot 1200 meter. Op zaterdag is het nog op veel plaatsen fraai met veel zonneschijn vooral hoger in de bergen. Er zijn dan wel wolkenvelden te zien, maar het blijft droog. In de dalen van de Franse en Italiaanse Alpen is zaterdagochtend kans op mist en lage bewolking. In de loop van de dag kan ook een enkele bui ontstaan met sneeuw boven de vorstgrens. Ook zondag is het nog vrij rustig weer met een mix van wolkenvelden en zon in het Alpenmassief. De meeste zon is weggelegd voor de wintersportplaatsen in Oostenrijk. In de Hautes Alpes en in Wallis zijn overwegend veel wolken aanwezig en zondagavond kan het licht sneeuwen boven de 1000 meter.

Volgende week wisselvallig

Maandag is het veelal bewolkt en valt er af en toe lichte neerslag in de Franse en Zwitserse wintersportgebieden. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter. Met veel bewolking en soms neerslag is het zicht vrij matig op de pistes. Later op de maandag kan er ook in Vorarlberg een beetje lichte neerslag vallen. Dinsdag is het veelal bewolkt en wordt er meer neerslag verwacht. De sneeuwgrens daalt naar 600 tot 800 meter. De neerslag bereikt Tirol en het Salzburgenland pas later op de dinsdag. In de Italiaanse bergen blijft het maandag en dinsdag veelal droog, ook ligt de vorstgrens iets hoger, rond de 1500 meter. Woensdag begint met veel bewolking en sneeuw boven de 600 meter. In de loop van de dag klaart het in de Franse en Zwitserse bergen op, maar een enkele bui blijft nog mogelijk. In Oostenrijk blijft het de hele dag grijs met van tijd tot tijd neerslag. De Italiaanse bergen krijgen niet veel verse sneeuw, alleen bij Courmayeur en Cervinia is woensdag verse sneeuw mogelijk. Donderdag valt er vooral aan de noordkant van de Alpen nog sneeuw boven de 800 meter. In totaal kan er 10 tot 70 cm sneeuw vallen. De meeste sneeuw wordt in de Franse Alpen en in Wallis verwacht. Op de laatste dag van januari blijft het droog en is het volop genieten op de pistes van de versgevallen sneeuw.

webcam Jungfrau Region
De zon overheerst in de Jungfrau Region

Het weer onderweg

Komend weekend is het prima reisweer. De wegen zijn onderweg meestal droog. Wel is in de nacht en vroege ochtend kans op vorst en mist. Volgende week reizen van en naar de wintersport levert verschillende rijomstandigheden op. Het waait flink en er kan geregeld neerslag vallen.

Lawinegevaar

In het weekend is de kans op lawines nog gering maar volgende week komt daar door de verse sneeuw verandering in. Het is aan te raden de lokale berichtgeving omtrent lawines in de gaten te houden en natuurlijk op de pistes te blijven.

kaiserwetter Neukirchen
Kaiserwetter en heerlijke pistes in Neukirchen am GroßvenedigerAls kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.