Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: geen sneeuwval van betekenis (zon!)

51617 - Alpenweer: geen sneeuwval van betekenis (zon!) (3)

De komende periode trekken lagedrukgebieden met de nodige neerslag vooral over het noorden van Europa, de Benelux en Duitsland. Hogedrukgebieden rondom de Middellandse Zee houden de actieve storingen min of meer op afstand, waardoor sneeuwval van betekenis voorlopig niet valt. Bijkomend voordeel is het vaak rustige weer met flink wat ruimte voor de zon. Vooral voor Noord-Italië ziet het er de komende periode gunstig uit.

Meest droog, vooral Italië zon

Een hogedrukgebied boven Italië en het noorden van de Balkan zorgt tot en met vrijdag voor rustig weer in het Alpengebied. Er trekken soms uitgestrekte wolkenvelden over de Alpen, maar er zijn ook gebieden waar van tijd tot tijd de zon flink schijnt. In dit soort situaties is hardnekkige mist in sommige dalen ook niet uit te sluiten. Dat levert kil weer op met lage temperaturen. Daar waar de zon schijnt is het iets warmer dan gebruikelijk, maar door de droge lucht blijft de sneeuwkwaliteit prima.

Weekend start met sneeuwbuien

In de nacht van vrijdag naar zaterdag trekt een zwak front westwaarts over de Alpen. Dit gaat gepaard met veel bewolking en soms een beetje sneeuwval. De eerste sneeuw valt vrijdag in de loop van de dag in de Frankrijk, pas in de nacht naar zaterdag neemt de kans op een sneeuwbui in Oostenrijk (Vorarlberg en Tirol) toe. Zaterdag in de loop van de dag wordt het overal weer droog en bepaalt een nieuw hogedrukgebied het weer in de dagen daarna. Het gevolg: droog en rustig weer met van tijd tot tijd flink wat ruimte voor de zon.

51617 -  (12)
Rustig weer in Zauchensee
Rustig weer in Zauchensee

Geen problemen voor vakantieverkeer

Hoewel de komende dagen af en toe regen valt in Duitsland, worden er geen problemen verwacht voor vakantiegangers richting het Alpengebied. Vanwege de afwezigheid van schoolvakanties, valt het met de drukte op de populaire vakantieroutes wel mee. De mensen die zaterdag vertrekken moeten in Tirol wel rekening houden met wat vers gevallen sneeuw, waardoor sommige wegen nog niet zijn schoongemaakt bij aankomst. Zondag is er niets aan de hand voor de reizigers.

51617 -  (13)
Warth-Schröcken
51617 -  (14)
Winklmoosalm (Reit im Winkl)
51617 -  (15)
l'Alpe d'Huez



123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.