22 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Een hogedrukgebied boven Centraal Europa bepaalt het weer in de Alpen. Het blijft veelal droog en het is tamelijk rustig in veel wintersportplaatsen. Pas op zondag kan er lokaal een enkele bui vallen.

Zonnig en stabiel

De barometerstand is vrij hoog, want de kern van een hogedrukgebied ligt boven Duitsland en bepaalt tot en met zaterdag op veel plaatsen het weer in het Alpenmassief. De wind houdt het vrij kalm. In de vroege ochtend is in de dalen kans op mist en lage bewolking. Hoog in de bergen schijnt de zon vaak. In de Franse Alpen zijn donderdag hoge wolkensluiers te zien, maar de zon komt er goed doorheen. De wolkensluiers zijn een teken van instabiliteit in de bovenlucht.
Vrijdag en zaterdag zijn in Frankrijk en in het westen van de Zwitserse en Italiaanse bergen vaker wolken te zien. Het blijft wel meest droog. In Oostenrijk blijft het weerbeeld meestal vrij zonnig.

Sneeuwkwaliteit blijft prima

De vorstgrens ligt in de Franse Alpen op donderdag overdag vrij hoog, rond de 2000 meter. In de meeste wintersportplaatsen vriest het in de middag boven de 1400 meter, daardoor blijft de kwaliteit van de sneeuw prima. Het nulgradenniveau gaat vrijdag en in het weekend naar beneden, in de Franse Alpen naar 1200 tot 1400 meter.

Webcam Warth-Schröcken
Prachtig wintersportweer in Warth-Schröcken

Weekend zeer plaatselijk sneeuw

Een zuidelijke stroming voert in het weekend onstabiele lucht aan. Daardoor kunnen er in sommige Franse en Italiaanse wintersportgebieden boven de 1000 meter enkele sneeuwbuien ontstaan. Zaterdag is in Italië een overwegend bewolkte dag. In Zwitserland en Oostenrijk blijft het in het weekend op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon vaak tussen de hoge en middelhoge wolkenvelden door. De wind houdt het nog steeds vrij kalm.

Reisweer

Vrijdag en komend weekend wordt er nauwelijks neerslag verwacht onderweg. De weersomstandigheden zijn vrij rustig en meestal droog. Alleen in de Italiaanse bergen en de Franse Alpen is zaterdag en zondag zeer lokaal een bui mogelijk. Wel is er kans op mist en lage bewolking in de dalen.

Webcam Ciampinoi Val Gardena
De Dolomieten liggen te blaken in de zon (Ciampinoi, Val Gardena)



Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.